keresés

2024. április 8., hétfő

MI avagy Mesterséges Ízlésficam


Napjainkban egyre elterjedtebb a mesterséges intelligencia használata a kreatív szférában, legyen az zene, kép vagy videó készítés. Ennek természetesen többen nem örülnek érthető okokból, mondjuk például mert a megélhetésük forog kockán egy-egy erőfeszítés nélküli MI-t használó tartalom generáló cég próbálkozásai miatt vagy éppen a könnyű pénzt kergető "írók" próbálkozásai miatt, akik szemrebbenés nélkül küldenek be generált tartalmakat neves oldalak kiírásaira, ahol a tehetségnek kellene előtérbe kerülnie. Kerestem néhány cikket arról, hogyan is áll jelenleg a helyzet a mesterséges tartalomkészítéssel kapcsolatban..

"Zene nélkül nincsen teljes ember..."

Híres zenészek, többek között: Billie Eilish, Nicky Minaj, Katy Perry, a Jonas Brothers és az Imagine Dragons is aláírták a nyílt levelet, amiben arra szólítják fel a vállalatokat és mesterséges intelligencia-fejlesztőket, hogy ne ássák alá az emberi kreativitást, kifejezett hangsúllyal a zenére. A felháborodásra további okot nyújt az a tény, hogy a szóban forgó algoritmusokat engedély nélkül, jogvédett tartalmakon képezik, ami még egy irány amiből a művészeket és kreatív elméket megkárosítják. Az OpenAi ellen már több feljelentés történt hasonló feltevések miatt.

Videó generálás

Ma már több lehetőség közül is választhatunk, ha csak egy pár szó beírásával szeretnénk rövid videókat generálni az interneten, ilyen például a canva.com-on található AI Video Generator. Már a világ egyik legnagyobb videómegosztó oldalán a YouTube-on is vannak olyan kreátorok, akik nagyon is szeretnék, ha a generált tartalmak lennének az új norma. Egy Kwebbelkop nevezetű fickó azzal szeretne bekerülni a történelem könyvekbe (legalábbis a YouTube-éba biztosan), hogy a tisztán AI generált videótartalmak úttörője lesz.

Kép generálás

Még az Adobe, a cég aki a talán legjobban ismert képszerkesztőért felelős a világon, is szívesen beszáll a képgenerálás tökéletesítésébe. Saját programjukat erre a célra Firefly-nak nevezik, fényes jövővel és érdekes ötletek valóságba való átfektetésével kecsegtetnek. A másik nagy éllovasa a technológiának a DALL-E 3 névre hallgat. Ezt a programot akár a Bing böngészőben is elérhetjük, naponta felhasználható tokeneket kapunk, hogy ne mindenki egész nap foglalja le a programot ingyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése