keresés

2024. április 8., hétfő

Hegyes fülű tündérek és egyéb kényelmes fantáziák

Az elsősorban tinédzser lányoknak szóló könyvek női főszereplői már minden elképzelhető varázslatos lénybe beleszerettek, amióta a Young Adult kategóriába sorolható korosztály előszeretettel vesz le fantasztikus romantikus könyveket a polcról. Egy-egy kiemelkedően népszerű YA mű, mint például az Alkonyat sorozat vagy az Éhezők viadala trilógia már jóval a mai videós könyves influenszerek berobbanása előtt meghatározta az azt követő évek legnagyobb könyvtrendjeit, a vámpírok és a tini disztópiák után pedig most egyértelműen a tündéreken van a hangsúly, ami egyetlen írónőnek, az amerikai Sarah J. Maas-nak köszönhető.

Tündérfiúk és társaik
Maas könyvei, különösen az A court of thorns and roses, rövidítve ACOTAR sorozat olyan nagy népszerűségre tett szert, hogy az első kiadás borítójának, illetve címének stílusa is lemásolásra került az azt követő könyvmegjelenéseknél, ami miatt kísértetiesen hasonlóak lettek a „The blank of blank and blank” sémára alapuló című, gyakran harcos lányokkal, illetve virágmotívumokkal díszített borítójú kötetek. Ami a tartalmat illeti, Maas az ír/skót/kelta folklór tündéralakját dolgozta át a saját elképzelése szerint, az első ACOTAR könyv pedig a tündér téma mellett egy Szépség és a szörnyeteg újramesélés is, amit már különálló YA trendként érdemes kategorizálni. A klasszikus mesék új köntösbe foglalása sosem megy ki teljesen a divatból, bár a Disney által is feldolgozott tündérmesék helyett újabban a görög és egyéb más kultúrák istenei és mitológiái kerültek az újramesélők célkeresztjébe, miután a kereszténység már megjárta a maga körét az angyalos démonűzős történetekkel. És ha a földi hagyományok mind elfogytak, ki tiltja meg, hogy a főszereplő egy űrlénybe szeressen bele? Senki. Ha valaki erre kíváncsi, bőven fog találni könyvet a témában. A romantasy tehát nem egy új keletű regénytípus, és a legnagyobbak mindig is meghatározták az azt követő többit. Az új szerzőkben pedig hiába lenne meg a különbözni akarás, amikor előttük szó szerint mindent kitaláltak már legalább egyszer.

 

Akkor mire jó a BookTok?
Az, hogy a főszereplő lány éppen egy vámpírral vagy egy lázadó csapatot vezető, a történet során legalább egyszer félmeztelen fiúval fog a könyv végén összejönni, az elmúlt tíz-húsz évben nagyrészt attól függött, hogy az adott szerző éppen mikor próbálta meg kiadni a művét. Egy frissen népszerűvé vált témában könnyebb kiadót találni, mint egy olyanban, ami pár éve lecsengőben van, a múló trendek idővonalát pedig követni sem egyszerű, hát még megtörni. A BookTok azonban amellett, hogy felgyorsította és kiterjesztette a tündéres könyvek terjedését, a legújabb megjelenésekkel egy kalap alá, egy videóba vett olyan könyveket is, mint például Kiera Cass – A párválasztó-ja, ami egy disztópikus hercegnős románc egy évtizeddel ezelőttről. Azok, akik A párválasztó megjelenésekor még kisgyerekek voltak, a BookTok-nak köszönhetően most, a koruknak megfelelő időben mégis találkozhatnak ezzel a történettel, amikor a YA disztópiáknak rég leáldozott, és mindenki más tündéreket meg sárkányokat akar látni a könyveiben. Vagyis lehet, hogy a BookTok első látásra úgy tűnhet, mintha kizárólag a szép, új és lehetőleg erotikus jeleneteket is tartalmazó könyveket imádná, a valóság azonban árnyaltabb ennél. Ha a felhasználók továbbra is felkapnak majd régebbi könyveket, amik nem illenek bele szigorúan a népszerűség idővonalába, az hosszútávon változatosabbá teheti az újonnan megjelenő kínálatot is, ami mindenképpen pozitív irányú lépés lenne a jelenlegi romantasy trendmeglovagolás ellenében.

Cozy fantasy
A BookTok a romantasy mellett egy másik kifejezést, a cozy fantasyt is bevezette a helyi köztudatba. Ez a fantasztikus könyvek egy fajtájára utal, ami ellenpontja a korábban népszerű sötétebb hangulatú, véres dark fantasynak és a komplex világban játszódó, hősiesen harcoló karakterekkel teli epic vagy high fantasynak. A cozy, mint kényelmes jelző az ebbe a kategóriába tartozó történetek egyszerűségét és nyugalmát hivatott jelezni. Ezek a könyvek nem egy hős nagy útjáról szólnak, nem bonyolult felépítésűek, és azt a célt szolgálják, hogy az olvasó elmerülhessen egy kellemes fantasztikus világban, ahová néhány órára behúzódhat a valós élet problémái elől. A cosy fantasy feltörekvését egyesek a Covid19 járvánnyal magyarázzák, ami miatt az olvasók inkább a pozitív, könnyed hangulatot keresik a könyvekben a veszélyes, világmegmentő kalandok helyett, és ugyanígy a karantén alatt felemelkedett BookTok lehet felelős az ekkortájt olvasni kezdőkért is, akik a romantikus történeteket is fantasztikus külsővel fogyasztják a legszívesebben. És ezért lett minden új könyv romantasy. És ezért kapott fel a BookTok régebbi könyveket is, amik nem pont úgy romantasyk, mint az újak. Az viszont biztosan elmondható, hogy a legtöbben azt olvassák, amit az interneten látnak, legyen az ugyanolyan, vagy éppen teljesen más, mint a buszon mellettük ülőké.

 (Kép 1 és 2 a Moly.hu-ról)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése