keresés

2024. április 1., hétfő

A depressziós tünetek felismerésében is segítséget nyújthat a mesterséges intelligencia

A depresszió a becslések szerint a világ népességének 5 százalékát érinti. Német kutatók egy új, mesterséges intelligenciával működő applikációt fejlesztettek, amely segíthet a minél korábbi diagnózis felállításában.

A Darthtmouth Technológiai és Viselkedésegészségügyi Központjának kutatóinak feltételezése szerint a depresszió jelei az emberi arckifejezésekben is megjelennek, így 177 súlyosan depressziós ember bevonásával kezdtek kísérletbe.

A MoodCapture alkalmazás a telefon általános, mindennapi használata közben készített előzetes jelzés nélkül fotókat a résztvevőkről. A kísérlet 90 napja alatt 125 ezer fotó készült, amelyeken olyan depresszióra utaló jeleket kerestek, mint a fej helyzete, a szem mozgása és a tekintet. A mesterséges intelligencia edzése után az applikáció már 75 százalékos pontossággal képes volt azonosítani a depresszió korai tüneteit.

Szelfivel a depresszió ellen

Andrew Campbell, a tanulmány egyik társszerzője szerint az a MoodCapture egyik óriási előnye, hogy a a mindennapos telefonhasználat során anélkül tartja szemmel a mentális egészségünket, hogy azzal külön  terhet róna a használóra, hiszen az arcfelismerő szoftvereket (például az okostelefonunk feloldásához) amúgyis mindigen nap használjuk, így a MoodCapture használata sem igényel külön odafigyelést vagy felkészülést.

Nicolas Jacobson, a tanulmány másik társszerzője arra hívja fel a figyelmet, hogy a MoodCapture képes folyamatosan figyelni és észlelni a változásokat, ezzel segítve a mielőbbi diagnózist, míg az egy-egy orvosi vizit alkalmával nem biztos, hogy épp tüneteket produkál a páciens, így a helyzet felismerése is későbbre tolódhat, késleltetve a gyógyulás útjára lépést.

A jövő technológiája

A most megjelent tanulmány egyelőre csak a koncepció bizonyítékaként működik, de a kutatók bizakodók. Az alkalmazás még tökéletlen működés mellett is óriási segítséget jelenthet, hiszen a depresszióval kapcsolatos téves diagnózisok száma igen magas, egyes tanulmányok szerint a 66 százalékot is elérheti, arról pedig tényleg csak becslések vannak, hogy hányan élhetnek diagnosztizálatlan depresszióval.

A kutatók szerint az új technológia körülbelül öt év múlva kerülhet piacra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése