keresés

2023. május 21., vasárnap

Az orosz cenzúra szigorítása

 A Roskomnadzor egy orosz ügynökség, ami egy blokklistát vezet, és több mint 1,2 URL-t ellenőrzött le. Ezáltal jól működik az orosz propaganda, és így csak azok az információk jelenhetnek meg Oroszországban, amik nincsenek a kormány ellen. Emellett az Oculus rendszer naponta 200000 képet ellenőriz, és kiszűri a rendszerellenes képeket. Amióta az orosz hadsereg bevonult Ukrajnába, azóta egyre több ember lép fel Oroszországban a kormány ellen, és ennek következtében egyre több embert visznek börtönbe. Mivel ősztől Putyin mozgósítja a népét a háborúba, ezért egyre több ember hagyja el az országot. Ott sok nyugati média weboldal és a független orosz média is tiltva van. A nyugat éppen azon dolgozik, hogy korlátozza az orosz propaganda álhíreket, és ott is terjednek a valós hírek a világról. Az orosz hatóságok éppen ez ellen vannak, mert nem akarják beengedni a nyugati híreket, különösen azokat nem, amik rossz színben tüntetik fel Oroszországot. Ennek ellenére az orosz nép igyekszik kerülő úton hozzájutni a külföldi hírekhez, és éppen ezért töltötték le a VPN-t (Virtuális Magánhálózat), ami biztosítja a szabad információ-hozzáférést. Az orosz propaganda már az oroszok által elfoglalt ukrán területekre is elterjedt. A műholdak is blokkolták időnként az ukrán adásokat. A "Tobol" nevű rendszerek könnyen blokkolhatják a Starlink műholdakat, ami könnyen befolyásolhatja az ukrán adásokat.

1. cikk: Az orosz internetes megfigyelés

Az orosz internetes cenzúra megfigyelése

A Roskomnadzor lassan növeli Putyin miniszterelnök ellenőrzését az interneten Oroszországban, és bizonyos cégeket korlátoz, úgymint a Facebookot, az Instagramot, a TikTokot, a Twittert, a Google keresőt, a YouTubeot és a Pinterestet. Sok média állami felügyelet alá került, és a TV- és rádióvezetőknek engedélyt kell kérniük az adásukhoz, ami a Roskomnadzor feladatává vált. Így tudja a kormány felügyelni, hogy ne terjednek kormányellenes információk. A Roskomnadzornak kiszivárgott 160 ezer feljegyzése, ami bepillantást enged az ország internetes ellenőrzésébe. Így már nincs teljesen titkolva, hogy milyen szabályozások vannak az országban, és az országon kívüliek is látják az ottani helyzetet.

A Roskomnadzor célja

A Roskomnadzor ügynökség 2008. december 3-án lett megalapítva, ami széleskörűen ellenőrzi a médiát, a távközléseket és az információs technológiát. 2012 novembere óta blokklistát vezet, és aki megsérti a miniszterelnököt, azt börtönbe viszik. Az ügynökség ellenőrzi a weboldalakat, a közösségi médiákat és a híroldalakat, és külön címkézi a "kormánypárti", a "kormányellenes" és az "apolitikus" oldalakat. Emiatt nem szabad az országban a kormány ellen menni. Akik mégis megtették, azokat letartóztatták, vagy elmenekültek az országból. Sajnos nem sok jó vár azokra, akik valamilyen okból kifolyólag nem hajlandóak elfogadni a kormányt.

Az orosz ellenzékiek véleménye

"Az orosz társadalom destabilizációjáról" szóló egyik jelentésben egy ellenzékinek minősített portál cikk szerint Putyin csak a saját érdekéből támadta meg Ukrajnát. Feltehetően a kormány így tervezi növelni a hatalmát. "Vlagyimir Putyin nincs tisztában a valósággal, ezért tudott úgy dönteni, hogy megtámadja Ukrajnát. Az orosz elnök arra számított, hogy a Nyugat nem fog segíteni Kijevnek" - mondta Igor Jakovenko orosz ellenzéki újságíró. Ennek ellenére a Nyugat mégis segített, az Európai Unió és Amerika kiállt Ukrajna mellett, harci eszközöket és járműveket küld, és harcol az oroszok ellen.

2. cikk: Az orosz információkorlátozás blokkolása

Az orosz cenzúra növekedése

Az ukrajnai háború kezdete óta az orosz kormány egyre több weboldalt blokkol. Egyre nagyobb kezd lenni az ellentét Oroszország és a nyugat között. Lev Gersenzon a Yandex News orosz hírportál egykori főnöke a Krím-félsziget megszállása után elhagyta az országot, és elköltözött Németországba. Azóta onnan figyeli az internetcenzúrát az anyaországából. "Számos független híroldalt hallottam, amik évekig szabadon működtek, de amióta blokkolva vannak, elvesztették a közönségük 75-80 %-át" - mondta Lev Gersenzon.

Az orosz propaganda megkerülése

Oroszországban be van tiltva a nyugati média, mint például a Deutsche Welle vagy a BBC. A független orosz média is tiltva van, mint például Garri Kaszparov egykori sakkvilágbajnok hírportálja: kasparov.ru. Lev Gersenzon a VPN-en keresztül hozzá tudott jutni az orosz hírekhez. Mindig más ország adataival jelentkezett be, és így nem tudta az állami ellenőrző orosz propaganda letiltani. Gersenzon összegyűjti az orosz hírközleményeket egy nagy hírportálra, és napi több millió kattintást számol össze Oroszországból.

Az államilag finanszírozott orosz média korlátozása

A Google Discover a valódi híreket mutatja, amit Oroszországban korlátoznak. Az orosz kormány nem szeretné, hogy a valódi hírek bejussanak az országukba, mert attól tartanak, hogy akkor lelepleződnének a hibáik. A Google azon dolgozik, hogy a megbízhatatlanabb információkat csökkentsék, és a megbízható információkat könnyen elérhetővé tegyék világszerte. Ezt szeretné a Google megtenni Oroszországban is. Jelenleg egy információs háború zajlik. A Google mindent megtesz, hogy a nyugati információk védve maradjanak, és valós információk terjedjenek Oroszországban is. Az oroszok az internet egy részét vezetik, és ezt a hatalmat az interneten keresztül tervezik növelni nyugat felé.

3. cikk: A szabad internet-hozzáférés korlátozása Oroszországban

A weboldalak blokkolása Oroszországban

Az orosz invázió folytatódik Ukrajnában, és az orosz által elfoglalt területeken is bevezették az állami ellenőrző orosz propagandát. Az ukránok egy részének is az orosz álhíreket sugározzák. Oroszországban több mint 10000 weboldal van blokkolva azzal az indokkal, hogy lejáratják az orosz haderőt. Az orosz kormánynak az a célja, hogy a hadsereget rávezessék arra, hogy szerintük miért fontos elfoglalni az ukrajnai területeket, és nem akarják, hogy a nyugat ezt megakadályozza. Oroszországban egyre többen töltik le a VPN-t, hogy hozzájussanak a külföldi valós hírekhez is.

A VPN használata az oroszok által

Eredetileg csak a turisták és a kitelepültek kezdték használni a VPN-t Oroszországban, de a háború óta az internethasználó fiatalok körében egyre jobban elterjedt. A VPN használatának hirtelen gyors növekedését a folyamatban levő whack-a-mole technológiai játék okozta, amit az orosz kormány és a VPN vállalatok között fejlesztettek ki. Ez egy olyan játék, amiben egy kalapáccsal kell leütni a vakondokat. A VPN cégek elkezdték aktívan fejleszteni a stratégiájukat, hogy az orosz információ-korlátozást kikerülve megvalósuljon a szabad információ-elérés az oroszok számára is. 2022 szeptemberében számos VPN szolgáltatás blokkolva volt hivatalosan, de ennek ellenére a VPN-t jelentős megszakítások nélkül használni tudták az oroszok. 2023 februárjától viszont nem működik már az MTS-szel, a Megafonnal és a Tele2-vel támogatott mobilinterneten, akárcsak számos otthoni interneten sem.

A VPN letiltása Oroszországban

A VPN hozzáférése egyre nehezebb lett Oroszországban. Az orosz kormány így tervezi elzárni a népet bizonyos információktól, és ezáltal könnyebben lehet befolyásolni azokat az embereket, akik még nem lázadtak fel a rendszer ellen. "Az orosz kormány aktívan blokkolja a VPN-kapcsolatokat jelenleg" - ezt az üzenetet küldi az ExpressVPN. "Bocsánat a kellemetlenségért! Ezek által a legutóbbi korlátozások által a jelenlegi kihívások példátlanok voltak." A VPN-t akár Oroszországban, akár máshol azért keresték fel, hogy megvédje a felhasználók online magánéletét, és elérhetővé tegye az információk szabad áramlását. Oroszországban ezt próbálja megakadályozni az orosz hatóság, aminek az a hátránya, hogy megszűnhet az oroszok online magánélete.

4. cikk: Az orosz műholdas blokkolások erősödése

Az ukrán erők internet-hozzáférésének blokkolása

Oroszország a "Tobol" nevű rendszereivel igyekszik korlátozni az ukrán erők nélkülözhetetlen internet-hozzáférését a Starlink műholdakon keresztül. A Starlink műholdas projekt a SpaceX űripari cég műholdas projektje, ami arra szolgál, hogy űralapú internetes szolgáltatás valósuljon meg. Az oroszok ezeken a műholdakon keresztül próbálják korlátozni az információáramlást. Így próbálnak nyugat felé törni az interneten keresztül. Moszkva ezen már hónapok óta kísérletezik, hogy megzavarja a Starlink ukrajnai adásait.

Az ukrajnai hálózat megzavarása

A Starlink fontos volt az ukrán hadsereg számára, hogy tudjanak tájékozódni és kommunikálni. Ezt az orosz erők sikeres megakadályozták, ami nekik azért vált előnyössé, mert ha az ukrán hadsereg nem informálódik Oroszországról, akkor az orosz haderő könnyebben be tud vonulni Ukrajna belsőbb területeire, mert akkor így az ukrán erő nem tudna hatékonyan védekezni. Ennek ellenére koránt sem biztos, hogy a Starlink-kimaradásokat a Tobol-kísérletek okozták. A problémára még nincs bizonyíték, csak feltételezések vannak. Hét Tobol-komplexum azonosítható Oroszországban, amik műholdak követésére használt létesítmények mellett helyezkednek el. Valószínűleg néhány helyszín mobil zavaróegységek főhadiszállása.

A Tobol-kísérletek

A kiszivárgott dokumentum szerint három olyan helyszín volt Oroszországban, ahol a teszteket végrehajtották, és a célzott terület Bahmut környéke lehetett. A múlt szeptember végén indított kísérletnek 25 napig kellett volna tartania, de ez több mint 5 hónapra is elhúzódott. Lehetséges, hogy Oroszország problémába ütközött, és egyszerűen csak nem tudták leállítani a kísérletet, de az sincs kizárva, hogy ez volt a művelet célja, és így Oroszország sikeresen blokkolta az ukrán területeken a hálózatot. Így Ukrajna egy részét már tudja irányítani.

Fő szövegforrások:

Iván András (2022. szeptember 23.) Közel 160 ezer kiszivárgott dokumentum enged bepillantást az orosz internetes megfigyelés működésébe - Telex

David Beck (2023. február 23.) Wie Russland das Internet zensiert - SWR Wissen

bne IntelliNews (2023. március 7.): Russia cracks down on VPNs as restrictions on internet freedoms continue to increase

Portfolio (2023. április 19.): Kiszivárgott: Oroszország bevetette rettegett űrfegyverét

További szövegforrások:

Justin Sherman (2022. szeptember 28.) Russia's Internet Censor is Also a Surveillance Machine - Council on Foreign Relations

Kuli Orsolya (2022. december 6.) Egy orosz ellenzéki vezető szerint Putyin nincs tisztában a valósággal - Index.hu

Wikipédia (2023. március 7.): Starlink (műholdprojekt)

Képforrások:

Victor Tregubov (2023. január 10.): Putin's faltering Ukraine invasion exposes limits of Russian propaganda - Atlantic Council

Kim Morrison (2018. szeptember 3.): Russia's Telecom Agency Tweaks Gambling Blacklist Tools - realmoney action

Christian Perez; Anjana Nair (2022. augusztus 22.): Information Warfare in Russia's War in Ukraine - Foreign Policy

Nwachukwu Glory (2022. május 9.): VPN usage in Russia escalates amid the Ukraine invasion - PrivacySavvy

John Psaropoulos (2023. február 16.): Russia surrounds Bakhmut as Ukraine sends in troops - Aljazeera

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése