keresés

2023. május 17., szerda

Vádlott, álljon fel!


Az Európai Parlament (EP) szakbizottságai elfogadták a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására vonatkozó első uniós szabályozás megalkotását célzó tárgyalási álláspontjukat. Ennek részeként amelyben új átláthatósági és kockázatkezelési kötelezettségeket írnának elő az emberközpontú és etikus európai fejlesztések biztosítására – írja az MTI.


Ezt a tudósítást szóról szóra ugyanúgy hozta le számos portál, a különbség talán csak abban volt, hogy a cikk végén, vagy közvetlenül a lead után írták forrásként az MTI nevét.

Egyelőre egy tervezetről van szó, amelyben egyrészt igyekeznek bizonyos védelmet kialakítani a fogyasztók számára, másrészt bizonyos felelősséget megállapítani a gyártók felé. Alapvetően üdvös, hogy jogi szabályozás igyekszik megvédeni a fogyasztót, másrészt kitapintható, hogy azok a felhasználók, akik nem, vagy csak kevéssé rendelkeznek informatikai, kockázatelemzési, bővebben: internetes önvédelmi skillek-kel, veszélyekkel találkozhatnak. Úgy saccolom, nem vagyunk tehát kevesen.
A kezdeményezés szép példája annak, amikor az emberi (társadalmi) civilizáció és a technikai, technológiai civilizáció sebessége jelentősen eltér egymástól. Ilyenkor az edukációs folyamatok többnyire csak kullognak a történések után.

Két elemet szeretnék kiemelni, egyébként pedig arra biztatok mindenkit, hogy fussa át a cikket, érdemes. 

  • A szakbizottságok célja az, hogy emberek felügyeljék ezután az MI rendszereket. 
Ezek szerint a piac, amely eddig felügyelte a folyamatokat, nem volt elég humánus és körültekintő. A kutyafáját.
  • Már most, tervezet formájában is rögzíti a szöveg két terület tiltását, úgymint a biometrikus megfigyelést, és az érzelmek felismerését alkalmazó rendszereket.
Érdekes lesz megfigyelni, hogyan alakítja a szabályozás a pozitív és negatív szabaságunkat, vagyis leegyszerűsítve: a lehetőséget, szabadságot valami-re, és a mentességet, szintén, mint szabadságot, valami-től.



Forrás:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése