keresés

2023. május 17., szerda

Maga az OpenAI vezérigazgatója kéri, hogy szabályozzák a mesterséges intelligenciákat

Nem mindennapi jelenség, hogy egy úttörő technológia gazdája kér hatósági szabályozást a saját termékére. Amerikában mégis megtörtént: a ChatGPT-t alapító cég vezetője a közelgő választások miatt sürgetné a mesterséges intelligenciákra vonatkozó szabályokat. Ezzel szemben az Európai Unióban már 2020-ban felismerték ennek fontosságát. 

A legismertebb szövegalkotó mesterséges intelligenciát, a ChatGPT-t alapító vállalat vezérigazgatója, Sam Altman május 16-án megjelent az Egyesült Államok szenátusa előtt, hogy arra kérje a testületet, szabályozzák a technológiát. A 2024-es amerikai választások közeledtével a cégvezető személyesen kérte a kongresszust, hogy az Egyesült Államok nevében vegyék fontolóra a mesterséges intelligencia-modellek fejlesztésére vonatkozó engedélyezési és tesztelési követelményeket. A felszólalás hatására a Fehér Ház összehívta a vezető technológiai vállalatvezetőket, hogy tegyenek javaslatot olyan intézkedésekre, amelyek elősegítik a technológia előnyeit és a nemzetbiztonságot, emellett korlátozzák a visszaéléseket.

Sam Altman felvetését alátámasztják a mesterséges intelligenciák kritikusainak érvei, mint például, hogy a technológia súlyosbítja a társadalmi problémákat, köztük az előítéleteket és a félretájékoztatást, a szélsőséges kritikus egyenesen a civilizációnk fenyegetőjének tartják. A jelenleg ismert világunkra már most is nehezen felmérhető hatással vannak: valamennyi innovatív - innovációra épülő - iparág érintett a használatukban. Az egészségügytől kezdve a felsőoktatáson át, egészen a kreatív iparig számos érintettje van az eddig semmiféle korlátozás alá nem eső technológiának. Mazie Hirono szenátor a probléma súlyosságának árnyalására egy 2023. márciusi példát hozott fel, amikor is egy MI által generált kép futótűzként terjedt el a közösségi oldalakon, amelyen Donald Trump korábbi amerikai elnököt bilincsben vitte el a new yorki rendőség.

Az óceánon innen már zajlik a szabályozó munka

Az amerikai gyakorlattal szemben az Európai Unióban már 2020-ban megfogalmazódtak olyan aggályok, amelyek szabályozó tervezetet vontak maguk után. A koronavírus miatt online-ba váltó világ működésében már akkor tetten érhetők voltak a mesterséges intelligenciák veszélyei. Mielőtt az Európai Bizottság 2021. áprilisában benyújtotta volna az erre vonatkozó javaslatát, már megalakult egy szakbizottság, amely 2022. áprilisára egy kész javaslatot is magába foglalt a mesterséges intelligencia uniós ütemtervéről. A mesterséges intelligencia szabályozásának irányáról 2023 februárjában jelentetett meg cikket az Európai Parlament.

Fő forrás: IT Business

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése