keresés

2023. május 1., hétfő

Kína tovább küzd a generatív AI hadszínterén

A svájci UBS bank elemzése szerint a ChatGPT-nek 100 millió aktív felhasználója volt januárban, mindössze két hónappal az indulás után, míg a TikTok kilenc hónap alatt érte el ezt a teljesítményt. Tehát a ChatGPT minden idők leggyorsabban növekvő alkalmazása, ezáltal és infokommunikációs funkciója miatt a kibertér birtoklásának jelentős stratégiai pontjaként tekinthetünk rá.

Belép a China Telecom

Így nem meglepő, hogy a kínai államhatalom, noha jól ismert ellenzője a ChatGPT-nek, a (nem annyira kinyilvánítottan támogatott) MOSS projekt mellett újabb frontvonalat nyitott a generatív AI hadszínterén.

A China Telecom, mint a három nagy állami távközlési szolgáltató egyike, április 26-án tartott konferenciáján bejelentette saját ChatGPT-szerű, nagy nyelvi modelleken (LLM) alapuló mesterséges intelligencia-modell fejlesztését, (amelyet az OpenAI is használ). Ez jelenleg belső tesztelési szakaszba lépett, és Hu Zhiqiang vezérigazgató szerint a közeljövőben tervezik forgalomba hozni. 

Fejlesztési előnyök és kihívások

Fu Liang elemző kiemelte a Yicai Global-nak adott interjúban: a távközlési szolgáltatók rendelkeznek bizonyos előnnyel a versenyszféra szereplőivel szemben, mint például a számítógépes infrastruktúra, az adatközpontok és a számítási platformok. 

Ugyanakkor érdemes lehet szem előtt tartani azt is, hogy a kínai összpiac hendikeppel indul a nagyok ringjében, hiszen nehezen fér hozzá a fejlesztések alapjául szolgáló chipekhez. Az Egyesült Államok tavaly októberi exportkorlátozásai ugyanis megtiltották a vállalatoknak a legerősebb AI-algoritmusok betanításához vagy futtatásához szükséges, fejlett chipek szállítását (jellemzően Intel és Nvidia eszközök). 

„Kína esetében viszont hiányzik a tudás a chipek fejlesztéséhez, amelyeket a gyártási megoldásokból sem feltétlen lehet kikövetkeztetni. A techszabadalmak legnagyobb részét az Egyesült Államok, Japán és az Európai Unió birtokolja” – írja Szabó Dániel a napi.hu-n található publikációjában.

Evelin Cheng cikkéből pedig kiderül, hogy Kínában jelenleg máris több mint 30 vállalat és intézet folytat mesterséges intelligencia-modell oktató tevékenységet, valamint, hogy idén várhatóan 40%-al nő az ország AI GPU iránti kereslete. 

Vajon ezek a tények és számítások nem vezetnek-e a legalább egyetlen átütő fejlesztésre fordítható erőforrások túlzott szétszóródásához? Várható-e a kínai államhatalom beavatkozása a fejlesztés belső szabályozásába? Úgy hiszem, a „közeljövőben” választ kaphatunk a kérdéseinkre.


Források

China Telecom joins race to develop ChatGPT… (Yicai Global; Fan Xuehan, 2023.04.27)
China Telecom unveils plans for ChatGPT… (Capacity Media; Saf Malik, 2023.04.28)
Szép csendben kiütötte Kína techiparát… (napi.hu; Szabó Dániel, 2022.10.30.)


Kép

The China Telecom building in downtown Panzhou, Guizhou, China - Huangdan2060

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése