keresés

2023. május 2., kedd

Ez a Barbie egy mém

Az emberek már régóta ismeretesek a Barbie névvel; szinte azonnal a híres játékbaba jut mindenki eszébe, amely már 1959 óta forgalomban van. Ha valaki szemmel követte az interneten keringő trendeket, már találkozhatott az ismertté vált 'Barbie poszterek' mémjeivel. 2023 nyarán jelenik meg a mozikban Greta Gerwig által rendezett Barbie című élőszereplős film. A filmkészítők megosztották a közönséggel a karakterposztereket, bemutatva a színészi gárdát és a különböző szereplőlket. A Barbie-kat játszó színésznők valamilyen jellemvonást kaptak a nevük mellé mint például: Ez a Barbie egy orvos! Ez a Barbie egy politikus! A Ken babák pedig csak, hát - egyszerűen Ken-ek. A Barbie baba indulása óta rengeteg változáson esett át, bőrszínében, szakmájában, stílusában, és alakjában is, míg Ken részéről csak kisebb változgatások történtek. Ő csak Ken; innen belső poén, amiket a poszterek is felhasználnak.



Ez a Barbie egy trend

Az internet népe szinte azonnal ráharapott a poszterek trendjére, és elkészítette a sajátját. Akár igazi párok is elkészítették a sajátjukat, ezzel a szöveggel megtoldva: "Ő egy istennő. Ő csak egy Ken." (This Barbie is a goddes. Hes just a Ken.) Különböző közösségi oldalakon filmes, sorozatos, könyves vagy akár valós életben szereplő személyeket raktak a poszterek elejére. A posztereket egy erre külön létrehozott oldalon lehet elkészíteni, csak egyszerűen fel kell tölteni a képet, és átírni a szöveget; az oldal a 'Barbie Selfie Generator' névre hallgat. 

Amellett, hogy egy feminista megközelítésből készültek el ezek a poszterek, amik még meg is nevettetik az embereket, más egyébre is felhasználhatóak. Szinte akármit - tényleg akármit - fel lehet tölteni a kép középpontjába. Még akár hamburgereket is; a Burger King és a McDonalds láncai is felszálltak a trendvonatra, marketingre használva a mémet.


Ő csak egy Ken

Annyira nagy trend lett mind Facebookon, Instagrammon, Twitteren és Redditen is a Barbie poszter alakítgatása, hogy egy hétig szinte csak ezt lehetett látni. Mémhez hűen, szinte bármit ki letetett vele fejezni, vagy figurázni; mindenki átalakíthatta annyira, hogy eredetisége is megmaradjon, és képes legyen mégis közvetíteni egy üzenetet mások felé. Olyan mém volt amit még a nem Barbie fanok is élveztek; hamar jött, és hamar vége is lett, de annál fényesebben égett a lángja. Még kedvhozóként is működött, olyan emberek szeretnék majd megnézni a Júliusban megjelenő filmet, akiket eddig a Barbie babák, vagy ennek témája nem is érdekelt. Az egyszerű, de nagyszerű marketing mégis elérte a célját, és mémként is remekelt. Egy olyan mém volt, amit a Twitter egésze élvezett; ami ritka.




Forrás - The 'Barbie' Poster Memes May Be the Last Great Meme

Első kép forrása

Második kép forrása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése