keresés

2023. május 25., csütörtök

A kreativitás forradalmasítása: az Adobe új AI képgenerátora

Mostanra már az Adobe -ami a kreatív applikációk hálózatának közepén ül, dominálva azt- is felugrott az AI vonatra. A cég nemrég jelentette be terveit egy csoportnyi kreatív generatív AI modellről, ami az Adobe Firefly nevet fogja viselni és közülük kettő eszközt már szabadalmaznak is. A csavar az, hogy elmondásuk szerint az általuk fejlesztett rendszer csak olyan tartalmon lesz képezve, amely licenszelt vagy copyrighton kívül esik - nem más művészek munkáin szerte az interneten.

Ez egy nagy lépés az Adobenak, már csak arra tekintve is, hogy mennyi befolyással bír a kreatív szférában és mekkora népszerűségnek örvend a felhasználók körében. Míg az újabb appok gyorsan rákaptak az AI-t felhasználó kép-, videó- és hanggenerátorok fejlesztésére, addig az Adobe csak a pálya széléről figyelte a fejleményeket. Azonban úgy tűnik ez most megváltozik és éles váltást tesz a cég, ugyanis terveik között szerepel a többi kreatív applikációjuk- mint a Photoshop, Illustrator és Premiere- AI-al való átitatása is. "Nem félünk a változástól, támogatjuk a változást," mondta el Alexandru Costin, az Adobe egyik AI fejlesztője. "Ezeket a változásokat közvetlenül visszük bele a termékeinkbe, így a felhasználóknak nem is kell tudnia, hogy azok generatívak-e vagy sem."

Az egyik ilyen új eszköz hasonló módon működik, mint a DALL-E vagy a Midjourney, vagyis a felhasználónak meg kell adnia egy ötletet, majd a mesetrséges intelligencia gyárt egy hozzá megfelelő képet. A másik applikáció pedig stililizált szövegeket készít, akár egy AI működtette WordArt. Jelenleg a Firefly beta állapotban van és csupán a weboldalon keresztül érhető el.

Mi a gond a képgenerátorokkal?

Az AI-generált képekkel kapcsolatos legnagyobb probléma az intellektuális tulajdon és szerzői jogok kérdése. Amikor egy AI képgenerátor egy adathalmazon tanul, az képek mintáiból és vizuális jellemzőiből merít információt. Ha a tanító adathalmaz olyan szerzői jog által védett vagy szabadalmaztatott műveket tartalmaz, amelyekhez nem volt megfelelő engedély vagy licensz, fennáll a veszélye annak, hogy az AI olyan képeket generál, amelyek hasonlítanak vagy lemásolnak szerzői jog által védett műveket. Ez etikai és jogi kérdéseket vet fel az AI-generált tartalom tulajdonjogával és felhasználásával kapcsolatban. Az AI által generált tartalom jogi státuszának meghatározása és a felelősség kérdése összetett lehet, mivel elmosódnak a határok a humán kreativitás és az AI algoritmusok szerepe között.

Rengeteg vita indult és tart a mai napig az AI generálta képek megjelenésével, nagyon sok művészt érintett az alkotásaik engedély nélküli felhasználása. Míg ők alkotnak, mások könnyen profitot húznak a munkájukból az AI segítségével.

Hogyan viszonyul ehhez az Adobe?

Az Adobe egyike annak a pár cégnek, akik hajlandóak megosztani milyen adathalmazon tanítják modelljüket. Elmondásuk szerint minden amit a rendszerbe tápláltak vagy szerzői jogon kívül esik, licenszelve van a tanításhoz vagy az Adobe Stock library-ban megtalálható, aminek használatához a cégnek minden joga megvan. Ezáltal elvileg az Adobe nem fogja magára haragítnai a művészeket és márkabiztossá teszi a rendszerét. Tervben van azon művészek kifizetése is, akik hozzájárulnak az adattápláláshoz. Ez még nem lesz jelen az app indításakor, de a terv az, hogy kifejlesszenek valamiféle kompenzációs stratégiát még mielőtt kilép a rendszer a béta állapotból.

Az Adobe azt is reméli, hogy szélesebb körben megállíthatja a tolvajokat, ha lehetőséget kínál a művészeknek, hogy letilthassák a mesterséges intelligenciát, hogy a munkájukkal táplálja önmagát. Egy "Do Not Train" rendszeren dolgoznak, amely lehetővé teszi a művészek számára, hogy beágyazzanak egy kérést a a kép metaadataiba. Ez megakadályozná, hogy a képző rendszerek "meglássák" azt - már ha az alkotók tiszteletben tartják a kérést. Az Adobe eddig még nem jelentett be más partnereket, akik beleegyeztek volna a Do Not Train elfogadásába, de már tartanak tárgyalások más modellfejlesztőkkel is.

Ha továbbra is ilyen irányba halad az AI generálta tartalom és nagyobb népszerűségnek örvend majd a kezdeményezés talán idővel sikerül etikus mederbe terelni a mesterséges intelligencia felhasználását és a művészek is újra alkothatnak majd anélkül, hogy az AI rendszerek miatt kellene aggódniuk.


Forrás: https://www.theverge.com/2023/3/21/23648315/adobe-firefly-ai-image-generator-announced

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése