keresés

2024. április 23., kedd

Új vezető a mesterséges intelligenciák földjén. Véget ért a ChatGPT uralmának időszaka.

A 2021-ben alapított Anthropic 2023-ban az Amazon, a Google és számos más cég támogatásával kifejlesztett egy Claude nevű chatbotot. A Claude első verzióját 2023 márciusában mutatták be, és egy éven belül jelentős fejlődésen ment keresztül. Végül 2024. március 4-én bemutatták a legújabb verziót, a Claude 3-at, amely már felülmúlta az OpenAI ChatGPT-jét is.


A Cluade fejlődésének állomásai

Claude és Claude Instant

2023 márciusában a Claude bétaverzióját először az ügyfelek gondosan kiválasztott csoportja számára adták ki. Ezek az ügyfelek a partnerszervezetek mesterséges intelligencia rendszerein, például a Quora Poe chatbotján keresztül kaptak hozzáférést. Annak ellenére, hogy a Claude chatbot még a kezdeti szakaszban volt, és voltak hibái, pozitív visszajelzéseket kapott a Poe-felhasználóktól a felhasználóbarát felülete miatt, amely emberibb volt, mint a ChatGPT. Később az eredeti verzió mellett bemutatták a Claude egyszerűbb és megfizethetőbb változatát, Claude Instant néven.

Claude 2

A Claude 2 2023 nyarán jelent meg a Claude sorozat továbbfejlesztett iterációjaként, és ugyanezen év őszén debütált a család független, nyílt hozzáférésű tagjaként. Ez a továbbfejlesztett modell jobb teljesítménnyel büszkélkedhet, így hosszabb válaszadásra képes. Ezenkívül a Claude 2-nek már van saját webhelye, amely tovább bővíti funkcióit. A figyelemre méltó fejlesztések közé tartozik a kódolási, matematikai és érvelési problémák sikeres megoldása, amelyek a korábbi verziót sújtották, így a Claude 2 hatékonyabb és megbízhatóbb AI-rendszerré vált.

Claude 3

A 2023. március 4-én megjelent Claude 3 három különálló alverziót mutatott be: Haiku, Sonnet és Opus. Az Opus modell kiemelkedő teljesítményével tűnt ki, több területen is megelőzve a GPT-t és a Geminit. A Claude 3 a korábbi verziókhoz képest továbbfejlesztett elemzési és előrejelzési, kódolási és fejlett tartalomgenerálási funkciókkal büszkélkedhet. Sőt, a felhasználók most már spanyolul, japánul és franciául is társaloghatnak, így bővül a platform nyelvi lehetőségei.

A Claude 3 jellemzése

A Claude 3 egy mesterséges intelligencia modell, amely a késedelem nélküli valós idejű adatkinyerési képességeiről ismert. Tagjai közül a Haiku a leggyorsabb, mindössze 3 másodperc alatt képes 40 000 karakterből álló részletes szövegeket generálni, diagramokkal és grafikonokkal kiegészítve. Ezzel a Haiku a leggyorsabb mesterséges intelligencia kategóriájában. A Claude 3 verziók a fejlett képfeldolgozásban is jeleskednek, lehetővé téve a vizuális objektumok hatékony kezelését, ami különféle cégek számára előnyös.
Elődeihez képest a Claude 3 jelentős előrehaladást ért el a szövegértelmezésben, ami pontosabb válaszokat és kevesebb félreértelmezést eredményezett. Most már tartalmaz hivatkozást az információforrásra, és 4 millió karakterből álló hosszú szövegeket is pontosan képes feldolgozni. A Claude 3 előrelépést tett a biológiai ismeretek, a kiberismeretek és az autonómia terén is, csökkentve az elfogultságot és garantálva a biztonságot. Jártas a többlépcsős feladatok végrehajtásában és az eredmények hatékony szervezésében.
Elérhetőségét tekintve a Sonnet minden felhasználó számára könnyen elérhető a webhelyen, míg az Opus előfizetést igényel. A fejlesztések ellenére a Claude 3 nem a végleges verzió, és a jövőben további fejlesztések várhatók.

Források


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése