keresés

2023. május 1., hétfő

Kiberbiztonság fontossága, helyzete hazánkban

    Itthoni vállalatok vezetőinek csupán ötöde kapott kiberbiztonsági képzést, és így nincsenek felkészülve a kiberfenyegetésekre. Pedig szerintem fontos lenne itthon is a kiberbiztonságot növelni, hogy minden cég és ember iformációja biztonságban legyen, itthon sajnos rosszul állnak ebben a cégek. A blogban hoztak érdekes adatokat az itthoni helyzetről és, hogy a háborúban az Ukránok hogyan használják ki a rossz orosz kiberbiztonságot.


Az orosz ukrán háború kiberhadviselése   

 A világjárvány és az orosz-ukrán háború sok cég kiberbiztonságát veszélyeztette, hisz a vírus alatt sok ember otthonról dolgozott ami megnövelte az esetleges kibertámadások sikerét. 

    Az orosz ukrán harcokban is zajlik a kiber-hadviselés, ahol manapság már több mint 300 ezer hacker alkotja azt a csapatot, amelyet segíti Ukrajnát, hogy a kibertérben választ tudjanak adni az orosz offenzívára, akik esetekben információkat szereznek az orosz tervekről, informálják az orosz lakosokat, hogy valóban mi történik a háborúban.

Kiberbiztonság helyzete hazánkban

  A magyar vállalatok csak 17 százaléka  rendelkezik kiberbiztonsági politikával és eljárásokkal a kibertámadás esetére. És sajnos a kisebb cégeknél a helyzet még rosszabb. A hazai cégek 41 százaléka találkozott már adathalász kísérletekkel, ami a kiberbűnözők egyik kedvenc támadási formája. A cégek vezetőinek nagy része találkozott már adathalász próbálkozásokkal. 

    Az adathalászat legtöbbször egy emailbe kapott linkre kattintva egy hamis oldalra küldi a felhasználót ahol rávezeti arra, hogy így megadjon fontos bejeletkezési adatokat, bankszámla adatokat, és azokat ellopva megkárosítsa az embert. Az adathalászattal leggyakrabban támadott iparágak a szolgáltatások (62%), az adminisztráció (54%) és az ipar (53%). A cégek elleni támadásoknál még a zsaroló vírusok is gyakoriak ahol egy rosszindulatú program segítségével titkosítják az adatokat és váltságdíjat követelnek az adatok visszaszerzésére. A zsarolóvírus-támadást a kis vállalatoknál dolgozó válaszadók mindössze 3 százaléka tapasztalta. A közepes nagyságú cégeknél ez a 17 százalékot is elérte. A legnagyobb cégeknél ez a mutató 31 százalékon áll.

    Az adatokat a Sophos megbízásából készült kutatás tárta fel. A felmérés összevetette az adatokat más országokkal is, és azok adatai sokkal jobbak a magyarnál. Például itthon a válaszadók 80 %, míg Lengyelországban 28% nem végzett kiberbiztonsági végzést. Ez magyar cégeknél aggasztó, hisz ezek emberek egy része felel a cég adatvédelméért.

Facebook, Instagram adathalászat

    Az adathalászathoz még csatlakozik a gyakori Facebook és Instagram fiókok feltörése, ahol sokszor a felhasználók 70% már később egyáltalán nem tudott hozzáférni a fiókjához, kétharmaduknál az incidens után a támadó el is lopta a személyazonosságát, az adatokhoz  hozzáférése után , az ismeretlen tovább használta a profilt. Ennél még az is veszélyes, hogy a feltört profil ilyenkor az ismerősöknek rossz linkeket küld amiknél nagyobb így az esély, hogy az ember megnyitja és ellophatják az ő fiókját is.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése