keresés

2023. május 23., kedd

Csökken a magyar torrentezés!

Úgy hiszem a "torrentezés" egy eléggé elterjedt használati módja az internetnek. Kisebb koromba rengetegszer hallottam osztálytársaimtól és barátaimtól azt, hogy „Tegnap torrenteztük le az új filmet. ”

Éppen ezért számomra nem is volt meglepő amikor azt olvastam, hogy kelet európában és nem mellékesen magyarországon is eléggé elterjedtek a kalóz másolatai filmeknek, játékoknak és különböző programoknak. Fiatal koromra ismét visszagondolva mind ismertük azt a bizonyos osztálytársunkat, iskolatársunkat aki tudott CD-t/DVD-t írni és úgy csodáltuk azt ahogyan dolgozik egy „profi kalóz”. Ezért is volt érdekes számomra az a már majd 1 éves cikk amely azt taglalja, a magyarok egyre kisebb százaléka használ valamilyen torrent oldalt. De miért? Mik lehetnek az indokok?

A pénzcentrum.hu szerint a megkérdezettek 85% már nem használ semmilyen oldalt ahhoz, hogy illegálisan jusson hozzá fizetős tartalmakhoz. Ez (a pénzcentrum szerint.) 11%-os javulás a tavalyhoz képest.

Azok a piszkos anyagiak

Legnagyobb indok a torrent elhagyásához az online elérhetőség jelenléte. Miért töltene le az ember egy filmet, ha akár a Netflixet, HBO-t vagy a disney+-t bekapcsolva (sokszor jobb minőségben) megtalálja azt. Főleg hogy ezek az oldalak mostanában már nem számítanak olyan drágának, mint amikor legelőször megjelentek.

A cikk egyik legérdekesebb része viszont idézem: „A fájlok más forrásból való elérhetetlenségével indokolja döntését a tavalyi 12,5 százalékhoz képest már 18 százalék.” Amely (szerintem) az egyetlen indoka lehet az illegális letöltésnek. Egyik kedvelt hobbim a régi, „indie” és ismeretlen filmek nézése és azok kritizálása. Velem is számtalanszor fordult már elő az, hogy egy filmet sehol sem tudtam megtalálni, vagy csak nagyon nehezen, mivel a film rendezője nem kapott elég hírnevet ahhoz, hogy alkotását akár a tengerentúlon is megismerjék.

Véleményem szerint a legjobb megoldás egy olyan szolgáltató lenne, amely az ilyen filmeket gyűjti össze és tárja a nagy közönség elé.



Forrás: penzcentrum.hu/.../egyre-inkabb-kerulik-a-magyarok-a-torrent-oldalakat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése