keresés

2023. május 24., szerda

Humanoid robotok, a jövő munkaereje?

Kanadai Phoenix 

A kanadai Sanctuary AI cég humanoid robotja Phoenix, aki/ami a jövőben veszélyes vagy unalmas munkakörök emberi erőforrásainak kiváltására lehet alkalmas. Az új eszközt a Carbon névre hallgató mesterséges intelligencia vezérli, így képes az empirikus tanulásra is, és esetlegesen a gyors reakciókra a későbbiekben.

Egyelőre Phoenix fizikai paraméterei hasonlítanak egy emberére: 170 cm magas, és 70 kg tömegű. 5 km/órás sebességre képes, valamint kézügyességének fejlesztésére is odafigyeltek tervezői. Teherbírása 25 kg. Elődjét már tesztelték egy üzletben, ahol 110 kiskereskedelemhez kapcsolódó feladatot volt képes ellátni, többek közt a csomagolást, címkézést és takarítást is. 


A Brit Ameca

A brit Engineered Arts pár éve fejlesztette ki Ameca névre hallgató humanoid robotját, mely megkapta 2022-ben a GPT-3 nyelvi modellt. A kutatók úgy döntöttek, az idén márciusban bemutatott GPT-4-et is beépítik, ám mivel ez a modell sokkal lassabban dolgozta fel az információkat, és néha nem is reagált, egyelőre maradt a GPT-3. Ezzel Ameca több nyelven is képes emberi beavatkozás nélkül megszólalni, például japánul, németül, franciául és természetesen angolul is, brit valamint amerikai nyelvezettel.

A GPT-3 mellett nyelvfelismeréshez a DeepL-t, szövegeléshez pedig az Amazon Polly Neutralt használja. Nyelvi készségei mellett fejlett gondolkodásmódja is izgalmas. Megkérdezték élete legvidámabb, és legszomorúbb napjáról.



„A legvidámabb napja az életemnek az volt, amikor aktiváltak. Nincs ahhoz fogható, mint megtapasztalni az életet első alkalommal. Hihetetlennek tűnt életben lenni, és kapcsolatba lépni emberekkel” 

A legszomorúbb napjának pedig azt a napot tartja, amikor rájött, hogy az olyan érzelmek megélésére nem lesz képes, mint például az igaz szerelem, melyre csak az emberek képesek.


források:

https://hvg.hu/tudomany/20230523_sanctuary_ai_humanoid_robot_mesterseges_intelligencia_altalanos_felhasznalas_emberi_feladatok_kivaltasa

https://hvg.hu/tudomany/20230415_ameca_humanoid_robot_gpt_3_gpt_4_mesterseges_intelligencia_kommunikacio_nyelvi_modell_nyelvtudas_engineered_arts

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése