keresés

2024. április 29., hétfő

Elindult a TikTok Notes, a legújabb fotómegosztó alkalmazás

Április 17-én a TikTok bejelentette, hogy Ausztráliában és Kanadában elérhetővé vált legújabb alkalmazásuk, a TikTok Notes. Az app kifejezetten fényképek megosztására szolgál, mellyel elmondható, hogy az Instagram riválisának szánják. Ezzel a visszájára fordult az évek óta fennálló állapot, mely során a többi a közösségi oldal vette mintául a TikTokot és vezették be a rövid videók megjelenítését célzó újításaikat, például az Instagram a Reels-t. 


Előzmények

Először márciusban röppentek fel a pletykák arról, hogy a TikTok egy új, különálló felületet hozhat létre kizárólag képek megosztására – ekkor azonban a cég még nem erősítette meg a híreszteléseket. Április elején viszont már felugró értesítésekkel adták a felhasználók tudtára, hogy hamarosan érkezik az új alkalmazás. Ebben megemlítették, hogy a korábban a videós felületre feltöltött fotók áthelyezésre kerülnek az új oldalra, természetesen a felhasználók engedélyével. Ekkoriban azt nyilatkozta a TikTok egyik szóvivője a TechCrunch amerikai technológiai hírportálnak, hogy jelenleg azon dolgoznak, hogy a fényképek és szövegek az adott formátumoknak megfelelő helyen kerülhessenek közlésre. A TikTok Notes az Instagramhoz hasonlóan lehetővé teszi majd szövegek hozzáadását a képes bejegyzésekhez, az azonban egyelőre nem tisztázott, hogy a kizárólag szöveges posztok kapnak-e külön applikációt.

Funkciók

A cég nem tett közzé átfogó nyilatkozatot az új alkalmazás működéséről, az X-en publikált bejelentés inkább kedvcsináló jellegű: „Legyen szó kalandok leírásáról, kreativitás kifejezéséről vagy egyszerűen egy nap pillanatképeinek megosztásáról, a TikTok Notes élmény azok számára jött létre, akik fényképes tartalmat szeretnének közzétenni."
Az első képernyőfotók alapján az app nagyban hasonlít az Instagramra, ugyanakkor lényeges különbség, hogy a TikTok Notes lehetővé teszi a szöveg fölötti fejlécek (címek) létrehozását, ilyesmire a rivális platformon nincs lehetőség.
A videós applikációhoz hasonlóan a kezdőoldal itt is két részre oszlik: az egyiken a követett felhasználók posztjai tekinthetők meg, a másikon az algoritmus javasol „nekünk való" tartalmat. Az elrendezés a Pinterest app kezdőoldalára emlékeztető, a képek pedig időrendben is megtekinthetők lesznek, nem csupán az algoritmus által ajánlott sorrend szerint. Arról még nem érkezett hír, hogy más régiókban, köztük Magyarországon mikor lesz elérhető az alkalmazás.

Rivalizáló cégek

Az utóbbi években jól megfigyelhető volt, hogy a Meta tulajdonában álló és egyéb közösségi oldalak a TikTokot veszik alapul új fejlesztéseikhez, mint az az Instagram Reels és Snapchat Stories esetében is történt. Nemrég azonban a kínai cégóriás is kísérletezésbe kezdett egyéb funkciók bevezetésével, úgy, mint a most bemutatott TikTok Notes, vagy a szöveges posztok lehetősége. Januárban azt is megfigyelték, hogy az oldal a hosszabb, 30 perces videók feltöltését teszteli, ami felér egy hadüzenettel a YouTube számára. Nem ismert, hogy ez a funkció bevezetésre kerül-e, és ha igen, mikor.
A Meta részéről egy újabb „visszavágó" van készülőben, A Facebook ugyanis egy teljes képernyős videólejátszó felületet tesztel, amely egységesebb élményt kínál minden videótípushoz, beleértve a rövid Reels-eket, a hosszabb videókat és az élő tartalmakat is.

Forráscikk: TikTok Notes starts rolling out as a new rival to Instagram – The Verge, Sheena Vasani, 2024.04.17.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése