keresés

2023. május 14., vasárnap

Nagyszüleink és a mai technika

Amikor a helyes internetezési szokásokat emlegetjük és annak fontosságát, hogy biztonságosan kezeljük a különböző hír- vagy szociális média felületeit általában először a gyerekek jutnak eszünkbe, mint akik kiszolgáltatottak a témában és akiket elsősorban szeretnénk megvédeni. Ez tényleg fontos szempont és feladat mind a család, mind a társadalom - pl. az iskola - részéről, de vannak mások is akik odafigyelést igényelnek a technológiai ismeretek elsajátításának területén. Ők az idősek, nagyszüleink, esetleg szüleink, akik életükben már csak később, akár a nyugdíjas éveikben találkoztak az online világgal és az internettel éppen ezért ugyanannyira, sőt még inkább igénylik a segítséget, mint a kisgyermekek.

Az idő előrehaladtával egyre megszokottabb, hogy az idősek is jelen vannak a közösségi hálókon, online chat-elnek vagy beszélgetnek rokonaikkal, ismerőseikkel. Ugyan egyre látványosabb a fejlődés és látszólag elkerülhetetlen, hogy az emberek kikerüljék a kommunikáció ezen formáját mégsem szabad egyértelmű tényként kezelni azt, hogy az új helyzethez való alkalmazkodás minden kihívás nélkül elsajátítható a 65+-os korosztályban is.


Segítő eszközök

Ha az okoseszközök és az idősek kapcsolatára gondolunk először talán egy okostelefon, számítógép vagy tablet juthat az eszünkbe.
Ezeken túl léteznek kimondottan az idősek életének segítésére hivatott okoseszközök, mint például a különböző okosórák, melyekkel egy gombnyomással segítséget hívhatnak baj esetén és ha mindig náluk van nagyobb eséllyel érkezhet meg még időben a segítség a család vagy a hatóságok részéről. Ilyen például a Gondosóra program is.
Napjainkban az is előfordulhat, hogy az egyedül élő idős rokonok házát szeretteik, gyerekeik kamerarendszerrel figyelik meg, hogy így is figyelemmel kísérhessék minden rendben van-e velük és ha kell segíthessék őket.

    Az okoseszközök egy másik felhasználása lehet a különböző okoseszközök egészséggel kapcsolatos beépített funkcióinak kihasználása is. Egy egyszerűbb okosóra is képes lépésszámlálásra, az éjszakai alvásfunkciók követésére vagy akár vérnyomás- és pulzusszámlálásra is, melyről értesítést is küld, amely egy esetleges orvosi kivizsgálás alkalmával is hasznos lehet. 

Odafigyelést igényel

Az időseknek, mivel többnyire egy teljesen más társadalomban szocializálódtak sok segítségre lehet szükségük mire megszokják az újdonságok használatát. (Pl.: az eszközöket tölteni kell, az internetet bekapcsolni, az esetleges alkalmazásfrissítéseket elindítani, értelmezni.)
    Az okoseszközök bármennyire is a segítségünkre vannak és segítik, hogy közel maradhassunk egymáshoz még ha fizikailag nem is mindig lehetséges - akár egy költözés vagy mint a világjárvány alatt jellemző volt valamilyen elzárás miatt - nem tudják teljesen, és nem is szabad, hogy felváltsák a személyes kommunikációt, érintkezést. 


Források:

Saint Simeon's

My life

Kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése