keresés

2023. május 16., kedd

A mesterséges intelligencia elveszi a munkád – most éppen kiét?

Természetes nyelvű mesterséges intelligenciát használó autós rendelésfelvétel az Ohio állambeli Columbusban található Wendy’s gyorsétteremben

Ugye ismerős a klasszikus vicc: Mit kérdez a frissen végzett bölcsész a frissen végzett informatikustól? – Nagy menüben adhatom?

Ismeretes, hogy a ChatGPT alkalmas programkód-írásra, sőt vannak kifejezetten kódírásra betanított nyelvi modellek, szóval lehet, hogy fordul a kocka?

Lehet, de most mégsem a programozók, hanem a gyorséttermi dolgozók lehetnek az érintettek.

A Wendy’s Columbusban (Ohio, USA) működő éttermében júniustól már MI veszi fel az autósok rendelését, írja a Wall Street Journal.

Chatbot kérdezi majd, mekkora legyen a sült krumpli

Az értteremlánc egy mesterséges intelligencián alapuló chatbot segítségével automatizálja a drive-through-kiszolgálást, egy, a Google által fejlesztett, természetes nyelven kommunikáló szoftverrel, amely nyelvi modelljének betanítása során kifejezetten arra törekedtek, hogy megértse a számtalan módot, ahogyan a vásárlók rendelnek.

Az amerikai gyorsétteremlánc, a Wendy’s forgalmának 80 százaléka az autós kiszolgálásból származik. Todd Penegor, a Wendy’s vezérigazgatója elmondta, hogy céljuk a rendelési folyamat egyszerűsítése, illetve annak megakadályozása, hogy a hosszú autósor elriassza a vásárlókat.

„Ez egy nagyon bonyolult technikai probléma” – mondta Thomas Kurian, a Google Cloud, a vállalat felhőalapú számítástechnikai részlegének vezérigazgatója. Egy autóban sok idegen zaj is lehet, például zene vagy a hátsó ülésen ülő gyerekek. A szoftvernek ki kell szűrnie ezeket a hangokat, és a rendelést leadó személyre, valamint az általa használt nyelvre kell „összpontosítania”, ami sok finomhangolást igényel. Az alkalmazásnak ráadásul azt is kezelnie kell tudni, hogy az emberek néha meggondolják magukat a rendelés közepén.

A testreszabott nyelvi modell olyan egyedi kifejezéseket, rövidítéseket is tartalmaz, amelyeket a vendégek kifejezetten az étteremlánc termékeinek rendelésekor használnak, pl. a „biggie bags” a hamburgerek, csibefalatok és üdítők kombinációjára utal, a JBC rövidítés a junior bacon cheesburger megnevezést takarja.

Az rendszer programozásakor arra is gondot fordítottak, hogy nagyobb méreteket, desszerteket vagy napi ajánlatokat kínáljon a vásárlóknak. „Nagyon természetes lesz – nyilatkozta Todd Penegor. – Nem fogod észrevenni, hogy nem egy alkalmazottal beszélgetsz.”

Miután a chatbot felvette a rendelést, az megjelenik egy képernyőn a konyhai dolgozók számára. Az elkészült ételeket egy dolgozó továbbítja az átvételi ablakhoz, ahol átadja a sofőrnek.

Kevin Vasconi, a Wendy’s vezető informatikusa elmondta, hogy az elmúlt hónapokban a columbusi étteremben végzett tesztüzem kedvező eredményeket mutat: „Legalább olyan jó, mint a legjobb rendelésfelvevő munkatársunk, és valószínűleg átlagosan jobb”. Hozzátette, hogy a kísérleti bevezetés célja részben az, hogy megmutassa az étteremlánc franchise-partnereinek, hogy a technológia működik, és javíthatja a kiszolgálás sebességét és minőségét.

Elveszi a munkánk az MI?

Penegor elmondta, hogy a cég nem kívánja a chatbot segítségével helyettesíteni a dolgozókat. Az új technológia várhatóan segíteni fogja a dolgozókat a munkájuk elvégzésében azzal, hogy számos, az autós rendelések felvétele során felmerülő manuális feladatot elvégez.

Forrás: Wendy’s, Google Train Next-Generation Order Taker: an AI Chatbot

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése