keresés

2024. április 10., szerda

Linuxra cserélik a Microsoftot Schleswig-Holsteinben

A legészakibb német szövetségi tartomány úgy döntött, hogy a kormányzati célra használt kb. 30 ezer számítógépen megkezdi az áttérést a szabad szoftverekre. A számítógépeken a Windows operációs rendszert valamilyen Linux rendszerre cserélik, a Microsoft Office programcsomagot pedig LibreOffice-ra.

 

Nyílt forráskód = digitális szuverenitás?

A tartomány miniszterelnöke, Daniel Gunther április elején jelentette be, hogy "digitálisan úttörő államként" a kormányzati számítógépeken megkezdik az átállást a nyílt forráskódú szoftverekre. A döntés legfőbb oka, hogy a tartomány digitálisan függetlenné akar válni a kereskedelmi termékektől.
Fontos szempont továbbá, hogy a kormány erősíteni akarja a digitális biztonságot, úgy véli, hogy döntés elősegíti, hogy érzékeny információk ne juthassanak illetéktelen kezekbe. A Microsofttal való szakításban az is szerepet játszik, hogy a Windows 11 operációs rendszer hardverigénye meglehetősen nagy, erre pedig nincs felkészülve a tartomány informatikai infrastruktúrája.
Az átállás előkészületei évek óta zajlanak, Schleswig-Holstein tartomány távlati tervei között szerepel, hogy átállítsák a tartomány e-mail szervereit, címjegyzékét és telefonos szoftverét is nyílt forráskódú szoftverre.

Münchenben ugyanez korábban nem lett siker

2003 és 2013 között München városa – költségtakarékosságra hivatkozva – szintén átállította a városi igazgatás 15 ezer számítógépét Linuxra. 2017-ben aztán kompatibilitási problémák miatt visszaváltottak Microsoft termékekre. Az átállás becsült költségét 50 és 100 millió Euro közé teszik. Ugyanígy a Windowsra való visszatérés mellett döntött korábban Alsó-Szászország is, ahol a müncheni példa nyomán váltottak Linuxra.
Mike Saunders, a LibreOffice-t fejlesztő The Document Foundation egyik vezetője szerint viszont a Schleswig-Holsteini sikeres lesz, mert ma a hangsúly adatvédelmen, a magánélet védelmén és a biztonságon van, amiben a LibreOffice megfelel az uniós előírásoknak. Ezzel szemben egy nemrég lezárult vizsgálat szerint még az Európai Bizottság sem az előírásoknak megfelelően használta a Microsoft 365 előfizetéses felhőszolgáltatást.

Forráscikk: Dobják egy német tartományban a Microsoftot a Linuxért


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése