keresés

2024. április 14., vasárnap

Telefonmentes iskola

Szlovákiában betiltják az elemi iskolákban a telefon használatot. Az alsó három tagozatban teljesen és a felsőbb tagozatokban csak néhány kivétellel szintén. Vajon mennyire konstruktív az oktatás az telefon használatának betiltásával, és van-e értelme a 21. században, a technológia világkorában ilyen intézkedéseket bevezetni. 
 

Szlovákiai intézkedések

Tomás Drucker szlovák oktatásügyi miniszter a pozsonyi sajtótájékoztató alapján tett bejelentése szerint nem csak a tanórák alatt, a szünetekben és az egész iskola területén is tilos lesz a használatuk a tanulók számára. A döntés indoka, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felmérései alapján kimutatható, hogy az oktatási intézményekben a megengedett telefonhasználat a gyermekek koncentráció képességét csökkentik, ami hosszú távon rosszabb teljesítményt hoz maga után.
A hatodik évfolyamtól a pedagógus a szabály alól kivételt adhat, ha belátása szerint oktatási célzattal lesz igénybe véve a mobil. Az intézkedés bevezetéséről még nincs információ, nem tűztek ki ezzel kapcsolatban időpontot.


Függőség

A mobiltelefon függőség a 21. századi népbetegség, ami nem csak az agy fizikai szerkezetét képes megváltoztatni, hanem az ember szociális kapcsolati rendszerét és társadalmi felelősségtudatát is befolyásolja. Érthető, ha gyermekkorban próbálnak ez ellen való intézkedéseket bevezetni, főleg a fiatalkor legnagyobb környezeti területén, az iskolában. Ugyanakkor figyelemebe kell vennünk, hogy ma mobiltelefon nélkül elég nehézkes a mindennapi általános élet fenntartása, így nem is csoda hogy ennyire az emberi kézhez nőtt a kütyü.

Az oktatási intézményeknek inkább a megfelelő használatra, az egészséges felhasználói szint tanítására kellene fókuszálni, mint tiltó intézkedéseket bevezetnie. A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően a probléma még inkább felerősödik, így célszerűbb lenne az iskolának, egészen fiatal kortól, az oktatásban felhasználni és a helyes alkalmazásra oktatni az embereket, nem pedig tabuként kezelni a témát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése