keresés

2024. április 1., hétfő

Az olvasás és a tanulás új dimenziója: Nonstop könyvtárak


A mai felgyorsult világban a nonstop nyitva tartó könyvtárak új lehetőségeket teremtenek az emberek
számára, különösen azoknak, akik olyan életritmusban élnek, amely nem felel meg a hagyományos nyitvatartási időknek. Ezek az intézmények segítenek megküzdeni a modern élet kihívásaival, lehetővé téve az emberek számára, hogy rugalmasan alakítsák az olvasás és a tanulás időbeosztását.

Libraries Unlocked

Ez egy program, aminek segítségével próbálnak olyan lehetőségeket kialakítani, melyek lehetővé teszik a könyvtárhasználatot akkor is, amikor a személyzet már nem tartózkodik az épületben. 

Jelenleg az angliai  Worcestershire megyében található 12 könyvtár vesz részt a programban: Great Malvern, valamint az Evesham, Redditch, Kidderminster, Wythall, Pershore, Bromsgrove, Hagley, Alvechurch, Rubery, valamint a worcesteri Warndon és St John's könyvtárak.

A szolgáltatási idő még nem teljesen 0-24 órában elérhető, de közel van hozzá 8:00-tól 20:00-ig tartózkodhatnak az épületben az olvasók, ami jelentősen több, mint az eddigi gyakorlat. 

Működése

Természetesen ehhez a jelenlegi rendszer fejlesztését kell eszközölni, illetve új szoftverekre és hardverekre is szükség van. Az új beléptető rendszernek többek között tudnia kell kezelnie azt az időszakot is, amikor nincs személyzet az épületben. A könyvtár munkatársai egy adminisztrációs szoftverben tudják meghatározni a személyzet nélküli időszakok nyitvatartási és zárási idejét. Az elképzelés az, hogy a zárási idő közeledtével az épületben tartózkodó olvasó értesítést kap arról, hogy hamarosan el kell hagynia a könyvtárat. Ezzel párhuzamosan hangos bemondón, monitorokon is megjelenik ez az információ. A személyzet nélküli zárás már csak annyi, hogy az összes elektronikai eszköz és lámpa automatikusan lekapcsol és a biztonsági rendszer aktivizálódik.

Összegzésként

Ezen rendszer még kiforratlan és sok kérdést is felvet, vannak olyanok például, akik attól tartanak, hogy költségoptimalizálás címén fokozatosan növekedni fog a személyzet nélküli időszak, de a jövőben a felsőoktatásban résztvevő személyek számára bizonyára így is nagyban megkönnyítheti az életet az információhoz való sokkalta rugalmasabb hozzáférés.  

Forrás: BBC


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése