keresés

2024. április 6., szombat

Új videólejátszót fejlesztett ki a Facebook

Mindennapjainkban rengeteg közösségi platformot használunk, melyek szinte behálózzák életünket, szabadidős tevékenységeinket. A 2004-ben, Mark Zuckerberg által alapított Facebook is közéjük tartozik, mely ismét újításokkal állt elő: 2024. április 3-án bemutatásra került egy olyan videólejátszó, mely minden típusú videó lejátszásához tud alkalmazkodni. A mobilalkalmazásokon lassan elérhetővé válik az új lehetőség, melyen már egységesen tudjuk kezelni a széles sávú és függőleges (álló) videókat is.

Mi a célja az újításnak?

Mint tudjuk, az állóvideós formátumot megteremtő TikTok elképesztő népszerűségre tett szert, mind a fiatalok, mind az idősebbek számára is. Ezt meglátva a többi platform is elkezdett alkalmazkodni: a Youtube kifejlesztette a Shorts rendszerét, az Instagram pedig a Reels révén tart lépést a TikTok egyre nagyobb népszerűségével. Így a Facebook is csatlakozott az állóvideós fejlesztések körébe. A kialakított egységesített lejátszó előnnyel járhat a platform használók számára. Ennek eredményeképpen a videónézés és ezeknek megosztása sokkal egyszerűbbé válhat, ugyanis mindenféle videótípus egy közös lejátszón lejátszható. A görgetések során a következő tartalom bármilyen lehet, lehet ez széles sávú, hosszú videó, élő adás vagy akár pár másodperces állóvideó is.

Mit tartalmaz pontosan a videólejátszó?

A pontos újításokat a Meta oldala is összefoglalta. A fentebb említett egységesített videólejátszó nem csak egységes kialakítással alkalmazkodik minden videóhosszhoz és típushoz, ezen kívül a lejátszó továbbfejlesztett új vezérlőkkel lett elkészítve, mely szintén egy kényelmesebb, rugalmasabb videónézést biztosít a felhasználók számára. Például a vízszintes videókhoz teljes képernyős mód áll rendelkezésre, továbbá egy csúszka is használható a hosszabb videókba való beletekeréshez. Egyben nagy szerepe van a különböző videók ajánlásában is, mely szintén egységesített módban működik. Ez azért jó, mert így akár relevánsabb videóajánlásokat is láthatunk, melyek az érdeklődési körünknek megfelelőek lehetnek.

Miért lesz ez hatásos a Facebook számára?

A TechCrunch cikke részletesebben beszámol a Facebook videólejátszójának újításáról, melyben megemlíti, hogy ez mind mekkora hatással lehet a platform számára. Például az alkotóknak és hírdetőknek kiemelkedően előny a nézési idő, megtekintések és elérések növekedésének valószínűsége miatt. Egyben a közösségi platformnak is előny, ugyanis ezzel a funkcióval növelhetik a Facebook-on töltött időt, a videók nézését, továbbá többek között a hírdetések megtekintését és a kattintások számát is. Magyarul egy igazi versenylehetőséget biztosít a népszerű videóplatformokkal, mint például a fentebb említett TikTok és Youtube.

Továbbá, a videólejátszó felépítése előnyös lehet a fiatalabb közönség figyelmének felkeltésében is, ugyanis mint tudjuk, a fiatalabbak köre egyre kevesebbet látogatják a Facebook-ot. Azonban vannak utalások rá, hogy a fiatalok kezdik újra felfedezni a Facebook-ot, így az újdonságnak számító, modern videólejátszó mégjobban segíthet a fiatal felhasználók megnövelésében.

Összefoglalva, az új fejlesztés előnyökkel járhat mind a platform, mind a posztoló és böngésző felhasználóknak is. Ennek köszönhetően sokkal kényelmesebb lesz a videók megtekintése, sőt a Facebook népszerűsége is egyre jobban növekedhet a Z generáció tekintetében.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése