keresés

2023. május 2., kedd

Újra értelmezhetők lesznek a filmek

 

    Jelenleg az Amazon Prime Video a legolcsób közvetlen streaming szolgáltatás Magyarországon, ami most egy új funkcióval bővült, és ez sokaknak jelenthet majd jót a párbeszédek jobb megértésében. Az akciófilmek és sorozatok sem kivételek az alól, hogy a háttérzaj és a zene miatt nem hallható a szöveg, így a felhasználónak muszáj maxra nyomni a hangerőt, vagy épp feliratot kapcsolni annak érdekében, hogy megértse az épp képernyőn zajló eseményeket. De ennek végre most búcsút mondhatunk, vagy legalábbis azok, akiknek van előfizetése az Amazonnak hazánkban is elérhető szolgáltatására, a Prime Videora.
    A Netflixhez, az HBO Maxhoz vagy épp a SkyShowtime-hoz hasonlóan az Amazon is folyamatosan fejleszti a saját platformját, ami most már nemcsak a legolcsóbb a magyar streaming piacon, de árértéket tekintve is az egyik legjobb minőséget nyújtja, többek között nagy számú 4K UHD felbontású tartalommal, HDR színvilággal, illetve kiváló minőségű Dolby hangzással. Ezek mellet még érdemes megemlíteni az X-Ray kiegészítést is, ami egyedül az Amazonnál található meg, és ez gyakorlatilag képkockáról képkockára egyfajta intelligens asszisztensként megmutatja, hogy mit is láthatunk a képernyőn, a színészek biográfiáján keresztül egészen az éppen hallható zenei aláfestésig, szinte minden fontos információt azonnal képes összefoglalni.

De mi is ez a funkció?

    Az üzemeltető nemrég lerántotta a leplet a Dialogue Boost nevű funkcióról, amely a beszéd hangerejét hivatott feljebb vinni az olyan kritikus részeknél, ahol az esetleges háttérzajok belezavarnak az érthetőségbe. Az Amazon közleménye így fogalmazott a funkcióról: "A Dialogue Boost elemzi a film vagy sorozat eredeti hangját, és intelligensen azonosítja azokat a pontokat, ahol a párbeszéd nehezen hallható a háttérzene és az effektek mellett. A rendszer ezután elkülöníti a beszédmintákat, és a hang felerősítésével teszi tisztábbá a dialógust. Ez a mesterséges intelligencia-alapú megközelítés a párbeszéd egyes részeinek célzott kiemelését biztosítja a házimozi rendszerrel történő általános erősítés helyett". 

Mit kínál az új funkció?

    A funkció két hatásfokot kínál (ez lehet közepes vagy magas), amelyeket a tartalmak lejátszása közben van lehetőségünk aktiválni a nyelv és felirat kiválasztására szolgáló almenüpont alatt. A jó hír az, hogy a Dialogue Boost minden általa támogatott eszközön (mobil, TV, web) élvezhető, a rossz hír viszont abban nyilvánul meg, hogy csupán angol nyelven működik és csak néhány kiválasztott tartalommal.

    Ezen tartalmak közé tartozik a Tom Clancy's Jack Ryan és a The Marvelous Mrs. Maisel sorozatok, valamint a The Big Sick, a Beautiful Boy és a Being the Ricardos című filmek. Az Amazon azt ígéri a felhasználóknak, hogy az idei év során folyamatosan bővíteni fogják a Dialogue Boost-kompatibilis néznivalók körét, más nyelvek támogatásáról viszont nem szólt egyelőre a fáma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése