keresés

2023. május 23., kedd

Egy fejlesztő engedi és bátorít a kalózkodásra?

Megszokott már játék illetve különböző szoftverfejlesztőktől, hogy valamilyen módon másolásvédelemmel látja el a programját, hogy az illetéktelenek ne tudjanak hozzájutni illegálisan a termékükhöz.

 Nagyon érdekes, de az Ironmace videójátékfejlesztő csapat éppen arra kéri játékosait, hogy a "dark and darker" című játékukat, a használni kívánók torrentezzék, csúnya szóval kalózkodják le.

De mégis miért?

 

Az Ironmace egy koreai "indie" fejlesztőcsapat, ami volt veterán játékfejlesztőkből áll, akik megunták a számukra "etikátlan", "lelketlen" és "kapzsi" kiadó, developer csapatokat. Céljuk az, hogy egy olyan élményt nyujtsanak a felhasználóiknak, amiben nincsenek pay2win (olyan játékon belül, valódi pénzért megvásárolható tartalmakat amelyekkel a vásárló szignifikáns előnyhöz juthat.) DLC (pénzért vehető letölthető tartalmak) illetve, ahogy a weboldalukon írják: "célunk hogy a mai játékokat minnél közelebb hozzuk a gyökereihez és a játékosokat tartsuk mindig szem előtt. Emelett célunk az, hogy a kulturális különbségeket áthidaljuk játékainkon keresztül."

  A fejlesztőcsapat egyetlen eddigi játéka a "dark and Darker". Egy középkori, dungeon-crawler, battle-royal elemekkel kiegészített szerepjáték. Lényege hogy más játékosokkal összefogva (vagy legyőzve) minnél több zsákányt szerezzünk egy középkori kazamatából, majd sikeresen jussunk is ki belőle. A játék legelső nyílt bétatesztjét koronázatlan siker követte, (még én is rákaptam a játékra, amikor lehetőségem volt rá) és azóta minden bétatesztre több százezer felhasználó csatlakozik és harcol egymással a kobold barlangokba vagy éppen a kazamatában.

 

A NEXON és az IRONMACE botránya

 A Dark and Darker sikerét egy játékkiadó stúdió állította meg, a "nexon" akik azt állították, hogy a dark and darker alapötletét és animációit tőlük lopták el. Ez olyan messzire ment, hogy perre vitték az ügyet, amelynek végezete a cikk írásáig nem derült ki.

 Erre a válaszreakció, hogy a játékot letörölték a legnagyobb videójáték-letöltő platformról, a steamről. Mivel viszont a következő nyílt bétateszt időpontja szorítóan közeledett a játék fájljait felrakták egy torrent és fájlmegosztó oldalra és arra kérték játékosaikat, aki szeretne segíteni nekik a béta tesztelésben, torrentről töltse le a játékot.

 Számomra nagyon meglepő téma az, hogy egy fejlesztőcsapat bátorítja a játékosait a torrentezésre, de végülis alapvetően a torrenteket nem illegális célra használták. Erdetileg a torrent fileok és a fájlmegosztás is arra volt hivatott, hogy legálisan a saját kreálmányainkat osszuk meg rajta.

nagyon szomorú, hogy mára már egy egész iparág épült ki a játékok, filmek, programok meghackeléséből és/vagy az ilyen másolatok továbbadásából. (példának okáért: Razort, skidrowot vagy empresst említem.) Mert alapvetően a torrentezést sem arra találták ki, hogy most megjelent filmeket vagy játékokat illegálisan töltsünk le rajtuk.

 

https://www.vg247.com/dark-and-darker-developer-encourages-torrent

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése