keresés

2023. május 22., hétfő

AI - nem csak a történet szereplője, hanem az írója is

A mesterséges intelligencia azokba a berkekbe is beférkőzött, amiknek az emberi kreativitás az alappillére. Ez, nem meglepő módon, reakciót csal ki az érintettekből. Sokan érzik úgy, ezután nem lesz szükség a munkájukra, vagy legalábbis nem olyan mértékben, mint eddig.

Az AI-fejlesztések nem kerülték el a tévés és filmes iparágat sem. A forgatókönyvek
megírásához segítséget kérve egyre többen nyúlnak a mesterséges intelligencia használatához, ami persze nem marad visszhang nélkül. Az eddig hosszadalmas munka, amit többen végeztek, most már jóval hamarabb elkészülhet, főleg, hogy nincs szükség külön kutatási időre, ami a forgatókönyvíróknak - amennyiben nem voltak az általuk feldolgozott téma nagy ismerői - több hónap, sőt, bizonyos esetekben akár év is lehet.

A hollywoodi stúdiók nem zárkóznak el az AI használatától, amikor a forgatókönyvekről van szó, azonban az írók nagytöbbségben igen. Nem szeretnék, hogy a munkájukat mesterséges intelligencia végezze, ezáltal őket kvázi lecserélve, és AI által írt vázlatokat javítgatni sem. Nagy viták zajlanak az AI jövőbeni szerepéről a szórakoztatóiparban, mindkét oldal képviselőinek vannak meggyőző érvei, hiszen az AI használatával kapcsolatban mind a pro, mind a contra lista hosszú.

A Writers Guild of America ugyan küzd azért, hogy a forgatókönyvek írásával kapcsolatban korlátozva legyen az AI használata, azonban a stúdiók ezt elutasították, mivel eleve is veszteséges streaming ágazattal és csökkenő reklámbevételekkel küzdenek.

Persze nem csak forgatókönyvek írásához használják az AI-t; a színészek ráncait, a csúnya beszédet eltűntetik vele, csinálnak kisfilmeket és élethű képeket, sőt, mint azt fentebb már említettem, íratnak egész regényeket is vele.

 

Forrás: Teljesen felforgatja Hollywoodot az AI


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése