keresés

2023. május 23., kedd

Fogynak a szürke oldalak

 Érdekes cikket olvastam és közben eszembe jutott pár érdekes kérdés/felvetés. Bár az oldalt magát nem ismerem, de pár másik oldalt igen, amelyek hasonló módon működnek.

 Én mint nagy filmkedvelő jártasnak mondanám magam a filmművészet terén és eléggé visszásnak
érzem ennek az oldalnak a bezárását.

Hiszen a szellemi érték ellopása (ami jelen esetben a film) bűn, ez kétségtelen, ha új vagy megtalálható filmről van szó. Azt a munkaórát amelyet az operatőrök, dramaturgok, színészek vérrel és izzadtsággal megszenvednek, azt valakinek meg kell fizetnie. Ezek vagyunk mi, a nézők, akik elmennek a moziba, esetleg otthon a neftlixen keresztül (annak havidíját kifizetve) megnézzük a szerzők alkotásait.

 Viszont

   Én szeretem a régi filmeket, főleg azokat amik nem annyira ismertek.(Itt európában a "legismertebb" ismeretlen filmek a távol keleti filmművészetetből emelkednek ki.) jelenleg 3 filmet is tudok amik "régiek" (1970-2000) és sajnos egy streaming platformon (Netflix, hbomax, disney+) sem lehet megtalálni és ebben segítséget nyújtottak az ilyen szürke zónában meghúzódó weblapok, mint pl a címben említett streamzz nevű oldal. Ha így folytatódik ez az "anti piracy" csapat tisztogatása, akkor csak kettő forgatókönyvet tudok elképzelni a régi, kevéssé filmek megtekintésével kapcsolatban:

 

- rengeteg kevéssé ismert filmet töröl el a világhálóról, ezáltal "lost media" avagy elveszett médiává változik. Egyébként a "lost media" jelenség is egy érdekes téma, mert egy olyan világban élünk és sokan nőttünk is fel, ahol hozzászoktunk ahhoz, hogy nincsenek titkok, mert az interneten bármire rákereshetünk és választ találhatunk a kérdéseinkre.

 

- A filmek megtekintéséhez más illegális módokhoz kell nyúlnunk, esetleg várni arra, hogy ismét megtekinthető legyen. (Ami nem egyszerű, mert 20-30 akár 50 éves filmekkel az eredeti alkotójuk nem fog foglalkozni vagy már nem tud foglalkozni.) Viszont egy film digitalizálása (A digitális film egészen az 1980-as évekig nem volt elterjedt, tehát filmtekercsre kellett felvenni a videóinkat, filmjeinket.) rengeteg pénzbe kerül és sokszor, ha a tekercs maga sérült, a végeredmény nem a legkielégítőbb. Valamint a jogi vonzata is eléggé bonyolult lenne az ilyen régi filmeknek.

 

Végszóként Én úgy gondolom, hogy sokkal hasznosabb lenne egy olyan platform létrehozása, ahol amatőr filmesek esetleg már profi rendezők alkotásait tudnánk megnézni egy jelképes összegért esetleg ingyen. Hiszen az új rendezőknek nem feltétlen az anyagi megétrülés az elsődleges szempont, inkább a hírnév szerzése. Az idősebb "veterán" filmrendezők pedig nem hiszem hogy hatalmas anyagi plusszt kapnának gyengécske, régebbi filmjeikért. Persze ez rengeteg (mint említettem) jogi, anyagi és digitális munkával járna.


 https://www.tvtechnology.com/news/anti-piracy-group-ace-shuts-down-illegal-video-hosting-service

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése