keresés

2024. április 28., vasárnap

Könyvtári streaming szolgáltatások

Az utóbbi időkben a streaming szolgáltatások világszerte elterjedtek. Az Amerikai Egyesült Állomokban végzett felmérés szerint a lakosok általánosan napi három órát töltenek digitális média tartalmak fogyasztásával. A megkérdezett ezer ember 99 %-a legalább egy streaming szolgáltatónál rendelkezik előfizetéssel. Az emberek viszont egyre inkább öntudatossá válnak azzal szemben mennyit is hajlandóak költeni hasonló előfizetésekre. Egyre többen mondják le már meglévő előfizetéseiket, ha egy újat szeretnének kipróbálni. Növekszik azok száma is, akik inkább egy ingyenes streaming szolgáltató tartalmait nézik reklám megszakításokkal. Ezek is hozzá járulhatnak ahhoz, hogy a könytári streaming szolgáltatások egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. 


Kanopy

A Kanopy egy streaming platform köz- és felsőoktatási könyvtárak számára. Kritikusok által elismert filmek, TV műsorok, dokumentum filmek és gyermekeknek készült tartalmak elérését teszi lehetővé. A céget 2008-ban alapították, majd 2021-ben az OverDrive vásárolta fel, mely egy közkönyvtárak felhasználói számára e-könyvek, hangoskönyvek és magazinok kölcsönzését biztosító szolgáltatás. Az intézmények Kanopyra való előfizetés során a megnézett tartalmakkal arányosan fizetnek. A könyvtárakba beiratkozott olvasók miután kiválasztják az adott intézményt "jegyekkel" tudnak megnézni bizonyos mennyiségű média tartalmat. A jegyek mennyisége természetesen a könyvtár ráfordított forrásaitól függ. Mivel jegyekkel nézzük a filmeket, így nem tudunk szabadon böngészgetni, ha egyszer elindítunk valamit egy vagy akár több jegyünk oda veszett. Ez a nézők számára kevesebb szabadságot nyújt, mint egy hagyományos streaming szolgáltatás. Ha az adott könyvtár felhasználói minden jegyet elhasználtak a szolgáltatás nem frissül a következő hónapig, a köztes időszakban pedig senki sem tud több tartalmat megtekinteni. 2023-ban mind felhasználók, mind nézettség terén is jelentős növekedés volt látható. A Kanopy jelenleg főleg Észak-Amerikában elterjedt, de egyre több a globális előfizető. 


Hoopla

A Hoopla egy 2010-ben alapított média streaming platform, mely által az olvasók hangoskönyveket, e-könyveket, képregényeket, filmeket, dalokat és TV műsorokat kölcsönözhetnek ki. A szokásos kölcsönzésektől eltérően a felhasználók minden hónapban meghatározott mennyiségű tartalmat kölcsönhetnek, mely szintén a könyvtár büdzséjétől függ, azonban az adott média továbbra is elérhető a többi felhasználó számára is. Így ha elszeretnék olvasni az adott hangoskönyvet többen is nincsen várakozási idő. A kölcsönzés lejárati ideje média tartalmaktól függően eltér. Filmek esetében 2-3 nap, míg hangos- és e-könyveknél 14-21 nap áll rendelkezésre. Bár a Hoopla felhasználók is egyre gyarapodnak jelenleg csak az USA területén működő könyvtárak számára elérhető a szolgáltatás. 

cloudLibrary

cloudLibrary a Bibliotheca által üzemeltetett kölcsönző rendszer. E-könyvek és hangoskönyvek kölcsönzését biztosítja mobil applikációban vagy számítógépen egyaránt. Egyszerre több eszközre is letölthetjük a dokumentumokat, amikor pedig lejár a kölcsönzési idő automatikusan eltűnik, nincsen további tennivalónk. A szolgáltatáshoz több másikat is hozzáadhatnak a könyvtárak. 2021-ben a biblio+ is a szolgáltatás részévé vált, mely egy amerikai streaming szolgáltató könyvtárak számára. A NewsStand a magazinok és időszaki kiadványok, míg a Comics Plus a képregények, mangák olvasását teszi lehetővé. Az előfizetés árszabása általános, nem függ a megtekintett média tartalmaktól, így a könyvtáraknak nem kell korlátozniuk olvasóikat vagy extra összegeket fizetniük. A coudLink által a könyvtárak egyszerűen bővíthetik digitális állományukat és az olvasók által ritkán kölcsönzött köteteket más könyvtárakkal is megoszthatják. A cloudLibrary által az olvasók a hagyományos könyveiket is kikölcsönözhetik telefonjaik segítségével míg a könyvtárban tartózkodnak. A szolgáltatást eddig 20 országban vatte igénybe majdnem 500 könyvtár. A cloudLibrary Magyarországon is elérhető Budapesten a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, valamint Heves és Komárom-Esztergom vármegyék könyvtárai által. 
 
Április 2-án jelentették be, hogy a cloudLibrary tulajdonjoga már az OCLC nemzetközi könyvtári szervezetet illeti. Az OCLC világszínvonalú technológiai infrastruktúrát biztosíthat a cloudLibrary számára és egy közkönyvtári hálózatot, mely több mint 50 millió embert szolgál ki világszerte. Az OCLC így még inkább kiterjesztheti közkönyvtárak számára kínált szolgáltatásait és segítheti az információhoz való hozzáférést. 

Zenei streaming szolgáltatások

Az utóbbi években egyre több amerikai és kanadai könyvtárban már nem csak filmek, hanem dalok streaming szolgáltatásai is elérhetőek. A szolgáltatók helyi, nem olyan jól ismert művészeket is támogatnak, ezzel megismertetve tehetségüket a lakosokkal. Az első ilyen streaming szolgálatást, a Yahara Music Library-t 2014-ben kezdték el fejleszteni. A nyílt hozzáférésű szoftverét bármely könyvtár átalakíthatja és fejlesztheti saját olvasói számára. Az egyik legnépszerűbb könyvtári zenei szolgáltató a Freegal. 18 millió dallal, mai slágerekkel és örökzöldekkel egyaránt kiszolgálja minden hallgató igényét. Fix éves előfizetéssel korlátlan hozzáférést nyújt a könyvtárak beiratkozott olvasóinak. 

A könyvtáraknak egyre több lehetőségük nyílik arra, hogy felhasználóik számára teljeskörű  hozzáférést biztosítsanak különböző média tartalmakhoz. Több szolgáltatás igénybevétele megterhelő lehet a közművelődési intézmények forrásait tekintve, azonban a szolgáltatók próbálnak több területen is helyt állni, az egységes felület pedig a felhasználók számára is komfortosabb lehet. A hazai kezdeményezések arra endegnek következtetni, hogy sikerük esetén lassan mi is felzárkózhatunk a külföldi könyvtárak színvonalához streaming szolgáltatások terén. 

Források:


Full Stream Ahead: The State of Library Streaming Services - Library Journal, Matt Enis, 2024. 04. 01.
Kanopy - Wikipedia, (Utolsó módosítás ideje: 2024. 04. 20.)
How tickets work - Kanopy Help, 2024. 04. 10. (Kép forrása)
Everything you should know about Hoopla - Everyday Reading, Janssen Bradshaw.
cloudLibrary finds a new home in OCLC - Bibliotheca, 2024. 04. 02.
Freegal music+ - library ideas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése