keresés

2024. április 2., kedd

A Claude-3-Opus legyőzte a ChatGPT-4-et

Először fordult elő, hogy lekerült a ranglista első helyéről az OpenAI által fejlesztett nagy nyelvi modell (LLM), a ChatGPT-4. - adta hírül az ArsTechnica. Az Anthropic új Claude modellje bravúrosan legyőzte a ChatGPT-4-et a Chatbot Arénában, amelyet a Kaliforniai Egyetem kutatói és diákjai, pontosabban az általuk alapított nyílt kutatószervezet, a Large Model Systems Organization (LMYSY Org) tagjai hoztak létre. A Chatbot Aréna tulajdonképpen egy benchmark platform az LLM-ek számára, ahol a felhasználó két véletlenszerűen választott modellt tesztelhet egy feladattal, majd kiválaszthatja a legjobb választ anélkül, hogy tudná, melyik LLM áll az egyes válaszok mögött. Ezután már látható, hogy mely nagy nyelvi modelleket használták a kimenet létrehozásához.

Multimodális MI 

Az Anthropic, az OpenAI korábbi szakemberei által alapított amerikai startup cég hatalmas összegeket költött az újfajta mesterséges intelligencia kifejlesztésére és az élvonalban való maradás érdekében azon dolgozott, hogy képfelismerő képességekkel bővítse chatbotját. A teszteredmények alapján ma már elmondható, hogy az OpenAI és a Google mesterséges intelligenciájánál is erősebb az az MI-család, amit sikerült létrehoznia. A Claude 3 olyan multimodális mesterséges intelligencia modell, ami különböző adatformát képes értelmezni, vagyis nemcsak a szöveges promptokból (parancsokból) ért, hanem a neki megmutatott képekkel is tud dolgozni. Három verziója van: Haiku, Sonnet és Opus. Közülük az Opus a legnagyobb és legokosabb modell. Az összes Claude 3 modell továbbfejlesztett képességekkel rendelkezik a különböző területeken, beleértve az elemzést és előrejelzést, az árnyalt tartalomkészítést, a kódgenerálást és a kommunikációt nem angol nyelveken, például spanyolul, japánul és franciául. 

Az Opus elsősorban azok számára készült, akiknek magas szintű megértést kínáló modellre van szükségük a tudományos kutatásokhoz, vagy összetett jelentések elemzéséhez. Igaz ugyan, hogy több, mint kétszer drágább a Claude 3 Opus által generált szöveg, mint amennyit az OpenAI GPT-4-ért kell fizetni, de fejlettségben sikerült felülmúlnia a legnagyobb versenytársát. Elsősorban a szöveges formátumú adatokkal tud kiválóan zsonglőrködni. Az Anthropic megtartotta az előző Claude verziónál vezetett 200 000 tokenes kontextusablakot, aminek köszönhetően több száz oldalas könyvet is fel tud dolgozni. Még 175 ezer token felett is átlagosan teljesít, persze azért fokozatosan csökken minimális mértékben a pontossága a hosszabb adattömegek esetén. A modellnek azonban van gyenge része is. Kimenetet csak szöveges formában tud produkálni. Itt nincs képgenerálás, hangot és videót pedig még egyáltalán nem képes kezelni. 

Simon Willison független MI-kutató felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a GPT-4 több mint egyéves és ez az egy év kellett ahhoz, hogy más fejlesztés egyáltalán felnőjön hozzá. A Claude 3 Opus csak nemrég, 2024. március elején vált elérhetővé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése