keresés

2023. május 12., péntek

A Douyin-diktatúra


Május elején ismét hátrányos megkülönböztetésben részesült a kínai AI. A Douyin arra kérte alkotóit, címkézzék fel az AI által generált tartalmakat. Ezzel kívánják felelősségre vonni a generatív mesterséges intelligenciával készített tartalmak publikálóit az előállított tartalmak hatásával kapcsolatban.

Adminisztratív rendelkezések


A Douyin kiadott egy technikai szabványt is az új platformszabályok gyorsabb és egyszerűbb betartása érdekében. A címkézéstől azt remélik, segítenek más felhasználóknak, hogy megkülönböztethessék a virtuális és valós dolgokat egymástól. A rövid videóalkalmazás szabályai Kína új rendeletén, az internetes információs szolgáltatás mélyszintézisére vonatkozó adminisztratív rendelkezéseken (Administrative Provisions on Deep Synthesis for Internet Information Service) alapulnak – írja Xinmei Shen a South China Morning Postban közölt cikkében. Ennek köszönhetően a Douyin egyúttal kötelezte felhasználóit virtuális avatárjaik mögötti valódi személyazonosságuk igazolására is.

A rendelet egyébként január 10-én lépett életbe, és kötelezettségeket ró a mélytanulásra, gépi tanulásra és más algoritmikus feldolgozó rendszereken alapuló technológia szolgáltatóira és felhasználóira, szintetikus tartalmak, például deepfake előállítására vonatkozóan. A rendelet továbbá kiterjed a szöveges tartalmat, videót és hangot generáló vagy szerkesztő technológiákra, valamint a virtuális jelenetek generálására és a 3D rekonstrukcióra alkalmazott technológiákra – összegzi Shen. 
Ez a másik cikk pedig velősen összefoglalja a rendelet lényegi pontjait, úgy, mint az adatvédelem, a cenzúra, a káros tartalmak előállításának tilalma stb. 
A rendelet különben nem a derült égből szállt alá, számíthattak rá a techcégek, hasonló szabályozás már 2021-ben, az algoritmusok ellenőrzése kapcsán is felmerült, ahogy azt korábban a HVG is megírta.

A CAC hatalom vagy oltalom?


A Cyberspace Administration of China (CAC) a fenti rendelet elfogadásában is közreműködött, valamint múlt hónapban azt javasolta, hogy a generatív AI-t használó vállalatok hozzanak intézkedéseket a dezinformáció, diszkriminatív, személyes, vagy a szellemi tulajdont sértő tartalmak megelőzésére. Emellett az ilyen vállalkozásoknak biztosítaniuk kell a kínai szocialista értékek védelmét, azaz, hogy véletlenszerűen se jöhessenek létre olyan tartalmak, amelyek a rezsim felforgatására irányulnának, vagy veszélyeztetnék a fennálló gazdasági és társadalmi rendet. Ennek betartása érdekében minden ilyen tartalom előállítására esetlegesen alkalmas terméknek át kell esnie a CAC biztonsági értékelésén, mielőtt a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé válnának (a 2018-as a közvélemény befolyásolására képes online információs szolgáltatásokra vonatkozó rendelete alapján).



Forrás:

Kép: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése