keresés

2023. május 25., csütörtök

A Twitter az Elon Musk-érában, avagy egy romlás rövid története

Az egyik legnépszerűbb közösségimédia-felület, a Twitter Elon Musk által történt megvásárlása óta számos technikai és tartalmi változás ment végbe a platformon, amelyet Musk rajongói általában örömmel fogadnak, de általános a kritikus hozzáállás ehhez a változtatásokhoz. A felvásárlást kritizálók között van olyan is, aki "a világtörténelem legdrágább életközepi válságának" titulálta a Twitter megvételét. A változások számossága miatt jelen írás csak néhány jelentősebbet vesz kritikusan górcső alá (a Twitter és a verifikáció, a Twitter a politikai mezőben), valamint kitekint a kialakulóban lévő alternatív megoldások felé.
A verifikáció kérdése

Elon Musk tulajdonosi szerepvállalása óta állandó kérdés, hogy hogyan tud új bevételi forrásokat szerezni. Egyik első lépésében az addig bejáratott verifikációs rendszert (ami igazolta egyes fiókok valódiságát, illetve nevezett személyhez, intézményhez, céghez való kötődését) megszüntette és bevezette a fizetős verifikációt, a Twitter Blue-t, először 8 dolláros havidíjjal. Ehhez új szolgáltatásokat is kötött (hosszabb tweetek lehetősége, Tweet módosítása stb.) Az addigi verifikációs rendszer alapján hitelesített fiókoknál a híres kék pipára kattintás után szerepelt, hogy "legacy". Azonban nem sokáig, hiszen pár hétre rá kivezette a régi verifikációt a rendszerből, így olyan hírességek is elvesztették hitelesítésüket, mint Beyoncé, bár hirtelen egyes fiókoknál visszakerült a kék pipa, mindezt úgy, hogy nem fizettek érte, ilyen volt pl. Stephen King horroríróé. Musk szerint az új rendszer a manipuláció megakadályozását segítené elő, de a legfrissebb problémát épp egy Twitter Blue által hitelesített fiók adta, amelyik elkezdett hamis képeket osztani a Pentagonnál történt robbanásról. Ez a példa is aláássa Elon Musk verifikációt érintő nyilatkozatait.

A Twitter és a szólásszabadság

A magát szólásszabadság-abszolutistának nevező új tulajdonos régóta aktív résztvevője a közösségi média és a szólásszabadság köré kialakult vitának. A Twitter megvételekor a szólásszabadság kiterjesztését, illetve a különböző korlátozások feloldását is célul tűzte ki, amit több, a Twitteren korábban blokkolt vagy letiltott fiók visszaállításával (pl. Donald Trump egykori amerikai elnöké) is kifejezésre kívánt juttatni. Ennek ellenpontja lett annak a fióknak az esete, amely különböző hírességek (t. k. Musk) magánrepülőinek útvonalát követte. Ezt a fiókot kisebb huzavona után végül letiltották Twitterről. Aktuális eset a törökországi elnökválasztás első fordulója előtt történt eset, amikor a török hatóságok kérésének megfelelően több fiók elérhetőségét korlátozta Törökországról. Ezek a fiókok elsősorban a török ellenzékhez köthetőek, így felmerült a vád, hogy Musk beleszól a török választási kampányba. Musk azzal védekezett, hogy nem volt más választása, de ezt az érvet többek között az a Jimmy Wales sem fogadta el, aki bíróságra ment a török nyelvű Wikipédia korlátozása ügyében. Musk kritika tárgya is lett azzal, hogy feltűnően engedékeny különböző autoriternek tekintett kormányzatok irányából érkező kérésekre. Elon Musk ellentmondásos viselkedése a szólásszabadság kérdésében is gyengítette a pozícióit a hirdetőknél.

Elon Musk, a republikánus

Vonatkozó téma Elon Musk szerepvállalása az amerikai politikai mezőben. A mostani kultúrharcban gyakran a "woke mind virus" ellen nyilatkozó Musk egyre inkább az amerikai Republikánus Párt felé tesz gesztusokat. Ennek egyik első megnyilvánulása Donald Trump zárolt fiókjának visszaállítása volt (az egy másik kérdés, hogy Trump nem tért vissza a Twitterre), de hasonló gesztusnak fogható fel, hogy a Fox Newstól eltávolított Tucker Carlsonnal, illetve Florida állam republikánus kormányzójával, Ron DeSantisszel is együtt kíván működni, platformot biztosítani számukra. A fentiek miatt többször elhangzott a vád Elon Musk irányába, hogy az amerikai szélsőjobb felületévé kívánja tenni a Twittert, egyes szerzők egyenesen szélsőjobboldali platformnak titulálják már a Twittert. Indokként megadják a jelentős létszámleépítés miatt nehezen működő ellenőrző funkciókat, amik így lehetőséget adnak szélsőséges megnyilvánulások terjesztésére. Érdekes kérdés lesz, hogy a republikánus szavazóknál népszerűvé váló Musk mennyire fog a republikánus előválasztáson belefolyni az elnökjelöltek preferálásában (a DeSantisszel való együttműködés mutathat egy irányt).

Alternatív megoldások

Miután Elon Musk negyvennégy milliárd dollárért megvette a Twittert, igény mutatkozott arra, hogy alternatív platformra költözzenek azok, akik számára nem elfogadható Musk működése, illetve a Twitter átalakítása. Német nyelvterületen (de máshol is) a decentralizáltan működő Mastodon lett a menekülő útvonal, azonban a bonyolult működése miatt elkezdődött egy lemorzsolódás ott is. Másik alternatíva a Bluesky, ami a témát tekintve különösen ironikus, hiszen a szintén decentralizált platformot működtető cég mögött egy bizonyos Jack Dorsey áll. Az a Jack Dorsey, aki annak idején megalapította és sikerre vitte a Twittert, majd az elképesztően magas összegért eladta Elon Musknak. Dorsey régebb óta szükségét látta egy, a Twittertől eltérően működő, de ahhoz hasonló közösségi médiás felületnek. A Blueskynak jelenleg kb. ötvenezer felhasználója van, ami egyelőre alacsny számnak mondható, de még a meghívásos fázisban található az alkalmazás, amelynek felülete kísértetiesen hasonlít a Twitterére. A decentralizáltságban látják többen, így Dorsey is, a központi platformok jelenlegi nagy problémáinak megoldását. Azt majd a jövő fogja megmondani, hogy a Twitter a súlya miatt továbbra is vezető szerepet fog betölteni (Musk próbál menedzsmentszinten is változtatni) vagy valamelyik alternatív alkalmazás a nyomába érhet.

Források

Magyarországra is megérkezett a fizetős Twitter, hvg.hu, 2023. március 3.

Rényi Pál Dániel: A Twitter elkezdte visszaadogatni kék pipáit a nagy elérésű oldalaknak, 444.hu, 2023. április 23.

Perry Stein: Twitter says it will restrict access to some tweets before Turkey’s election, Washington Post, 2023. május 13.

María Antonia Sánchez-Vallejo: Under Elon Musk, Twitter has approved 83% of censorship requests by authoritarian governments, El País English, 2023. május 24.

Charlie Warzel: Twitter Is a Far-Right Social Network, The Atlantic, 2023. május 23.

Anthony Zurcher & James Clayton: Risk and reward as Ron DeSantis links arms with Elon Musk, bbc.com, 2023. május 24.

Flachner Balázs: Jack Dorsey végre megcsinálta azt a Twittert, amiről mindig is álmodott, telex.hu, 2023. május 19.

Natalie Sherman & Shiona McCallum: Elon Musk names Linda Yaccarino new Twitter boss, bbc.com, 2023. május 12.

Kép forrása: Wikimedia Commons

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése