keresés

2024. április 9., kedd

A Google adatokat töröl

A Google gyűjti a felhasználói adatait. Ez nem újdonság számunkra, hiszen a gyűjtött böngészési adataink segítségével személyre szabottabb találatokat és reklámokat ajánl. Más szóval egy személyes filter buborék keletkezik, amely tartalmazza érdeklődési köreinket.

De, természetesen előfordulhat, hogy kereséseinket privát formában, mindennapi kereséseinktől függetlenül szeretnénk végezni. Ilyen kereséseket inkognitó módban végezzük. Ebben a helyzetben elvárnánk keresőnktől, hogy az ilyen típusú keresések adatait nem tárolja a böngésző. Ezzel szemben a Google beismerte, hogy az inkognitó módban való kereséskor is gyűjtötte böngészési adatainkat.

A per

A pert a Google Chrome még inkognitó módban is történő böngészési adat gyűjtése miatt indították a felhasználók. Ezt a Google el is vesztette 2023 decemberében. Ennek következtében 5 milliárd dollárnyi kártérítést kell fizetniük.

Korábban is szembe kellett néznie a Google-nek egy hasonló üggyel. Ezt 2022-ben indították annak okán, hogy az inkognitó mód és a privát browser funkciók megnevezése a per elindítójának álláspontja szerint nem tükrözi a kapott terméket és arra következtethetünk elnevezéseiből, hogy nem jegyzi fel a keresési előzményeket és a helyadatokat.

Fejlesztések

A pénzbírság mellett más lépéseket is tesznek:

  • Kevesebb adatot tárolnak el inkognitó módban.
  • A Google egyértelműen jelzi a privát böngészést és inkognitó módot használó felhasználónak milyen adatokat gyűjt.
  • Öt évig a harmadik féltől származó sütiket sem kell elfogadnunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése