keresés

2024. április 13., szombat

Hangcsapda

Egy régi csalás új köntösben, vagyis egyre kifinomultabb módszereket találnak ki a csalók, arra hogy emberekből pénzt sajtoljanak ki. Gyerekkoromban amikor azt hittem hogy a mesék valósággá válnak, nem éppen arra gondoltam hogy a farkas egy valóságos nagymamának fogja kiadni magát és már a hangja sem lesz olyan mély hogy akár kétségeim támadjanak kiléte felől. Bárki lehet áldozat. Ahhoz hogy az embert átverjék nem kell öregnek vagy alultájékozottnak lennie. Ahogy a technika fejlődik a csalások is egyre profibbak.


Hangklónozás

Azokról a csalásokról már többen hallhattunk amikor idegenektől kapunk telefonhívást, hogy egy szerettünk bajban van és azonnal utaljunk pénzt vagy hagyjuk egy megbeszélt helyen azt a bizonyos összeget. A mesterséges intelligenciának köszönhetően, ami egyre jobban tudja leklónozni az emberek hangját, így akár családtagunknak vagy egy ismert embernek hitt személytől is kaphatunk ilyen fajta hívást. A  New Hampshire-i hívásokról elhíresült botrány, amiben Joe Biden hangklónja arra próbálja rávenni a szavazókat, hogy ne most menjenek szavazni, hanem majd novemberben egy elég jól sikerült utánzat. Lehetséges hogy azért mert nem az anyanyelvem az angol, de személy szerint nem mondanám meg hogy egy mesterséges intelligencia által létrehozott hang.

A mi hangunk biztonságban van?

Hogyha azt hisszük hogy a mi hangunk biztonságban van, és ez a veszély csak a híres embereket fenyegeti, akkor tévedünk. Elég egy hangposta felvétel, egy rövid TikTok vagy Youtube video és a hangunk már ott van a világhálón és használható. Az egyetlen fegyverünk ezek ellen a csalók ellen az edukáció. Az emberek többsége azt gondolja hogy megbírja különböztetni az igazit a hamistól, de nem ez derül ki a felmérésekből. Egy önkéntesek bevonásával készült vizsgálat szerint ahol meg kellett különböztetni a hamis videókat a valódiaktól, nem voltak pontosabbak egy szimpla találgatásnál, de a  klón hangfelvételek kiszűrésénél sem sokkal jobbak az eredmények.  Amint ez lennie szokott, ilyenkor  saját magunkat is szeretjük letesztelni, akár kíváncsiságból, akár majd én jobban tudom indíttatásból. Akit kedvet érez, az itt megteheti.

Hogyan védekezzünk

Arra próbálják felhívni az emberek figyelmét hogy mindig legyenek körültekintőek ha olyan telefonhívást kapnak, amiben bárki pénzt vagy egyéb szenzitív adatot szeretne tőlük kapni lehetőleg azonnal vagy rövid határidőn belül. Az ilyen fajta scamek annyira tökélyre fejlesztették a megtévesztést, hogy a telefonszám meghamisítása sem jelent számukra kihívást. Az egyik tanácsos dolog amit ilyenkor tehetünk, hogy a beszélgetés után visszahívjuk az adott személyt vagy intézményt. Ilyenkor már nagy eséllyel kiderülhet, hogy megúsztunk egy átverést, de ha ilyesmire nincs lehetőségünk akkor megbeszélhetünk egy biztonsági szót amit ilyen esetekre előre megbeszélünk gyerekeinkkel vagy más hozzátartozóinkkal. Amennyiben nem készültünk ilyen előre megbeszélt szóval, kérdezzünk rá olyan személyes dologra amiről csak nekünk lehet tudomásunk.

Forrás: 

AI Scam Calls

How to spot a deepfake



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése