keresés

2023. május 14., vasárnap

A szabad internet-hozzáférés korlátozása Oroszországban


 Amióta Oroszországban működik a Roskomnadzor ügynökség, azóta egyre jobban korlátozva van az oroszok szabad információ-hozzáférése. Emellett az Oculus rendszer naponta 200000 képet ellenőriz, és kiszűri a rendszerellenes képeket. Akik fellépnek a kormány ellen, azokat letartóztatják, és így az orosz nép csak azokról az információkról értesülhetnek, amit az orosz hatóság beenged. Ezáltal vannak irányítva Oroszországban az emberek.

Információkorlátozás Oroszországban

Különböző szociális és hírmédia van blokkolva. Már több mint 10000 weboldal le lett tiltva, mert elméletileg ezek a blokkolt hírek lejáratják az orosz katonai erőket. Az orosz hatóság nem szeretné beengedni azokat a híreket, amik Oroszországra rossz fényt vetne. Emellett valószínűleg nem akarják elvenni a katonai hadsereg önbizalmát. Sőt, inkább erősítenék azt, hogy minél jobban bevonuljanak Ukrajna területére.

A szabad információkorlátozás ellenére az oroszok találtak egy kerülő utat, hogy hozzájussanak a külföldi információkhoz. Oroszország lakosságának 25%-a letöltötte a VPN-t (Virtuális Magánhálózat). A legtöbben csak azért tették ezt, hogy a külföldön élő barátaik fényképeit nézzék az Instagramon. Emellett így az oroszok hozzá tudtak férni a külföldön elterjedt hírekhez, és így rá láthattak Oroszországra nyugati szemszögből is.

A szabad információáramlások korlátozásának szigorítása

2023 februárjától a VPN használatát erősen blokkolták Oroszországban. Mobil- és otthoni interneten már nem lehet elérni. Az ExpressVPN a következő üzeneteket küldi Oroszországban: "Az orosz kormány aktívan blokkolja a VPN-kapcsolatokat pillanatnyilag." Így a VPN használata egyre nehezebbé vált Oroszországban. A kormány igyekszik minél jobban korlátozni a szabad információáramlást, hogy az emberek csak olyan hírekhez jussanak, ami az országon belül engedélyezve van.

Oroszországon kívül, Törökországban is korlátozva van az internet. Februárban súlyos földrengés volt az országban, és mivel nem volt meg a megfelelő óvintézkedés a vészhelyzetben, ezért a törököknél nagy lett az elégedetlenség. Ennek következtében a török kormány letiltotta a Twittert, mert nem akarta, hogy ezek az elégedetlenségek kihangozzanak külföld felé. Sajnos rengeteg ember került bajba a földrengés miatt, és senkire nem számíthattak. Ezután sorban regisztráltak a ProtonVPN-re, hogy azon keresztül tudjanak üzenni külföldre. 21 uniós ország azonnal a törökök segítségére siettek, és a bajba kerülteknek ágyakat és sátrakat biztosítottak.

Fő szövegforrás:

bne IntelliNews (2023. március 7.): Russia cracks down on VPNs as restrictions on internet freedoms continue to increase

További szövegforrások:

Justin Sherman (2022. szeptember 28.): Russia's Internet Censor is Also a Surveillance Machine - Council on Foreign Relations

Andrew Griffin (2023. február 13.): Russia launches new system to scan the internet for banned content - Independent

Európai Tanács - Az Európai Unió Tanácsa (2023. február 13.): Földrengés: uniós támogatás Törökország és Szíria számára

Képforrások:

cybernews (2023. február 15.): Russia launches "Oculus" tool to monitor banned information online

Elena Teslova (2022. július 5.): Russia plans to continue its 'operation' in Ukraine till achieving all goals - Anadolu Ajansi

Király András (2023. február 12.): Meghaladta a harmincezret a törökországi földrengés halottjainak a száma - 444

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése