keresés

2024. április 16., kedd

Már a halálunkat is megjósolja a mesterséges intelligencia - A dán fejlesztésű Life2Vec


Kutatók a Dán Műszaki Egyetemen Life2Vec néven kifejlesztettek egy mesterséges intelligenciát, amely a nyelvi modellekhez hasonlóan ismétlődő mintázatok alapján működik, és a beletáplált adatok felhasználásával igyekszik megjósolni a várható élettartamunkat, valamint egészségünk várható változásait. A fejlesztés célja nem az, hogy egyéneket tájékoztasson a jövendőbeli halálukról (a life2vec hivatalos honlapján fel is tüntetik, hogy a modell erre nem képes), hanem inkább az, hogy később az egészségügy intelligens eszközévé váljon, és segítse az embereket abban, hogy mélyebben megértsék a folyamatosan zajló evolúciót, valamint, hogy az egyének gyorsabban, magasabb színvonalon kapjanak egészségügyi ellátást. Ez a mesterséges intelligencia segíthet, hogy az orvosok hamarabb vegyenek észre például daganatos megbetegedéseket, ezzel növelve a gyógyulási esélyeket.

Hogyan működik és mire jó a Life2Vec?

A Life2Vec modellt hatmillió dán polgár anonimizált adataival tanították be, a 35 és 65 év közöttiek információit használták fel. Azért választották ezt a korcsoportot, mert ezekben az életkorokban a legnehezebb megjósolni az egyének várható egészségügyi állapotát, illetve halálát: a 35 évnél fiatalabbak halálozási aránya alacsony, míg a 65 év fölöttiek esetében ez a szám magas. A minél pontosabb jóslatok érdekében az információhalmazt tovább egyensúlyozzák. Ha egy olyan modellt hoznának létre, amely a megadott korcsoportban lévő egyének sorsát mindig "túlélésnek" jósolná, az körülbelül 95%-os pontosságú lenne. Ellenben, ha a mesterséges intelligenciának ugyan annyi, megegyező mértékű adatot adunk mind olyan esetekről, ahol az egyén életben maradt, illetve olyanokról, ahol a személy elhunyt, akkor 50-50% eséllyel jön ki a két végkimenetel, egy véletlenszerű tipp pontosságának esélye 50%. Ha a Life2Vec algoritmust ebben a kiegyensúlyozott adathalmazban futtatják le, a modell pontossága 78.8%. 

A Life2Vec-hez tartozó tanulmány szerzői nem azt vizsgálják, hogy egyes egyének élete mikor, és hogyan ér majd véget, inkább az elemzett korcsoport korai halálozásának tényezőit igyekeznek felderíteni azok kiküszöbölésének az érdekében. A kutatók azt remélik, hogy ezzel a mesterséges intelligencia modellel felismernek olyan mintákat, amiket az emberi agy nem, ezzel lehetővé téve a korai egyéni intervenciót: például ez a modell figyelmeztetheti a beteget arra, hogyha nem változtat az életmódján, fenyegeti az elhízás veszélye, ezáltal az egyén még időben áttérhet egészségesebb szokásokra, megelőzve az elhízással járó megbetegedéseket. Az egyéni segítségen kívül a Life2Vec a teljes korcsoportra vonatkozó általános egészségügyi fenyegetéseket is észrevehet a mintafelismerésen keresztül.

Visszaélések, hamis Life2Vec oldalak, etikai dilemma


A Life2Vec jelenleg nem elérhető a publikum számára, de egyelőre még más kutatók sem férhetnek hozzá. Ennek ellenére sajnos már számtalan hamis Life2Vec oldal jelent meg az interneten mint például a  life2vecai.com, vagy a life2vec.io. Ezeknek semmi köze a valós Life2Vechez, a fejlesztők az eredeti, egyetlen hivatalos oldalukon erre fel is hívják a figyelmünket, valamint egy chatbot segítségével szemléltetik, hogy manapság mennyire könnyen tud létrehozni bárki gyanúsan megbízhatónak tűnő MI-chateket. Ezeket a hamis chatbotokat gyakran személyes adatok lopására használják föl a készítőik, ezért nagyon fontos, hogy mindig ellenőrizzük, milyen weboldalon járunk, illetve, hogy ezek valóban hivatalos honlapok-e.

A Life2Vec fejlesztői tartanak attól, hogy ez a technológia esetleg rossz kezekbe kerülhet, a biztosító cégek például könnyedén visszaélhetnek vele. A hivatalos honlap egyéb okokat is említ, amiért a modell még nem ültethető biztonságosan és könnyedén a gyakorlatba, mint például az elfogultság vagy a magánszféra, magánélet kérdése.

Forráscikk: HVG Tech - Az egész életét megjósolhatja az új mesterséges intelligencia. Aztán a halálát is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése