keresés

2023. május 25., csütörtök

Friss érdekességek a Google (Alphabet) háza tájáról

A Google I/O-n, a minden évben megrendezésre kerülő Google fejlesztői konferencián idén a mesterséges intelligencián alapuló fejlesztések álltak a középpontban. A ChatGPT úgy felkavarta a tech-világot, hogy senki sem maradhat ki belőle, aki nem akar lemaradni. Az előadásokon bemutatásra kerültek régi kedvencek és teljesen új fejlesztések is.


Milyen volt 2023 eddig a Google-nak?

Januárban 12.000 embertől váltak meg, ami nem volt egyedülálló leépítési hullám a tech-cégek között. Sundar Pichai érzelmes levelében fejezte ki, hogy milyen nehéz döntés volt ez, és hogy köszöni a távozók nagyszerű eddigi munkáját, de hát a gazdaságnak és annak hullámzásának ők is ki vannak téve.

Februárban Pichai újabb levelet írt -a maradóknak- amiben kérte, hogy mindenki szánjon a munkaidejéből a Bard-ra. Kritika érte őt és a Google-t, hogy nem reagáltak elég gyorsan a ChatGPT-re és a Microsoft Bing keresőjére, de szerinte a múltban sem mindig azzal nyert a cég, ha egy terméket először készítettek el a többieket megelőzve.

Márciusban nyugdíjazták a Google Glass Enterprise-t, a második generációs AR-szemüveget. Az ipari felhasználás volt az egyetlen, ami működött, az átlagos felhasználók között nem tudott elterjedni. A cég bejelentése szerint a valós idejű fordító funkcióra mennek rá inkább. A Google mellett közben más cégek is foglalkoznak AR-szemüvegekkel, például a Meta is. Részletek egy korábbi bejegyzésben: A Google okosszemüvege másodszor is nyugdíjba megy.

Hogy mi is ez a jövő, amit a Google az okos-szemüvegeinek álmodik? A valós idejű fordításra képes szemüveg, ami már amúgy nem csak egy álom, hiszen a TCL RayNEo X2 szemüvege már valóban fordít. Korábban a tolmácsolást audió megoldással képzelte a Google, amit a Pixel Buds a Google Fordítóra támaszkodva végzett. Nem volt igazán sikeres, ezért a cég a vizualitás és így a feliratozás felé fordult. Részletek egy korábbi bejegyzéseben: Élő beszélgetés valós idejű fordítása - valóra válik-e egy futurisztikus álom?

Idén is többször tanúi lehettünk a cég lehengerlő fölényének. Messze a Google keresője a legnépszerűbb a világon, ugyanígy a Chrome a legnépszerűbb böngésző, és az androidos telefonok is az egyetlen konkurenciát jelentik az iPhone-oknak. Nem volt tehát meglepő, amikor egy újabb kereső adta fel. A Neeva olyan elvek menték készült, amivel sok, a Google keresőjével elégedetlen ember egyetért, de úgy látszik, hogy ettől még nem lett könnyebb rentábilisan működtetni. Részletek egy korábbi bejegyzéseben: Feladta egy újabb keresőmotor - a Google továbbra is az élen.

Az előzőekhez hasonlóan a Google erőfölénye és annak ijesztő nagysága vált láthatóvá, amikor Brazíliában megpróbáltak egy, az internetre vonatkozó szabályozást elfogadni. A tech-cég olyan ellenkampányba kezdett, amit a brazil igazságügy miniszter jogszabályba ütközőnek nevezett. A Google azzal védekezett, hogy csak a felhasználókat akarta tájékoztatni. Részletek egy korábbi bejegyzéseben: Egymásnak feszült Brazília és a Google. 

Az év eddigi eseményeinek áttekintése után, lássuk a konferencián bejelentett újdonságokat!

 

Google I/O - Elásott csatabárd az autózásban

Összeáll a Waymo (a volt Google Önvezető Projekt) és az Uber. Közelebbi kapcsolatba 2017-ben kerültek egymással, amikor a Waymo korábbi (Google) alkalmazottját perelte be, miután üzleti tikok kerülhettek rajta keresztül az Uberhez. Az ügy egy évig tartott és ugyan megegyezéssel (és némi börtönnel) zárult, a felek riválisok maradtak, mivel az Uber saját önvezető technológiát szeretett volna fejleszteni. Végül erről egy, az önvezető tesztautójuk által okozott halálos baleset miatt végképp lemondtak, de a jövőt továbbra is az önvezetésben látták. A Waymo-Uber robottaxi-járatokban nem lesznek emberi vezetők biztonsági célból sem, és ezen autók egy része nem embereket, hanem ételt fog szállítani az Uber Eats keretében.

 

Google I/O - Csak egy szavadba kerül, és én zenélek

A nagyközönség számára is elérhetővé válik a MusicLM, egy még kísérleti szakaszban lévő MI-eszköz. Ha körülírjuk, hogy milyen zenét szeretnénk hallani, összeállítja nekünk a megadott jellemzőkből. Nem csak műfaji vagy éppen hangszerre vonatkozó utasításokat, hanem hangulati, érzelmi elemeket is képes használni. Ha bejön a használóknak, akkor a "10 óra klasszikus zene nyugodt tanuláshoz"-típusú Youtube-videók komoly konkurenciát kaphatnak. Érdemes meghallgatni, hogy mit hozott ki abból, amit az Encyclopedia Britannica írt Edvard Munch Sikoly című festményéről.

Probléma viszont a szerzői jog. A Google állítása szerint együtt dolgoznak zenészekkel, hogy a technológia támogatni tudja a kreatív folyamatokat, de ez egy elég homályos elképzelés. Annyit mindenesetre megígértek, hogy konkrét művészek, énekesek egyedi hangját, zenéjét nem fogja generálni.

 

Google I/O - English (auto-generated)

Aki zenehallgatáson kívül másra is használja a Youtube-ot, bizonyára találkozott már az "English (auto-generated)" szöveggel, amikor egy nehezen érthető videón feliratot keresett. Ha minden a Google tervei szerint alakul, nyelvi nehézségek többet nem fogják akadályozni a megértést, bármilyen nyelven legyen is eredetileg egy videó. Az "Univerzális Fordító" nem csak minőségi fordítás készítésére képes, hanem arra is, hogy úgy szinkronizálja újra a videó hangját, hogy lemásolja a beszéd ritmusát és az intonációt, valamint az elhangzó szavakhoz a beszélő szájmozgását is hozzáigazítsa. Vagyis olyan lesz, mintha már eredetileg is a szinkron nyelvén lett volna. 

Tehát már nem csak képet és videót, hanem a beszédet is tudjuk manipulálni, amivel nyilvánvalóan vissza is lehet élni. Emiatt a Google kijelentette, hogy nagyon óvatosan fognak vele bánni, és nem fogják alapos megfontolás nélkül elérhetővé tenni. Érdemes megemlíteni, hogy a szinkron szakmában ezt a technológiát használják az utószinkron-munkálatoknál, de ezekhez azért csak úgy nem lehet könnyen hozzájutni.

 

Google I/O - Mostantól még kevésbbé fogunk eltévedni


Mesterséges intelligencia technológiát is használva rakja össze a Maps új funkciója az utcai nézetből és a műholdas nézetből látható képeket, amivel egy valódi várost tud digitálisan modellezni. Sokan használják a Google térképét abból a célból, hogy indulás előtt felmérjék, pontosan merre mennek, és mire lehet az útvonalon számítani. Az új funkció immerzív nézetével olyan hatást kelt, mintha az ember valóban ott lenne, látja a környezetet, és érzékelhető lesz a forgalom, valamint az időjárás is. Érdemes lesz használnia mind az autóval, mind a biciklivel és a gyalogosan közlekedőknek is. Idén 15 városnál indul el ez a nézet, többek között Párizsban, New Yorkban, Berlinben, Firenzében és Tokióban. 

Továbbá lehetőséget adnak arra is, hogy az alapul szolgáló képeket mások is felhasználják alkalmazásokban vagy weblapokon. Hasonlóan a sima, honlapon található térképes "merre lehet minket megtalálni"-hoz, csak itt sokkal jobban lehet majd látni az adott helyet és környezetét is.

 

Google I/O - A Google kereső és a Bard chatbot (mikor mit?)

Aki számít, nem maradhat ki az MI-chatbot versenyből és a Google is megszüntette a várakozási listát a Bard chatbotnál. De a kérdés az, hogy a ChatGPT és az MI-alapú Bing között hova pozicionálja a cég a -jelenleg is messze a világon a legnépszerűbb- keresőjüket és a Bard-ot.

Keresésre alapvetően továbbra is a Google kereső áll rendelkezésre, amit természetesen folyamatosan fejlesztenek. Így például a kereséseket szűrni fogják és, ha generatív MI használhatónak tűnik válaszoláshoz, akkor a találatok között elsőként ezek a válaszok fognak megjelenni és csak utána a szokásos linkek. Ilyen szűrést (ha nem is MI alapút) már eddig is végzett a kereső, például matematikai műveleteknél, vagy repülőgépek járatszámára való kereséskor.

Lesz lehetőség Bard-dal való beszélgetésre is, ahol a korábbi kérdéseket megjegyzi, hogy jobb válaszokat tudjon adni. A Google-nál hangsúlyozzák, hogy nem cél az, hogy személyiség érzetét keltse, csupán, hogy pontos válaszokat adjon.


Források 

A difficult decision to set us up for the future (blog.google, 2023.01.20., Sundar Pichai - CEO)

Google CEO tells employees some of company’s top products ‘were not first to market’ as A.I. pressure mounts (CNBC.com, 2023.02.15., Jennifer Elias)

A Google okosszemüvege másodszor is nyugdíjba megy (internetszemle.blogspot.com, 2023.04.17., Miskó Róza)

Élő beszélgetés valós idejű fordítása - valóra válik-e egy futurisztikus álom? (internetszemle.blogspot.com, 2023.05.21., Miskó Róza)

Feladta egy újabb keresőmotor - a Google továbbra is az élen (internetszemle.blogspot.com, 2023.05.22., Miskó Róza)

Egymásnak feszült Brazília és a Google (internetszemle.blogspot.com, 2023.05.23., Miskó Róza)

Uber Partners With Alphabet Over Self-Driving Taxis (The Motley Fool, 2023.05.23.)

Google makes its text-to-music AI public (TechCrounch, 2023.05.10., Kyle Wiggers)

‘Universal translator’ dubs and lip-syncs speakers — but Google warns against misuse (TechCrounch, 2023.05.10., Devin Coldewey)

Google Maps is getting a new ‘Immersive View for Routes’ feature (TechCrounch, 2023.05.10., Aisha Malik)

How is the new Google AI search different from Bard chatbot? (Reuters, 2023.05.11, Anna Tong)

 

Képek:  

Google

Waymo self-driving car front view (Wikipedia, Grendelkhan)

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése