keresés

2023. május 1., hétfő

Kvantumszámítógépek

 Hatalmas technológia áttörés a kvantumszámítógép, ami a mostani digitális számítógépekkel szemben sokkal gyorsabban dolgozik továbbá, olyan számítások elvégzésére képes, amire a domesztikált digitális elődje alkalmatlan. A Google és az IBM előreláthatólag 2030-ra ütemezik a nagy teljesítményű kvantumszámítógépek megjelenését. A tudósok két problémát vizsgálnak. Illetve két feladat megoldásában támaszkodnak a kvantumszámítógépre. Az első ilyen feladat a bitcoin tranzakciók titkosításának feltörése. Vizsgálva ezzel a rendszer biztonságát. A második pedig a műtrágyagyártás energiaigényének lényeges csökkentése, ami előrelépést tenne az élelmiszer termelés terén.


 Veszélyben a bitcoin?

     A bitcoin napjaink egyik legfoglalkoztatottabb témája. Bár létjogosultsága erősen vitatott abból a szempontból nézve, hogy nincs mögötte gazdasági modell és tömérdek mennyiségű energiába kerül fenntartani a rendszert. Ennek ellenére rengeteg ember fekteti bele pénzét és jósol fényes jövőt a különböző kriptovalutáknak. Amik közül még mindig messze piacvezető a bitcoin, amit követ az ethereum megközelítőleg fele olyan mértékű árfolyammal és dobogós helyen áll még a tether szintén körülbelül felezve árfolyamát az előző helyen lévőnek. A brit Sussexi egyetem és az Universal Quantum cég kutatói feladatukként tűzték ki, hogy feltörjék a bitcoin tranzakcióit védő kódolást. A jelenlegi azonosítást védő titkosítás valóban támadható lesz a kvantumtechnológiával. A tranzakció időtartalmában válik sebezhetővé a rendszer, ami 10 perctől kezdve 1 óráig is terjedhet. Aggodalomra semmi okuk sincs a bitcoin tulajdonosoknak, mivel "a mai bitcoin-tranzakciók továbbra is biztonságosak maradnak, a jövőbeli támadás ellen pedig a bitcoin fejlesztői viszonylag könnyen védekezhetnek, ha áttérnek hosszabb kulcsok használatára, vagy váltanak az azonosítási műveletek úgynevezett posztkvantum-titkosítására. Ami a bitcoin-tranzakciók azonosításánál használt 256 bites titkosítást illeti, az eredmények szerint a legfrissebb módszerekkel, és a mainál kicsit jobb hardverrel ehhez kb. 300 millió kvantumbitre van szükség."

Félnünk kell-e más téren is a fenyegetéstől? 

    Éppen ellenkezőleg. Bár a számítástechnika hajnala óta beszélhetünk hackelésről. Ha létezik a világon valahol számítógép, azt valaki valamilyen módon megpróbálja feltörni és ellopni a rajta tárolt adatokat. Ha berobban valaha a kvantumszámítógép a magánszférába, akkor az biztos, hogy nem mindenki nemes célokra fogja alkalmazni az eszközt. A kvantumszámítógép hihetetlen pontos számítások elvégzésére képes és egyszerre párhuzamosan több feladatot végez el. Éppen ezért alkalmas az emberiséget sújtó problémák megoldására. "A Google kvantumfölény-kísérletével, itt az úgynevezett kvantumos előnyt keresik, azaz a társdalom számára hasznos feladatok kvantumos gyorsítását. Ilyen a műtrágyagyártás energiaigényének lényeges csökkentése is." Egyetlen problémát egyenlőre az adatok pontos kinyerése okoz gondot, mivel a rendszer nem úgy működik, mint egy hagyományos digitális számítógépen. Különböző módon kell programozni. A programoknak nincs lefutása idejük, hanem az eredmény úgymond kering a rendszerben. Ezért is pontatlan illetve zajos a kiolvasott adat. Viszont a hiba valószínűség már igencsak alacsony. Egyszóval veszélyben lehetnek a mai rendszerek a kvantumtechnológiával szemben, ha nem fejlesztik a védelmüket. Viszont ez a fenyegetés eltörpül a kvantumszámítógép által nyújtott kiaknázható lehetőségekkel szemben.

Forrás: Qubit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése