keresés

2024. április 8., hétfő

A Scribd mostantól Everand néven fut tovább

A Scribd, az Everand és a SlideShare mostantól közös néven szolgáltatja digitális tartalmait. A nyilvános dokumentummegosztó webhely új névvel és logóval jelentkezik. Eddig a felhasználók által feltöltött dokumentumokat a Scribd jelentette meg, az e-könyveket, hangoskönyveket és podcastokat az Everand szolgáltatta, a SlideShare pedig a prezentációkat és a szakmai anyagokat tette közzé. A felhasználók számára a váltás zökkenőmentes, a korábbi előfizetéseiket, tartalmaikat az új felületen változatlan módon érhetik el. 

De mi is ez a digitális Kánaán? 

Az Everand talán a legjobb e-book és digitális tartalomszolgáltató. 30 napos próbaidőszakot követően egy megfizethető havidíjjal többszázmillió e-könyv, hangoskönyv, egyetemi jegyzet, magazin, kotta és minden IS elérhetővé válik. Itt van a legtöbb előfizető, a legnagyobb választék. Stílusosan a költő szavait is lopva kijelenthetjük, hogy: Megálljunk, mert itt van már a Kánaán! A jóhiszemű felhasználó nem egy torrent oldalt lát, nem ugranak fel mindenhonnan kéretlen hirdetések. Az olvasni vágyó ember miután szabályosan kifizeti a havidíjat, joggal hiheti, hogy szabályszerűen jár el, és végre jogtisztán élvezheti a digitális világ Gutenberg galaxisát. 

No, és a szerzői jogok? 

A bajok itt kezdődnek. Az Everland-et (leánykori nevén Scribd-et) egészen egyszerűen a szerzői jogsértés virtuális menedékének jellemezték, az online könyvtolvajlás egyik főszereplője. Azzal még nem lenne gond, hogy bárki feltölthet és közzétehet tartalmakat, mindaddig, amíg a feltöltött tartalom a saját szerzői tulajdona. Azonban a szerzők, szerkesztők, fordítók, illusztrátorok és mindenki, aki részt vesz egy digitális tartalom létrejöttében, hogyan részesülhetne egy felhasználó által feltöltött tartalom után járó szerzői jogdíjakból? Egyszerűen: sehogy. Természetesen a szolgáltató honlapján jelzi, hogy a szerzői jog megsértése jogi következményekkel jár, és természetesen tilos, a szerzők azonban azt veszik észre, hogy könyveik szinte a megjelenéssel egyidőben kerülnek fel a dokumentumszolgáltató oldalára, és hiába pereskednek, a tartalmak újra és újra megjelennek. 

Forráscikk: A Scribd most Everand névre vált


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése