keresés

2023. május 24., szerda

Magyar nyelvi MI az árnyékból

Magyar fejlesztés

 Az utóbbi hónapok a ChatGPT körül forogtak, a csapból is mesterséges intelligencia folyik, és amíg a többség a külföldi kutatások felé fordult, itthon a Pécsi Tudományegyetem és a Nyelvtudományi Kutatóközpont összefogásából megszületett a HILANCO-GPT, az első magyar nyelvre íródott GPT-3 típusú mesterséges intelligencia. 102 milliárd szavas angol, és 25 milliárd szavas magyar szövegkorpuszon tanították be, és elég jól összetett mondatokat képes alkotni mindkét nyelven, sőt, fordítani is képes a két nyelv között. Nonprofit kutatási célokra ingyenesen elérhető demo verziója.

Csak magyar nyelvű MI

Ezután a Nyelvtudományi kutatóközpont megalkotta az immár 32 milliárd szavas magyar nyelvű szövegkorpuszon betanított PULI GPT-3SX névre hallgató MI-t. Mindkét mesterséges intelligenciát a ELKH infrastruktúra fejlesztési pályázatán elnyert szuperszámítógépeken fejlesztették ki, neurális technológiát alkalmazó gépi tanulási algoritmusok segítségével. Ugyan még messze nem működnek tökéletesen, a demo verziókat bárki kipróbálhatja, és így mi is taníthatjuk, hogy idővel egyre jobban funkcionáljanak szövegalkotás terén.

A két nyelvi modellről, valamint egyéb kutatásokról 2022. November 23-án  tartottak előadásokat az MTA székház Dísztermében, melyekről videofelvétel is készült.



források:
https://ai-hungary.com/hu/hirek/mi-hirek/attores-a-magyar-nyelvi-mestersegesintelligencia-kutatasban


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése