keresés

2023. május 19., péntek

Az Amerikai Pszichológus Társaság elsőként dolgozta ki a fiatalkorúak közösségi média-fogyasztási iránymutatását

A világszinten legnagyobb pszichológusközösség az elmúlt években tapasztalt bírósági ügyek száma és jellege miatt rukkolt elő a javaslattal. Ezek során egyre többször vetődött fel a közösségi média használatának hatása a fiatalok mentális állapotára. Az ajánlások egy felkészítő csomagot takarnak, amely egyfajta gyorsképzést jelenthet a fiatalok számára.


2023 májusára jutott el odáig az Amerikai Pszichológusok Társasága (APA), hogy írásban fogalmazzon meg egy ajánlást a fiatalok közösségi média-használatára. A javaslat publikálásakor kihangsúlyozták: a közösségi média jelenségét nem tartják ártónak, sem jótékonynak, egyszerűen a megfontolt, tudatos használatát tartják kívánatosnak a fiatalok mentális egészsége miatt. Továbbá nem emelnek ki egyes közösségi média oldalakat, vagy tesznek különbséget közöttük.

Az APA 10 pontos ajánlása

1. A fiatalok közösségi média használatakor törekedjünk arra, hogy a hasznos funkciónak használatát ösztönözzük, amelyekkel lehetőségük van közösségek támogatására, online együttműködésre és érzelmi intimitásra az egészséges szocializációjuk érdekében.

2. A közösségi média használatát, funkcionalitását és a hozzá kapcsolódó engedélyünket/hozzájárulást a fiatalok fejlődéséhez szabjuk, alakítsuk nekik megfelelően, ne ahogyan egy felnőtt számára lenne az ideális.

3. Fiatal felnőttkorban (10-14 évesen) a szülői támogatás (rendszeres egyeztetés, beszélgetés róla tanítani őket az egyes tartalmak fogyasztásának módjára) javasolt; ahogyan tanulják meg a használatukat, érdemes fokozottan elengedni a kezüket. Ezzel együtt is érdemes tiszteletben tartani a fiatalok privát életét.

4. A pszichológiai ártalmak kockázatának csökkentése érdekében minimalizálni, jelenteni és eltávolítani kell, ha a serdülők a közösségi médiában olyan tartalmaknak vannak kitéve, amelyek illegális vagy pszichológiai szempontból rosszul alkalmazkodó viselkedést ábrázolnak.

5. A fenti okból kifolyólag minimalizálni kell a serdülők „kibergyűlöletnek" való kitettségét, törekedni arra, hogy a sokszor megtapasztalt online diszkrimináció és erőszak csökkenjen.

6. A serdülőknél rutinszerűen kell figyelnünk a problémás közösségi média használat jeleire, amelyek ronthatják a mindennapi életminőségüket, és idővel komolyabb pszichológiai károkat okozhatnak.

7. A fiatalok közösségi média használatát limitálni kell annyira, hogy az ne menjen az alvási rutinjuk és fizikai aktivitásuk kárára.

8. Érdemes korlátozni a serdülők olyan típusú közösségi média használatát, amelyben a fiatalok egymást másokhoz hasonlítják, különösképp a szépség- és megjelenés-orientált tartalmak esetén.

9. Érdemes megtanítani őket a megfelelő közösségi média használatra és a legfontosabb kapcsolódó ismeretekre, hogy ezzel pszichológiailag megalapozott kompetenciákat és készségeket alakítsanak ki, amelyek maximalizálják a kiegyensúlyozott, biztonságos és értelemmel bíró közösségi média használat esélyeit.

10. Jelentős forrásokat kell biztosítani a közösségi média serdülőkori fejlődésre gyakorolt pozitív és negatív hatásainak folyamatos tudományos vizsgálatára.

A felnőtt, körültekintő használók számára sok újdonságot nem tartalmazó friss javaslat kitér azokra az élettani körülményekre is, amelyek a közösségi média használatától függetlenül elengedhetetlenek a minőségi, kiegyensúlyozott életvitelhez. Bár a közösségi média megjelenésén 19 éve vagyunk túl, a tanácsok a mai napig megfontolandók. Az más kérdés, mennyire kivitelezhetők és hogyan.

Fő forrás: HWSW

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése