keresés

2024. április 2., kedd

Szexualizált anyaság - Játékbabákkal szoptatást színlelve verik át az Instagram algoritmusát az OnlyFans-modellek

Az erotikus tartalomgyártók bármilyen eszközt megragadnak, hogy a közösségi médiában minél több rajongóra, és ezáltal Onlyfans oldalukon még több előfizetőre tegyenek szert. A Daily Mail brit bulvárlaphoz tartozó MailOnline rákeresett a szoptatás (angolul 'breastfeeding') kifejezésre az Instagramon és számos olyan fotót és videót eredményezett a ténylegesen szoptató anyákról készült találatok között, melyeken csecsemők etetését imitálják OnlyFans-sztárok valósághű újszülött bábuk segítségével.

A 2018-ban indított OnlyFans a szexmunkások és pornográf tartalmat megosztók közkedvelt szolgáltatója, mely 2023 végére több, mint 190 millió regisztrált felhasználóval és 18 milliárd dolláros cégértékkel bír. Ahogy egyre több alkotó jelenik meg a felületen, úgy emiatt a tartalomgyártók versenyezni kényszerülnek egymással és nem riadnak vissza akár piszkos eszközöket is igénybe venni a siker érdekében.

No nudity - Vagy mégsem?

Köztudott, hogy a Metához tartozó népszerű  fotó- és videomegosztó platform szigorú közösségi irányelvekkel rendelkezik. A korlátozásokon korábban már sikerült lazítani a FreeTheNipple kezdeményezésnek köszönhetően, azonban a policy elméletben még mindig a ’no nudity’ elvet vallja. Ezeket az iránymutatásokat cselezték ki azok a modellek, akik vetkőzős oldalaikat hirdetik egy olyan trükkel, ami elvileg szintén nem megengedett az Instagramon. A szabályozás szigorúan tiltja a meztelenkedést, azonban van néhány kiskapu. „A szoptatás, a szülés és a szülés utáni pillanatok kontextusában közzétett, az egészségügyi témájú […] és a tiltakozási célú fényképek megengedettek.” Továbbá az edukációs jellegű tartalmak is engedélyezettek, ilyen lehet például a mellrákkal kapcsolatos felvilágosításhoz kötődő kontentek.

Heves indulatok az X-en

A reakció nem sokat váratott magára. Dühös édesanyák, felháborodott felhasználók tették közzé tiltakozó bejegyzéseseiket a korábban Twitterként futó X-en.  Egyesek tiszteletlennek minősítették a videókat, egyikük ezt írta: „Minden szégyenérzeteteket elveszítettétek? A szoptatást és a játékbabát lájkokért és pénzért használni pofátlanság sok szempontból!'” Egy másik kommentelő pedig a következőképp nyilatkozott az esetről: „úgy tesznek, mintha csecsemőt szoptatnának, hogy előhúzhassák melleiket, tartamaikat oktató jellegűnek minősítik, hogy megkerüljék az irányelveket, miközben népszerűsítik OnlyFans oldalukat. Új mélypontot értünk el.”

Lépések az ügyben

A jelenség a morális aggályok felvetésén túl azonnali intézkedést kíván, továbbá az algoritmus felülvizsgálata is indokolt lehet, hiszen a közösségi médiát nem csak felnőttek, hanem gyermekek is használják. A MailOnline felvette a kapcsolatot az Instagrammal, hogy tájékoztatást kérjen arról, hogyan engedélyezhetik ezeket a videókat a platformon. Mindemellett feltették a kérdést, hogy mit fognak tenni a megelőzés érdekében. Egyelőre nem érkezett válasz. Írásom publikálásának időpontjában a ’breastfeeding’ hashtag éppen le van tiltva, azonban a ’normalizebreastfeeding’ még mindig működik és eredményez is találatot a fent említett kérdéses tartalmakból.

Felhasznált források:

Képek forrása: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése