keresés

2023. május 9., kedd

Writers Strike 2023 - forgatókönyvírók VS AI

Az amerikai forgatókönyvírók szakszervezete, a Writers Guild of America (WGA) múlt hét hétfőn bejelentette, hogy sztrájkba kezdenek, többek között azért, mert attól tartanak, a mesterséges intelligencia elveszi tőlük a munkájukat. Ez több mint tizenegyezer író kiesését jelenti, amely jelentős késéseket és minőségromlást eredményezhet idén az amerikai gyártású sorozatok terén. A szakszervezet követelései kiterjednek fizetésemelésre, a streaming-szolgálta- tásokkal való együttműködés irányelveinek világos ismertetésére és az AI-eszközök elleni védelemre is. 

Mi vezetett a sztrájkhoz?

A szakszervezet háromévente tart érdekképviseleti tárgyalásokat a Film- és Televíziós Producerek Szövetségével (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP), mely olyan filmgyártó- kat foglal magába, mint például a Disney, a Warner Bros. vagy a Sony Pictures. 2017-ben is nagyon közel kerültek a sztrájkhoz, de végül mégis sikerült megegyezniük. Valódi sztrájkra utoljára 2007-ben került sor, ekkor száz nap kiesés kb. kétmilliárd dollárba került Hollywoodnak.

Idén a szakszervezet fő követelése a kompenzáció volt, ugyanis a streaming-szolgáltatások betörésével rohamosan csökkennek a bevételeik. Ezek az írók projektekre szerződnek le, két projekt között pedig részesedést kapnak (különböző mértékben és feltételek mellett) a korábbi munkáik után. A streaming elterjedésével azonban az átlag 20 részről 8-10-12 részre csökkent a sorozatok hossza. Így aztán jóval kevesebb ideig van munkájuk egy projekttel, és a részesedés aránya is lecsökkent, hiszen nem egy tévéadó adja le az ismétléseket.

Javaslatukban arra is kérik az AMPTP tagjait, vállalják, hogy AI-eszközökkel nem íratnak és nem íratnak át kész forgatókönyvet, hogy mesterséges intelligencia által készített szöveget nem használnak forrásként, és a WGA tagjainak munkáját nem használják AI-eszközök betanítására.

Az AMPTP azonban úgy döntött, ezek a kérések és a kompenzáció a jelen gazdasági helyzetben nem számít prioritásnak. Tény, hogy a tévécsatornák nézettsége egyre csak kevesebb lesz, míg a streaming-szolgáltatásokra feliratkozók száma is csökkent a korábbi évekhez képest. Azt azonban nem jelenthetjük ki, hogy ezek a vállalatok ne lennének jövedelmezőek, csak kevésbé, mint szeretnék. A WGA által készített összehasonlító dokumentumból jól látszik, hogy a nagyvállalatok nem igazán hajlandóak kompromisszumra, így érthető, miért szavazott a szakszervezet 98%-a a sztrájk mellett.

Az AI probléma

Az AMPTP szerint az AI-eszközökkel kapcsolatban ott van a probléma, hogy a legideálisabb az lenne, ha az írók a kreatív folyamat részeként használhatnák őket. Mivel azonban az AI által generált szövegek nem kaphatnak szerzői jogot, ez jóval hosszasabb megbeszélést igényel, mint hogy azt egyből erre a javaslatra meg tudnák oldani.

John August, a WGA bizottságának tagja szerint azonban jobb minél előbb elkezdeni foglalkozni ezzel a kérdéssel is. A mesterséges intelligencia már így is előre láthatóan rengeteg ember munkáját fogja automatizálni, egyelőre az adminisztratív és jogi munka terén. Elég csak az IBM bejelentésére gondolni, ami szerint az AI által is elvégezhető munkakörökbe valószínűleg nem vesznek fel új dolgozókat. A szövegírás, újságírás területén is nagy az AI-eszközök használati gyakorisága, így nem meglepő, hogy az írók szakszervezete elébe szeretne menni a problémának, főleg, hogy a ChatGPT már képes szerzői stílusokat is utánozni.

Fő forrás: Telex
Kép forrása: flickr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése