keresés

2024. április 9., kedd

A Google adatokat töröl

A Google gyűjti a felhasználói adatait. Ez nem újdonság számunkra, hiszen a gyűjtött böngészési adataink segítségével személyre szabottabb találatokat és reklámokat ajánl. Más szóval egy személyes filter buborék keletkezik, amely tartalmazza érdeklődési köreinket.

Természetesen előfordulhat, hogy kereséseinket privát formában, mindennapi kereséseinktől függetlenül szeretnénk végezni. Ilyen kereséseket inkognitó módban végezzük. Ebben a helyzetben elvárnánk keresőnktől, hogy az ilyen típusú keresések adatait nem tárolja a böngésző. Ezzel szemben a Google beismerte, hogy az inkognitó módban való kereséskor is gyűjtötte böngészési adatainkat.

A per

A pert a felhasználók 2020-ban indították a Google ellen, mert feltételezésük szerint a Google Chrome még inkognitó módban is gyűjti a felhasználók adatait. A Google először azzal próbált védekezni, hogy a Chrome inkognitó módjának bekapcsolásakor megjelenő tájékoztató tartalmazta, milyen jellegű adatgyűjtésre lehet számítani. A Google a pert elvesztette 2023. decemberében. Ennek következtében 5 milliárd dollárnyi kártérítést kell fizetniük.

Korábban is szembe kellett néznie a Google-nek egy hasonló üggyel. Ezt 2022-ben indították annak okán, hogy az inkognitó mód és a privát browser funkciók megnevezése a per elindítójának álláspontja szerint nem tükrözi a kapott terméket és arra következtethetünk elnevezéseiből, hogy nem jegyzi fel a keresési előzményeket és a helyadatokat.

Fejlesztések

A per eredményeként a pénzbírság mellett az alábbi megállapodások születtek:

  • Kevesebb adatot tárolnak el inkognitó módban.
  • A Google egyértelműen jelzi a privát böngészést és inkognitó módot használó felhasználónak milyen adatokat gyűjt.
  • Öt évig a harmadik féltől származó sütiket sem kell elfogadnunk.
  • A vállalat törli azon adatokat, amiket az inkognitó mód használata közben gyűjtött be a felhasználóktól.
Remélhetőleg a feljebbi pontok minél hamarabb érvénybe lépnek. Mivel még nincs meghatározott időpont erre. De lehetséges, hogy ezek folyamatosan beiktatásra kerülnek.  Így fokozottan biztonságossá és privátabbá téve az inkognitó funkciót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése