keresés

2023. május 21., vasárnap

Cancel culture - lehet saját véleményed?

 Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap a cancel culture jelensége, illetve a politikai korrektség. Ma már szinte naponta olvashatunk valami olyan témáról, ami ehhez kapcsolódik. De mi is ez a jelenség, és hogy nyilvánul meg? 

Mi is a cancelling?

A cancel culture, vagy eltörléskultúra a kiközösítés modern formája, amikor valakit kiszorítanak a társadalmi, vagy szakmai körökből. Ez történhet online, a közösségi média felületeken, vagy akár személyesen is, amikor egy közösség szerint az adott személy, csoport, vagy vállalat társadalmilag vállalhatatlan dolgot tett, vagy mondott.  
Manapság leginkább a közösségi média platformjain terjed, és gyakran átcsap internetes zaklatásba. Vélt, vagy valós sérelem esetén a tömeg pillanatok alatt tehet tönkre életeket, gyakran bármiféle utánajárás, vagy bizonyíték nélkül. Talán a legismertebb példa Kevin Spacey esete, aki a MeToo mozgalom kapcsán bukott le. Vagy akár említhetnénk KERO, és Marton László esetét is, akik a karrierjükkel fizettek a korábban elkövetett szexuális bántalmazásért. Bár mindketten bocsánatot kértek az elkövetett bűneikért, és idővel visszatérhettek munkájukhoz, korábbi karrierjükön és életükön is foltot hagyott az ügy.
Mint a fenti példáknál is megesett, volt, hogy az eltörölteknek olyan ügy miatt kellett vezekelniük, ami évekkel ezelőtt történt. Ez történt James Gunn esetében is, akitől 2009 és 2010 közötti tweetjei miatt vált meg a Disney. Mondjuk Gunn-t felkarolta a Warner, és A galaxis őrzői 3-at is ő rendezhette, valamint Zachary Levit is bevédte kijelentései miatt.

A cancelling folyamata

A cancellingnek, vagyis az elnémításnak két szereplője van: az eltörlő (canceller) és az eltörölt (cancelled). Utóbbiak között lehet bárki magánszemélytől kezdve a nagyobb cégekig, aki a társadalom szemében elfogadhatatlan(nak vélt) cselekedetet követ el.

A folyamat kicsit hasonlít a ghostinghoz, vagy a bojkottáláshoz. Az első esetben a kapcsolat egyik szereplője mindenféle magyarázat nélkül eltűnik, utóbbinál pedig egy személytől, cégtől, vagy terméktől történő teljes elhatárolódás történik. Ám míg ez a kettő viszonylag békésebb módszernek tekinthető, a cancelling aktívan igyekszik ártani az eltörlendő dolognak. Sok esetben az eltörölt személy nagyobb megtorlásra számíthat, mint vélt, vagy valós bűne. Elég csak J.K. Rowling kijelentéseire és az őket követő felhajtásra gondolni.
Amennyiben az eltörlés online történik, az eltörlők igyekeznek támogatókat találni ügyükhöz. Így az eltörlés futótűzként terjed a világhálón, és social cancelling, vagyis "közösségi eltörlés" történik, mivel az interneten és közösségi oldalakon megy végbe a folyamat.

Legyünk politikailag korrektek?

Ha a cancel culture szóba került, beszélni kell a politikai korrektségről is.

A XXI. században a különböző vallási, etnikai, vagy kulturális közösségek nagyobb öntudatra ébredtek, és követelik helyüket a világban. Mivel a különböző csoportok helyzete eléggé kényes, és ez magával hordozza az eltörlés veszélyét, a különböző médiumok próbálnak politikailag korrektek lenni, vagy érzékenyíteni. Emlékezhetünk a pár évvel ezelőtti Coca-Cola kampányra, vagy akár a mostani, modern cenzúra is érdekes lehet.
A különböző médiumok, vagy streaming oldalak, mint a Netflix, vagy a Disney igyekszik aktívabban kivenni a részét az érzékenyítésből. Mostanában eléggé nagy visszhangot kapnak a különböző, a szokásostól eltérő adaptációk. Legutóbb éppen A kis hableány, vagy a Kleopátra című alkotások kapcsán lángoltak fel az indulatok. Egyesek rögtön blackwashingért kiáltanak, míg mások pont ezen hangok miatt rasszizmussal vádolják a kommentálókat. De az új Oscar-szabályok is jelentős visszhangot kaptak.
Ezek a kezdeményezések alapból nem lennének rosszak, viszont gyakran átesnek a ló túloldalára. Ma már szinte minden alkotásban találkozhatunk "kisebbségi" szereplőkkel, viszont fontosságuk, jelentőségük megkérdőjelezhető. Az olyan "konzervatívabb" országokban, mint például Kína, egyes művek meg sem jelenhetnek, vagy csak alaposan megvágva/átírva/átdolgozva kerülhetnek forgalomba.

Politika és az eltörlés

A korábbi amerikai elnök kapcsán is előkerült az eltörléskultúra. Annak idején Donald Trump, és több amerikai politikus Twitter fiókját felfüggesztették kijelentéseik miatt, és ennek kapcsán a politikai kommunikációba is bekerült a fogalom. 

Új fejlemények

A 2023-as Oscar-gála rengeteg meglepetéssel szolgált. Többek között Jamie Lee Curtis díjával, aki a díja átvétele után a backstage-ben hozta szokásos, sziporkázós formáját. Mikor egy magyar riporter visszaszólt neki, a virtuális sajtószobából, a színésznő ironikusan kérte, hogy ne a gála napján, hanem utána "cancel"-eljék, akár a gála másnapján.
A napokban röppent fel a hír, hogy Szingapúrban törvénnyel állnák útját az eltörléskultúrának. Persze ez így nagyon hatásvadász, a törvény lényege ugyanis csupán annyi lenne, hogy a melegek közötti szexuális kapcsolat nem számítana többé bűncselekménynek.
A belügyminiszter, Shanmugam Kasiviswanathan reményei szerint a törvényjavaslattal elsimulna a vallási és az LMBTQ csoportok közötti ellentét, biztosítaná a szólásszabadságot egészen addig, amíg nem megy át gyűlöletbeszédbe.
De nem kell messzire mennünk, hiszen a napokban a híres színész, Tom Hanks is felszólalt a cenzúrázott könyvek ellen. Valamint ugyanebben a témában a tavaly megtámadott Salman Rushdie is felszólalt. Az író a Freedom to Publish-díjat vehette át a Brit Könyvdíjak átadásán, és bírálta a politikai korrektség jegyében elkövetett módosításokat.

El kéne gondolkodnunk, hogy jelenlegi formájában a szólásszabadság mennyire van jelen, és hogy éppen nem mi vagyunk-e önmagunk legnagyobb cenzorai.


Forrás:

Tom Hanks discusses cancel culture: 'Let me decide what I am offended by'
A law that cancels cancel culture? This country is considering it
Nem történelem, hanem politika - Kleopátra,Egyiptom királynője
Disney’s ‘Little Mermaid’ Backlash Has Reached Insane Heights
A "sokszínűséget" akarják elősegíteni az Oscar új szabályai
Szingapúrban törvénnyel törölnék el a cancel culture-t

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése