keresés

2024. április 23., kedd

Az Egyesült Államokban zajló TikTok vita és az influencer marketing kihívásai


Washingtonban arról zajlanak a viták, hogy be tiltsák-e a Tiktokot. Illetve az Egyesült Államok Képviselőháza nemzetbiztonsági okokból rá akarja kényszeríteni a TikTok főrészvényesét a ByteDance-t a tulajdonrésze eladására. Ha nem történik meg az eladás az alkalmazást betiltják az Egyesült Államokban. Ez a lépés rengeteg embert tenne tönkre, különösen a szépség-, bőrápolás-, divat-, egészség-, és wellness területen. A platform jelentős bevételnövekedést hozott ezeknek a vállalkozásoknak. A TikTok-hoz kötődő márkák kénytelenek új stratégiáikat kitalálni, miközben figyelemmel kísérik a törvényhozási fejleményeket.

Márkák és influencerek veszélyben

Az influencerek és a márkák a platformot használva szoros kapcsolatot alakítottak ki a vásárlókkal, különösen a fiatalabb generációkkal. A TikTok-nak köszönhetően a kisebb márkák is elérték célközönségüket és megfizethetőbb módon jutottak el hozzájuk. A platform lehetővé tette, hogy kreatív módon reklámozzák termékeiket. A Covid-19 járvány idején különösen fontossá vált a TikTok szerepe a szépség- és bőrápolási iparágban. Az influencerek által készített rövid, informatív videók segítettek a termékek eladásának növelésében és a márkák népszerűsítésében. A platform hozzájárult a fogyasztói elkötelezettség növeléséhez.
A TikTok betiltása súlyosan érintené az iparágat, és sok vállalat kénytelen lenne új stratégiákat kidolgozni. Egyesek reménykednek abban, hogy a törvényhozók nem tiltják be a platformot, és így nem kell átalakítaniuk üzleti modelljeiket, míg más márkák már terveket dolgoznak ki a TikTok eltűnése esetére.


Ha a Szenátus is elfogadja, a törvényjavaslat (mi szerint a ByteDance eladja a tulajdonrészét, vagy
betiltják az alkalmazást) április utolsó hetén törvényerőre emelkedhet. A TikTok szóvivője közölte,
hogy a törvény „170 millió amerikai szólásszabadságát tiporná lábbal, hétmillió vállalkozásnak okozna pusztulást, és bezárna egy olyan platformot, amely évente 24 milliárd dollárral járul hozzá az amerikai gazdasághoz”. Bár a ByteDance-nek csak 20%-os tulajdonrésze van a TikTokban, a kínai cég irányító részesedéssel rendelkezik. Az USA és több európai ország aggályai mögött az a félelem húzódik, hogy a kínai rezsim befolyása alatt álló ByteDance hozzáférhet a felhasználók adataihoz és manipulatív tevékenységet folytathat a platformon. Azonban az influencerek kapcsolata sem teljesen felhőtlen a platformmal


Influencer marketing: átláthatóság és biztonság

Az influencer marketing egyfajta szociális média marketing, amely influencerek vagy kulcsfontosságú vezetők bevonásával történik, akik befolyásolják a célközönség vásárlási döntéseit. Ezek az influencerek általában magas követői számmal rendelkeznek közösségi média platformokon, mint például Instagram, YouTube, Twitter és TikTok, A képközpontú és az írott közösségi média fontos szerepet játszik az influenszer marketingben. A képközpontú platformok, mint például az Instagram és a Pinterest, nagyszerű lehetőséget kínálnak a márkák számára, hogy vizuális tartalmakon keresztül kapcsolódjanak a követőkhöz. Ezek a platformok lehetővé teszik, hogy a márkák esztétikus és vonzó tartalmakat osszanak meg, amelyek megfogják a közönség figyelmét és segítenek építeni a márkahűséget. A befolyásolók közvetítik a márka üzenetét, a vállalat növeli a márka ismertségét a befolyásoló személy segítségével. Az influencerek a vállalat termékeit elhelyezik saját tartalmukban ezzel bevételt generálnak. Az ilyen tartalmakat szponzorált vagy márkázott tartalmaknak nevezzük.
A TikTok és az Instagram óriási bevételt generál a hirdetésekből, de ez a profit nem jut el az alkotókhoz. Még a milliós követői szám sem jelent nagy profitot. Az influencerek nagyrészt márkaszerződésekből, előfizetéses termékekből és szponzorációkból élnek. Ez feszültséget teremt, míg az alkotók növelik a közösségi média népszerűségét, a platformok könnyen keresztbe tehet nekik egy algoritmus módosítással vagy egy felfüggesztéssel. Az internetes tartalomgyártók teljes mértékben függenek a közösségi platformok szeszélyeitől, amelyek egyáltalán nem fizetnek, vagy nem fizetnek eleget azért, hogy értékes tartalmakat hozzanak létre. A márkaszerződések és partnerségek terén nincs szabvány, ami biztosítaná a tartalomgyártók méltányos díjazását.

Az alkotók nagyobb átláthatóságot és biztonságot szeretnének, de jelenleg nincs olyan szervezet vagy szakszervezet, amely képviselné őket. Néhány kezdeményezés, például a Fuck You Pay Me (FYPM) adatbázis, vagy az Internet Creators Guild (amely azóta megszünt), próbálja megvédeni az influencerek érdekeit és növelni a fizetéseket, de még nincs általános megoldás a problémára. A szakszervezetek létrehozása és az alkotók közötti összetartás növelése lehet az irány.

Ugyanakkor a tartalomgyártók tevékenységében is vannak hiányosságok, továbbra is fennáll az átláthatóság és a megbízhatóság problémája az influencer marketing terén. Az európai piacszabályzó hatóság vizsgálata szerint az befolyásolók nagyon kevés százaléka tünteti fel, ha szponzorált tartalmat vagy reklámot tesz közzé. Az Európai Bizottság megerősítette, hogy 358 influencert jelöltek ki további vizsgálatra. „A nemzeti hatóságok most felveszik velük a kapcsolatot, és kérik, hogy tartsák be a hatályos szabályokat. Ha szükséges, a nemzeti eljárásokkal összhangban további végrehajtási intézkedések is megtehetők.” A Bizottság azt is közölte, hogy a digitális szolgáltatásokról szóló törvény értelmében a platformokra háruló jogi kötelezettségek tükrében elemezni fogja az eredményeket, és megteszi a szükséges végrehajtási intézkedéseket.

A tartalomgyártók és a követők között is szükség van az átláthatóbb és etikusabb gyakorlatok kialakítására az iparágban. A szabályozó hatóságoknak és a platformoknak is szerepet kell vállalniuk az ilyen típusú tartalmak ellenőrzésében, hogy a fogyasztók pontosan tudják, milyen tartalmat látnak és az milyen szándékkal készült. A teljesítmény alapú fizetési modellek és a nyílt kommunikáció lehetnek azok az eszközök, amelyek segíthetnek az átláthatóság javításában és az influencerek karrierjének stabilabbá tételében.

Virtuális influencerek és új reklámstratégiák


Úgy tűnik azonban, hogy a TikTok tulajdonosa a ByteDance teljesen új irányba szeretné terelni a platformon működő reklámozást. Mesterséges intelligencia (AI) segítségével olyan virtuális személyiségeket hoznának létre a TikTokon akik felvennék a versenyt a hagyományos, valós influencerekkel. Az AI lehetővé tenné, hogy a hirdetők vagy a platformon értékesítők előre megírt scripteket használjanak, amelyek alapján a mesterséges intelligencia generál egy virtuális szereplőt, aki közvetíti a nézők felé az üzeneteket. Bár ez a funkció még nem kiforrott és közel sem hozott olyan sikereket, mint a valós influencerek, a TikTok továbbra is teszteli és fejleszti azt.


Forrás: 
Rengeteg embert tönkre fog tenni a TikTok betiltása 2024. március 24. 14:46, vasárnap SG.hu
A TikTok és az Instagram rengeteg bevételt termel, de ezt nem osztják meg az alkotókkal 2024. január 15. 20:49, hétfő SG.hu
Semmi sem menti meg a világot az AI-influencerektől Koi Tamás, 2024. április 12. 14:34 HWSWÁtláthatatlanság az Influenszerek Világában Saját szemlecikk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése