keresés

2023. május 26., péntek

Az AI átveszi a hatalmat?

 Rengeteget olvasunk mostanában a mesterséges intelligenciáról, áttörésekről és fejlődéséről, az AI egyre több feladatot képes elvégezni majdnem, vagy teljesen olyan jól, mint az emberek. Már nem csak az egyszerű mechanikus feladatokat képes ellátni, de a kreatív területeken is képes teljesíteni, gondoljunk csak a chatbotra, ami szonettet ír, dalszöveget, esetleg a képgeneráló mesterséges intelligenciákra, melyek nem csupán meglévő fényképeket képesek átalakítani, de teljesen új képeket is képesek alkotni néhány parancsszó segítségével. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy ez művészetnek számít-e, és felhasználható-e művészi alkotásként, valamint ha igen, mi a helyzet a szerzői jogokkal?

Az AI fejlődése felvet pár érdekes kérdést

 Nagyrészt tőlünk, emberektől tanul, miközben használjuk. Ám az emberek nem mind ma született bárányok, vannak köztük akiknek sötétebb gondolatok is motoszkálnak a fejében, esetleg tisztességtelen viselkedésmódokat adnak át az AI-nak. Az alap betanításon kapott erkölcsi alapok vajon meddig tartanak ki? És átfordulhat-e a mesterséges intelligencia V.I.K.I.-be, az Én, a robot mesterséges intelligenciájába, aki az emberek érdekiében veszi át az uralmat a világunk felett? Lesz-e, és mikor lesz annyira elterjedt a humanoid robotok használata, mint ezekben a sci-fi történetekben, amelyek közös pontja a technológia túlnövése rajtunk, és alkotásaink elszabadulása? Vajon máris a MÁTRIX-ban élünk? Ezek mind olyan kérdések, melyek egyre kevésbé tűnnek összeesküvéselméletnek, hiszen az emberiség számos alkalommal bizonyította, hogy könnyen elbízza magát, és nem teszi meg a megfelelő óvintézkedéseket, gondoljunk csak a Titanic katasztrófájára.


Az AI és robotok előnyei

Ugyanakkor a mesterséges intelligenciával ellátott robotok alternatív megoldást jelentenek a veszélyes munkakörök betöltésére, melyek akár emberéleteket követelhetnek, hiszen megspórolnánk velük a humán erőforrást. Ez egyrészt jó dolog, másrészt vannak monoton munkakörök, melyekben nem áll fenn ily mértékű veszély, és a robotok alkalmazása munkahelyeket vesz el. Általában akik ilyen munkahelyeken dolgoznak, azok vagy alacsony végzettségűek, és kevés az alternatíva számukra, vagy olyan helyen élnek, ahol nem nagyon van más munkalehetőség, és ez a szegényebb régiókra negatív hatással lehet. Gondoljunk csak a géprombolókra az ipari forradalom idején. 

Egy jó világban, egy utópiában a mesterséges intelligencia és a robotika mindenki életét megkönnyíthetné, boldogabb. szabadabb világot teremthetne nekünk. Ugyanakkor az emberek önző lények, és kevesen képesek a közös jót előtérbe helyezni személyes érdekeikkel szemben. A kérdés, hogy egy kapitalista, profit-orientált világban képesek leszünk-e időben felnőni a mesterséges intelligencia és robotika fejlődése nyújtotta lehetőségekhez, vagy eltékozoljuk, és csupán elmélyítjük a szakadékot a társadalmi rétegek között...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése