keresés

2023. május 27., szombat

AI generálta képpel nyert fotóversenyt

Az idei Sony World Photography díjat egy német művész, Boris Eldagsen nyerte el, aki azonban vissza is utasította azt, miután felfedte képének valódi eredetét. Eldagsen ugyanis mesterséges intelligencia segítségével alkotta meg a benyújtott fotót, amit elmondása szerint azért használt fel, hogy próbára tegye a versenyt és diszkurzust indítson a fényképészet jövőjéről.

A díjat nyert kép két nőt ábrázol különböző generációkból, fekete-fehérben. Ezzel nyert Eldagsen a kreatív nyitott kategóriában, aki egyébként fényképészetet és képzőművészetet tanult a mainzi művészeti akadémián, konceptuális művészetet és intermédiát a szépművészeti akadémián Prágában, és szépművészetet egy haidarábádi művészeti iskolában.

A weboldalán megosztott nyilatkozatában elmondta, hogy "sunyi majomként" viselkedett annak érdekében, hogy letesztelje vajon készen állnak-e a versenyek az AI képek megjelenésére. "Nincsenek.", mondta. Ezúttal megköszönte a zsűrinek, hogy az ő képét választották, ezzel történelmi pillanatot alkotva (hisz korábban AI nem nyert díjat), és megkérdőjelezte, hogy vajon bármelyikőjük gyanakodott-e az AI használatára. "Az AI generálta képeknek és a fényképészetnek nem kellene egymással versenyeznie egy ilyen díjért", folytatta. "Különböző létformák. Az AI nem fotózás. Ezáltal nem fogadhatom el ezt a díjat."

A World Photography Organisation szóvivője elmondta, hogy tudtak az "alkotótárs" létezéséről, de Eldagsen kihangsúlyozta, hogy képe nagyrészt gazdag fotós tudására fog támaszkodni, emiatt nem  is kérdőjelezték meg nevezését. Sőt, kezdetben támogatták részvételét és úgy érezték pályamunkája remekül megfelel majd a kreatív kategória kritériumainak, ahol a képalkotás legkülönfélébb megközelítésein van a hangsúly.

"Nekünk, a fotóvilágnak, szükségünk van egy nyílt vitára. Egy vitára arról, hogy mit számítuk fényképészetnek és mit nem. Vajon a fotózás ernyője elég nagy ahhoz, hogy maga alá hívja az AI képeket is -vagy ez hiba lenne?" "A díj visszautasításával remélem sikerül felgyorsítanom az erről szóló diszkurzust."

A mutatványt ráadásul pont napjaink AI használatáról és következményeiről folytatott heves vita alatt hozta össze. Mára már néhány apokaliptikus figyelmeztetés is megjelent, miszerint a technológia az emberi tapasztalat visszafordíthatatlan megkárosításának szélén áll. A mesterséges intelligencia chatbotokban, önvezető autókban, dalíró szoftverekben és a gyógyszerek fejlesztésében való legújabb előrelépései pedig csak még tovább ösztönzik a vitát.


Forrás:

https://444.hu/2023/04/17/mesterseges-intelligenciaval-generalt-keppel-nyerte-meg-a-sony-nagy-presztizsu-fotoversenyet

https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-65296763

https://www.theguardian.com/technology/2023/apr/17/photographer-admits-prize-winning-image-was-ai-generated

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése