keresés

2023. május 16., kedd

Az orosz műholdas blokkolások erősödése

 Oroszországban folyamatosan történik az internet blokkolása. Már többször is kiléptek a globális világhálóból, és korlátozva van náluk a szabad információkhoz való hozzájutás. Áprilisban az oroszok már az ukrán területeken is próbálják korlátozni az internet-hozzáférést a "Tobol" nevű rendszereikkel a Starlink műholdakon keresztül.

Az ukrajnai hálózat blokkolása

A Starlink műholdas projekt a SpaceX űripari cég műholdas projektje, ami arra szolgál, hogy űralapú internetes szolgáltatás valósuljon meg. Moszkva a Tobol hadviselési rendszereivel próbálja akadályozni a Starlink ukrajnai adásait. Ezzel már kialakult Oroszország műholdas befolyása Ukrajnában, ami ha nem lesz megállítva, akkor valószínűleg tovább terjedhet egész Európában az orosz műholdas korlátozás.

Múlt októberben a herszoni támadásnál már észleltek hálózati zavarokat az ukrán csapatok. Az nem teljesen biztos, hogy a Starlink kimaradásokat az orosz Tobol-kísérletek tették. Ennek ellenére az ukrán területeken eleve nincsen szabad információ-elérés, mert a Roskomnadzor rendszer korlátozza azt, és terjeszti az orosz propagandahíreket. Emellett Oroszországban sok olyan kísérlet is folyik, ami titkosítva van.

A Tobol rendszerek kísérlete

Oroszországban hét Tobol-komplexum van, ami a műholdak követésére használt létesítmények mellett található, és feltételezhető, hogy némelyik helyszín a mobil zavaróegységek főhadiszállása. A teszteket végrehajtották Bahmut környéke felé. Ennek a tesztnek 25 napig kellett volna tartania, de ez elhúzódott több mint 5 hónapra. Sajnos nem lehet tudni, hogy technikai problémák miatt következett-e be ez a baj, vagy pedig ez volt-e az oroszok sikeres terve, hogy minél jobban korlátozzák Ukrajna internet-hozzáférését.

Az elemzők szerint a Starlink műholdak olyan alacsonyan repülnek a Föld felett, hogy a Tobol rendszerek könnyen megzavarják azokat, és olyan sok műhold van belőlük, hogy nem lehet mindet lefedni. Elméletileg Moszkva csak védelmi célokra használja a Tobol rendszereket, bár az ukrajnai orosz befolyás és a sok titkos kísérletezések már ezt nem teszik ennyire egyértelművé.

Fő szövegforrás:

Portfolio (2023. április 19.): Kiszivárgott: Oroszország bevetette rettegett űrfegyverét

További szövegforrások:

Justin Sherman (2022. szeptember 28.): Russia's Internet Censor is Also a Surveillance Machine - Council on Foreign Relations

Wikipédia (2023. március 7.): Starlink (műholdprojekt)

Képforrások:

Monica Young (2020. május 8.): Details of SpaceX's Starlink "VisorSat" Revealed - Sky & Telescope

Nagy Martin (2022. június 8.): Ukrajnában már az internetért is háborút vívnak - Napi.hu

Yuras Karmanau (2023. március 1.): Ukrainian official says military may pull troops from Bakhmut - PBS News Hour

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése