keresés

2024. április 11., csütörtök

Meghozta a Kobo a színes E-Book olvasóját

Már elő lehet rendelni a Kobo Libra Colour és a Kobo Clara Colour nevű színes kijelzőjű e-book olvasókat, melyek április végétől lesznek elérhetőek. A Rakuten leányvállalataként működő Kobo színes kijelzőjű e-book olvasójával ezzel megelőzte a híres Kindle e-book olvasókat. A Libra és a Clara Colour is a legújabb E Ink Kaledio 3 képernyőtechnológiát használja, mely finom, pasztellszerű árnyalatokkal rendelkezik, és a 300 ppi-s szürkeárnyalatos felbontásról 150 ppi-re csökken, ha színes tartalmat tekint meg az olvasó.

Színes e-book olvasók 

Nem a Kobo az első e-book gyártó cég, mely színes kijelzőjű eszközöket készít. Ugyanis a kínai Onyx Boox (2020 óta) és PocketBook (2012 óta) már korábban is gyártott ilyen színes e-book olvasókat. A legelső színes e-book olvasó gyártó az Ectaco volt (Ectaco Jetbook Color) volt, de erős kritikák érték a színárnyalatai miatt. Azért jelentős most a Kobo újítása, mert a legnagyobb e-book olvasókat forgalmazó cégek, mint az Amazon és a Barnes & Noble inkább még a fekete-fehér kijelzők mellett maradt.

Kobo Libra Colour és Kobo Clara Colour 

A Kobo Libra Colour tulajdonképpen a Kobo Libra 2 eszköz (melyet legjobb e-book olvasónak tartanak) színes változata. A 7 hüvelykes kijelző méretű e-book olvasó újítása, hogy most már több mint 4000 színt képes megjeleníteni, és írni is lehet rajta, és ezek mellett fizikai lapozó gombokkal van ellátva. 32 GB tárhellyel rendelkezik, és hangoskönyv hallgatásra is alkalmas. Valamint a könyvtárakból kölcsönzött könyvek közvetlen letöltésére is alkalmas, és a Google Drive vagy Dropbox fiókokat is lehet használni az eszközön. Fekete és fehér dizájnnal is megvásárolható. Érdekessége, hogy aszimmetrikus kialakítású, azért, hogy az oldalán kényelmesebben lehessen fogni olvasás közben. Tömege 199,5 gramm.
Az eszköz 219,99 dollárba kerül, és további 69,99 dollárért lehet hozzá érintőtollat (stylust) venni.

A Kobo Clara Colour pedig a Kobo Clara 2E színes testvére. 6 hüvelykes a kijelzője és IPX8 vízálló kialakítása van, így akár a strandon vagy a fürdőkádban is lehet olvasni. 16 GB tárhellyel és továbbfejlesztett processzorral rendelkezik. Az eszköz 174 grammot nyom. Ezt a típust 149,99 dollárért szerezhetik be az olvasni vágyók. A Libra és a Clara is vízálló, Wi-Fi 5- és Bluetooth-kompatibilitással, USB-C porttal és ugyanazzal a kétmagos processzorral rendelkezik. A eszközök egy feltöltés után akár 42 napig is kitartanak, napi 30 percnyi olvasással, 30%-os fényerősséggel, valamint kikapcsolt WiFi és Bluetooth kapcsolattal.

Jelenleg az Amazon által kínált legújabb Kindle Paperwhite 114,99 dollár, ami 2021-ben jelent meg. Kérdéses, hogy megéri-e színes e-bookokért többet fizetni. Valamint hozzá kell tennem, hogy a Kindle 16 GB-os tárhellyel szolgál, mint a Kobo Clara Colour. Az Onyx Boox Tab Mini C készülékét 450 dollárért lehet beszerezni, PocketBook InkPad Color 3 e-book olvasóját pedig 329 dollárért.

A Kobo mindeközben bejelentette, hogy a jövőben nemcsak újrahasznosított és „ocean-bound” műanyagokból (olyan műanyagok, amik jellemzően az óceánokban halmozódnak fel) készítik készülékeik testét, hanem a csomagolásaik 100%-ban újrahasznosított papírból készülnek és a szöveget szójatintával nyomtatják a dobozokra. A Kobo nagyszerű választás lehet annak, aki szereti a színes meséket, fantasy történeteket, vagy akár természet témájú könyveket, hiszen mégis jobb így olvasni, mint fekete- fehérben. 

Mindenesetre a Kobo Clara Colour-t már nálunk is elő lehet rendelni 54 690 forintért.


Felhasznált források:

Felhasznált képek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése