keresés

2023. május 22., hétfő

A közösségi média és a függőség

Az appokat használó fiatalok sokkal érzékenyebbek a kritikára, illetve sokszor lépnek be/posztolnak megerősítést keresve. A folytonos megerősítésre vágyás és az aktuális trendek nyomon követése, könnyen függőségekhez is vezethet. Egy az Egészségügyi Világszervezet közreműködésével készült felmérés alapján az állapítható meg, hogy a szegényebb sorsú gyerekek körében gyakoribb ez a fajta függőség. Hiszen egyfajta menedék forrást jelenthet az őket körül vevő élet problémáitól.

Ez egy olyan problémának számít, amely a fiúkat és a lányokat is egyaránt érinti. Az is megfigyelhető, hogy egy osztályban lévő gyerekek között mekkora a szakadék a családi hátterüket tekintve, és ez hogyan hat a serdülök egészségére. Mivel ebbe a korosztáyba tartozok jellemzően keresik önmagukat, illetve azt a társaságot, ahova beillenek, így a szülök által biztosított vagyon tárgyak összehasonlítgatása, a folyamatos versengés egymás között ronthat a szegényebb sorsú gyerekek önértékelésén. Ilyen esetben fordulhatnak a közösségi médiához, mint kapaszkodóhoz. 


Negatív mintaként hozható fel, hogy a diákok nem képesek csökkenteni a képernyő előtt töltött időt, amely a biológiai órájuk beállására és a minden napi tevékenységek elvégzésére is nagy kihatással van. Illetve az is elmondható, hogy sokan nem mondanak igazat, mikor arról kérdezik őket mennyi és milyen közösségi tartalmat fogyasztanak.

 

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói azt találták, hogy a fejlődő korszakban lévő fiatalok, akik többet használják ezeket az alkalmazásokat, azok agya máshogy fejlődik, mint azoké, akik kevés időt töltenek a közösségi média oldalain. Megváltozik a viszonyuk a jó cselekedeteik és a büntetések között különbségekhez, így akár ösztönöve a további kényszeres használatra. Illetve a közösségihálón tanusított viselkedés formák, amiket magukra vesznek, kihatással van a mindennapi személyes kommunkációra és viselkedésre is.

Megfigyelhető, hogy a kamaszkori depresszió és szorongás előfordulásának emelkedése összehozható a közösségi média térhódításával  is. Korábbi kutatások alapján a 13-17 éves korosztály 78 százaléka legalább óránként foglalkozik a platformjával. 

Fontos megemlíteni, hogy ez a probléma manapság a megfelelő segítséggel kiküszöbölhető, illetv a fejlődést  mghatározó években ezeknek a közösségi oldalaknak a monitorozása csökkentheti a negatív hatások eredményét az agyra. 

Forrás: SG, SG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése