keresés

2023. május 24., szerda

Deepfake a neten: Vicces videóktól a bosszúpornóig

Emma Watson és Scarlett Johansson 

Még márciusban terjedt el a neten egy arccserélő alkalmazás reklámvideója, amelyben Emma Watson és Scarlet Johansson arcát helyezték erotikus jellegű videókra. Később derült ki, hogy ez csupán reklámfogás az alkalmazás készítőinek részéről, és több színész, színmésznő arcával is készültek ilyen videók. Hamarosan a reklámvideók eltűntek a Meta felületeiről, és az ominózus alkalmazás is kikerült az online app-shopok kínálatából.



De ezzel korántsem ért véget a deepfake őrület: Még mindig könnyedén válhatunk deepfake áldozatává. Igen, mi is, nem csak sztárok, modellek, celebek, esetleg politikusok. A technológia fejlődésével eljutottunk arra a pontra, hogy szinte bárki készíthet deepfake videókat, képeket, hangfelvételeket, akár egy ex készíthet így bosszúpornót, amit aztán mindenkinek megmutat, megoszt az interneten, és ember legyen a talpán, aki egy konzervatívabb közösségben lemossa magáról a szégyenfoltot, amit ezzel okoznak neki. 

Politikai csínyek, átverések

Míg az utóbbi években főleg a bosszúpornó volt jellemző, napjainkban már ennél kifinomultabb és komolyabb célok megvalósítására is használják a technológiát. Nagy port kavaró átverés volt, amikor Karácsony Gergelyt felhívta valaki, aki magát Vitalij Klicsko kijevi polgármesternek adta ki. A hívás végén ugyan lebuktatták a furcsa kérdések, és jelezték az esetet a titkosszolgálatnak, a Kijevi Polgármesteri Hivatalnak, de bebizonyosodott, hogy a deepfake mára elterjedt módjává vált a csalásoknak, átveréseknek. 

Pénzes csalások

Ezt támasztja alá az a videó is, amely különböző streamerek, influencerek csatornáin jelent meg, akik már viszonylag jelentős követőtáborral rendelkeznek, és Elon Musk szerepel benne, ahogyan arról beszél, hogy ha most támogatja az adott linken a követett tartalomgyártót, akkor ő megháromszorozza az összeget, ám ez egy deepfake felvétel volt, és csalók gyűjtötték be az így fizetett támogatásokat a meghackelt csatornák követőitől.

A heccből elkövetett átverésen, és a pénzes csaláson túl létezik még a fakenews terjesztésére használt deepfakek, például amikor Kamala Harris interjúját módosították a koronavírussal kapcsolatos hírekben, vagy amikor Joe Biden amerikai elnökről készítettek kamu videót, amelyben bejelenti a sorozást az ukrajnai háború okán, és ezt a konzervatívokhoz tartozó oldalak, közösségi média platformokon breaking newsként jelőlték meg.

A deepfake sokoldalúan felhasználható, és számos felhasználási területe nem csak etikai aggályokat vet fel, hanem kimondottan erkölcstelen és rosszindulatú is.

Bár rendkívül csábító lehet kihasználni a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket a multimédia világában is, ugyanúgy érdemesebb lenne elkerülni, mint a házidolgozatok ChatGPT általi megíratását. Ne ékeskedjünk idegen tollakkal, ahogy az öregek mondták régen, és ebben igazuk volt.


forrás:

https://wmn.hu/juzer/59854-bosszupornon-innen-atveresen-tul-vegervenyesen-kinyilt-a-deepfake-szelence

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése