keresés

2023. május 23., kedd

Denuvo és a roxforti örökség

Korunk egyik legmeghatározóbb könyv és médiumsorozata, a “Harry Potter” szériát senkinek sem kell bemutatni. Az ifjú varázslótanonc és barátai a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenkit rá tudott venni Ms. Rowling az olvasásra a szó szerint varázslatos világával. Mint említettem, a korunk egyik, ha nem a leghíresebb sztorijáról van szó, ami az alkotóját is elképesztően gazdaggá tette.(egy weboldal szerint J.K. Rowling vagyona 1.1 milliárd dollárt is meghaladja) és mindenki ki szerette volna venni a részét ebből a mágikus tortából. Nem csoda, hogy a 7 könyv és 8 film után a rajongóknak még több kellett. Ezt a hatalmas filmgyártó cégek is megérezték és kijött még három film “legendás állatok” néven. Az utolsó film (legendás állatok: Dumbledore titkai.) 2022-ben jött ki, ami vegyes értékeléseket ért el.(az imdb-n 6,3 csillagon áll, rotten tomatoeson pedig egy elég középszintűnek nevezhető 46%-on áll jelenleg.)

Egy ilyen sikeres szériától várható volt, hogy a szórakoztatás minden részébe be akar törni és éppen ezért majd 10 év csend után megjelent a “hogwarts legacy” (Roxfort öröksége ) című játék. A szoftver az 1800-as évek Angliájába helyezi a játékost, (szóval majdnem száz évvel a Harry Potter cselekménye előtt) aki éppen most készül Roxfortba menni.

Természetesen a játék töretlen sikernek örvend még mindig, de borsos árának (az alap játék megjelenésekor majd’ 20 ezer forintba került, a deluxe kiadás pedig már a 30 ezer forintot karcolgatta.) nagyon nagy lett az igény arra, hogy “5 ujjas leárazás” legyen rá. Nagyon gyorsan jött a reakció egy “Empress” nevű (feltehetőleg) orosz hacker, aki azt állította, 1 hét elég neki és ingyenesen letölthetővé és játszhatóvá teszi a játékot. De Empress egy problémába ütközött: A játékot denuvoval védték. De mi az a denuvo?

Denuvo

A denuvo, vagy teljes nevén Denuvo anti-temper software egy másolásvédelem szoftver, amit a Sony digitalworks hozott létre. (illetve az első változatot még a denuvo nevű cég, de a sony megvásárolta a szoftvert és a szervezetet is.) Megjelenése óta rengeteg játékot védtek le vele a kiadók, annak reményében, hogy a különböző hackercsoportok munkáját megnehezítsék. A szoftver működését senki se tudja, csak az ott dolgozok és ez teszi nehézzé a megkerülését. Az egyik legelterjedtebb teória, hogy a denuvo folyamatosan kódolja és dekódolja magát, ezzel nagyon nehézzé válik megszüntetni a programból. Természetesen ezzel az is jár, hogy a denuvo rengeteg nyersanyagot használ fel a számítógépből és ezzel a játék teljesítménye is romlik. Természetesen a denuvo nem feltörhetetlen, ezt a szoftver gyártói is kijelentették. Renegeteg játék és szoftver létezik, ami denuvoval lett ellátva, mégis meghackelték őket.

Számomra ez az egész téma nagyon érdekes. Mind a két oldalnak (a kalózkodás mellett és ellen) vannak nagyon jó érvek. Egyrészt, a mai világban nem veszünk játékokat, inkább béreljük őket. Az interneten keresztül vásárolunk kulcsokat és azokat használjuk az felhasználóinkhoz (pl: steam, origin, epic games stb...) de mi történik, ha elveszítjük a

belépést a fiókunkhoz? Viszont az is igaz, hogy ezek a szoftverek sok embernek a munkájából áll és ők, mint a színészek/producerek/operatőrök/dramaturgok stb... az eladásokból kapják a fizetésüket. Amikor letöltünk egy játékot, ezeknek a nagytudású szakembereknek a fizetésén látszik meg.


https://www.spieltimes.com/news/is-hogwarts-legacy-crack-version-coming-who-is-empress/#.ZGyJU3ZByUk?utm_content=cmp-true

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése