keresés

2023. május 29., hétfő

Könyves közösségi oldalak II. – Könyves blogok, BookTube


Előző cikkemben egy könyves közösségi oldalról volt szó: a Bookstagramról, ahol főként a képek vannak a középpontban, tehát egyértelműen azok dominálnak. Ebben a cikkben viszont két más típusú könyves közösségi platform kerül sorra: a könyves blogok, ahol a szövegen és a BookTube, ahol pedig a videós tartalmakon van a hangsúly. 


Könyves blogok

Mik azok a könyves blogok?

„A könyves blogok régi lelkek. Rövid ajánlásokkal, hosszú esszékkel, kósza posztokkal és az éjjeliszekrényen lévő szép halmok képeivel mentik meg az embert.”

A könyves blogok világa az egyik legrégebbi és legnyüzsgőbb, összetartó közösség, ami már jóval azelőtt létezett, hogy a Bookstagram, a Booktube és más könyves közösségi média közösségek előtérbe kerültek volna. Napjainkban a könyves blogok már nem csak a könyvkritikákról szólnak, hanem magukba foglalhatják akár: az irodalmi utazások és életmód, a könyves hygge, az olvasóestek és még rengeteg különböző téma egyvelegét, ami csak még sokszínűbbé és érdekesebbé teszi őket. A legjobb könyves blogok közül néhány segít eldönteni, hogy egy új könyv neked való-e vagy ötleteket, tippeket ad, akár abban is, hogy hogyan indítsd el a saját blogodat. Illetve sok minden más mellett könyvképek, esszék, könyvlisták is megtalálhatóak rajtuk.


Kik azok a könyves bloggerek?

Az elmúlt időszakban a könyvek sokkal egyszerűbben elérhetővé váltak az olvasók számára, különösen az újabb digitális formátumaikban. Ez a változás abban is látható, hogy a hagyományos könyvklubok könyvblogokká alakultak át. A lelkes olvasók számára ugyanis egy blog létrehozása tökéletes platformot biztosít, hogy az irodalom iránti szenvedélyüket könyvkritikák írásával, regényajánlások megosztásával, és ami a legfontosabb, az online könyves közösséggel való kapcsolatteremtéssel kamatoztassák. 

A már stabil követői bázissal rendelkező, igényes kritikákat író könyvbloggerek, akár elkezdhetnek megkeresni kiadókat is, hogy előzetes olvasói példányt (recenziós példányt, ARC) kérjenek tőlük, amiről aztán blogjukon véleményt fogalmaznak meg, ezáltal reklámozva az adott könyvet. (Van, hogy a kiadó, író keresi meg az egyes bloggereket ilyen ügyben.)

Itt van néhány hazai könyves blogger, akiket érdemes megemlíteni:

Deszy Könyvajánlója
- Sorok között
- Booktastic Boglinc
- FüggőVég
- Kelly & Lupi olvas
- Könyvvilág
- Dreamworld


Tartalmak

1. Könyvkritikák

A legkézenfekvőbb poszttípus, amit egy könyvblogger készíthet, természetesen a könyvkritika. A legtöbb könyvblogger ezzel kezdi, mivel az olvasott könyvekről szóló kritikák megosztása egyszerű módja annak, hogy nyomon kövesse az olvasmányait. A másik ehhez hasonló lehetőség az egész sorozatokról szóló kritikák írása, ami abban segít, ha egy olvasó tudni akarja, hogy a sorozat, amibe időt akar fektetni, megéri-e az időt. Egy sorozatértékelés remek módja lehet ennek. Vannak még a könyvekből készült filmadaptációk kritikái. Mivel a legtöbb készülő filmes tartalom folytatás vagy adaptáció, így itt mindig van miről beszélni. Ezen kívül vannak még a szerzői interjúk is, amikor a felkeresett szerző megosztja gondolatait/válaszol a blogger kérdéseire.


2. Személyes bejegyzések és kedvencek

Ide tartoznak például a "Minden idők kedvenc könyvei", "A kedvenc szereplők", "A kedvenc könyvidézetek", "A kedvenc műfajok", "A gyerekkori kedvencek", "A kedvenc olvasóhelyek", "A kedvenc könyves bloggerek" vagy akár "A kedvenc Bookstagramozók/BookTuberek" vagy egyéb könyves platformon tevékenykedő nagy kedvencek megosztása. Ez összekapcsolja a különböző könyves közösségi oldalakat, így az egész egy nagy, összefüggő hálózatot hoz létre: a Bookternetet.


3. Listázás

Egy másik népszerű poszttípus a listázás. Ide tartoznak például a "Havi TBR-listák", a "Havi/évi összefoglaló posztok", a "Legutóbbi könyvgyűjtés", a "Közelgő könyvmegjelenések", amelyeket már nagyon vársz vagy a "Megvásárolt, de még nem olvasott könyvek listája" is. 

A három már felsorolt típuson kívül még számtalan lehetőség van, minden csak a bloggertől és a kreativitástól függ. Ilyenek például még a vitaindító posztok, mint a "Könyv vs. film" vagy a könyvtartozékokról, vagyis az olvasási kellékekről, előfizetői dobozokról szóló tartalmak is.


Blogturné Klub


„Az általunk szervezett blogturnék célja elsősorban a könyvek, az olvasás népszerűsítése és az, hogy az olvasók minél több információt kapjanak az újdonságokról, még megjelenésük előtt. Így szeretnénk segíteni a választásban, és kicsit fokozni a várakozás izgalmát.”

A Blogturné Klub egy 2013-ban alakult, jelenleg 25 aktív taggal rendelkező könyvekkel foglalkozó blogger csapat, akik közösen dolgoznak a blogturnékon. Minden blogturné témája egy bizonyos könyv, amit a résztvevő bloggerek elolvasnak, majd értékelik azt és érdekességeket keresnek hozzá. Minden turnéhoz készül egy menetrend, ennek alapján jelennek meg az egyes blogokon a bloggerek posztjai. Minden nap egy újabb bejegyzés kerül fel, minden nap egy másik blogra/állomásra. Minden turnén az adott blogturné témájául szolgáló könyvet, vagy egyes esetekben akár néhány extrát, például könyvjelzőt is lehet nyerni.


BookTube

Mi az a BookTube?

A YouTube az egyik legnagyobb közösségi médiaplatform, ahol az emberek összejönnek és közös érdeklődési körökben kapcsolódnak össze. Nagyon sok közösség van ezen a platformon, mint például a szépségápolás, a játék, a főzés és még sok más. Az egyik ilyen YouTube közösség, a BookTube, aminek bár pontos eredete nincsen, de 2010 körül kezdődött, majd az évek során exponenciálisan nőtt. A BookTube a könyvek szerelmeseinek online közössége a YouTube-on, ami összehozza az összes olvasót, és minden korosztályból arra inspirálja a nézőket, hogy többet olvassanak. Ma már sok BookTube csatornának több százezer feliratkozója van és világszerte léteznek csatornák többek között angol, portugál, olasz, francia és spanyol nyelven is.


Mit csinál egy BookTuber?

A BookTuberek mindenféle tartalmat közzétesznek az olvasási vlogoktól kezdve a könyvkritikákon át a könyvekről szóló összefoglalókig. Néhányan még könyvekkel kapcsolatos eseményeket is rendeznek, hogy összehozzák a közösséget és személyesen is találkozhassanak egymással.

Bár a BookTuberek többsége a fiatal felnőtt irodalomra összpontosít, sokan foglalkoznak más műfajokkal is. Vannak videók, amelyekben a fiatal felnőtt irodalmat bírálják és vitatják meg, de más műfajok, például klasszikusok, sci-fi, fantasy, irodalmi regények, gyermekirodalom, képregények, romantikus regények és nem szépirodalmi művek is képviseltetik magukat.

Christine Riccio (PolandBananasBooks) gyakran a BookTube úttörőjeként ismert, és az egyik első BookTuber lett, aki nagy követőszámra tett szert. Mellette a jelenleg a legtöbbet feliratkozott BookTuberek közé tartozik: Bel Rodrigues (belrodrigues), Jack Edwards (Jack Edwards), Isabella Lubrano (Ler Antes de Morrer), Tatiana Feltrin (tatianagfeltrin), Cindy Pham (withcindy), Hannah Azerang (A Clockwork Reader), Pam Gonçalves (PamGonçalves), Ariel Bissett (ArielBissett), Kat O'Keefe (katytastic), Clau R. (ClauReadsBooks), Dakota Warren (Dakota Warren), Carley Thorne (uncarley) és Jesse George (Jesse the Reader).

A BookTube közössége nagyrészt átfedésben van a YouTube szélesebb írói közösségével. Gyakori, hogy az egyes írók egyben BookTuberek is, így videóik között szerepelhetnek írói tanácsok vagy szerzői naplók. Ezek a BookTuberek hatással vannak a közösségre, mivel saját könyveiket írják, publikálják és népszerűsítik a csatornájukon. A YouTube-on kívül a BookTuberek olyan könyv- és YouTube-kongresszusokon is megtalálhatók, mint a YallFest, a BookCon, vagy a VidCon.


Tartalmak

„A BookTube-videók is általában egy sor formátumot követnek, gyakran a szélesebb "könyves" kultúrára és lexikonra támaszkodva. A BookTube-on belül vannak felismerhető arcok, valamint a kiadói közösség által létrehozott tartalmak.”

A kiadók gyakran használják a BookTube-ot új kiadványok reklámozására, és a kiadói ágazat növekedési forrásának tekintik. A megalakulása óta könyvtrailerekkel, a meglévő BookTuberekkel kötött szerződésekkel, saját BookTube websorozataikkal, valamint a független BookTuberekkel szájról szájra terjedve reklámozzák a könyveiket, általában ARC-k (Advanced Reader Copies) biztosításával.

A BookTuberek többféle típusú videót forgatnak:

Vannak a spoilerrel vagy anélkül készült kritikák, amelyek részletezik, hogy a Booktuberek mit szerettek vagy mit nem szerettek az adott könyvvel kapcsolatban, a könyvkiadók által biztosított ARC-ket értékelő videók vagy amikor a könyvesboltban tett kirándulásukról szóló vásárlásaikról és az általuk egy bizonyos időn belül megvásárolt könyvekről adnak áttekintést egy videó keretein belül. Ezzel szemben az unhaul videók olyan videók, amelyekben a BookTuberek olyan könyvekről beszélnek, amelyeket eltávolítanak a gyűjteményükből. Vannak még a könyvespolc-túrák, amelyekben a BookTuberek megmutatják a nézőnek a könyvespolcukat, általában minden egyes könyvet leírva, miközben végig mennek, a readalongs, amelyekben a BookTuberek kiválasztanak egy könyvet, és arra ösztönzik a nézőket, hogy kövessék őket, a TBR (to be read) videók, amelyekben a BookTuberek felsorolják, hogy mit szándékoznak elolvasni a közeljövőben, a wrap-up videók, amelyekben felsorolják azokat a könyveket, amelyeket a BookTuber egy adott időszakban, általában egy héten, hónapban vagy évben elolvasott, valamint a vita-videók, az együttműködések, az interjúk szerzőkkel és a könyv előfizetéses dobozok kibontásáról is. A legtöbb tartalom hasonló vagy ugyanaz, mint a többi könyves közösségi oldalon, csak a Bookstagram főleg a képekre, a könyves blogok a szövegre, a BookTube pedig a videós tartalmakra helyezi a hangsúlyt. 
Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése